Katarakt Ameliyatı

Görme problemlerinin ilaç veya başka işlemlerle tedavisinin mümkün olmadığı durumlarda, katarakt ameliyatı tercih edilen cerrahi bir müdahaledir. Katarakt daha çok yaşlılarda görülen görme problemidir.

Bulanık görme ve görüş açısının bozulması gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu durum kişilerin yaşam kalitesini düşürür. Dolayısıyla; katarakt ameliyatı uygulanır. Göz doktorları tarafından yapılan katarakt ameliyatları daha çok teknolojik cihazlar yardımı ile yapılır. Bu nedenle lazer cihazları en yaygın kullanılan teknolojik ürünlerdir.

Katarakt Tedavisi Nedir?

Görme kalitesini düşüren katarakt ilaçla tedavi edilemeyecek kadar önemli bir göz rahatsızlığıdır. Bu nedenle katarakt tedavisi için ameliyat tercih edilir. Hastanın göz muayenesi sonucunda uygun tedavi yöntemi belirlenir.

Katarakt Ameliyatı Ne Zaman Gerekir? Kimler Olmalıdır?

Göz muayenesi sırasında belirlenen katarakt eğer ilk evrede ise ilaç ya da gözlük tedavisi önerilir. İleri düzey katarakt rahatsızlığında ameliyat kaçınılmaz olur. Görme bulanıklığının ilaçla düzeltilmemesi gibi durumlarda hastalara katarakt ameliyatı uygulanır.

Katarakt Nasıl Oluşur? Belirtileri Nelerdir?

Katarakt daha çok yaşın ilerlemesiyle birlikte ortaya çıkar. Görülen başlıca belirtiler içerisinde gözde kamaşma, göz yorgunluğu, bulanık görme, kitap okuyamama, buğulu görme ve gözlük numarasının artmasıdır.

Katarakt Türleri Nelerdir?

Nükleer katarakt, kortikal katarakt, posterior subkapsüler katarakt ve doğuştan katarakt gibi katarakt türleri bulunur.

Makula Deliği Nedir?

Görmeyi sağlayan ve günlük işlerin yapılmasını kolaylaştıran keskin görüş alanını oluşturan kısma makula deliği denir. Görmeyi olumsuz etkileyen bu hastalık yaşa bağlı olarak ortaya çıkar.

Makula Deliği Evreleri Nelerdir?

Makula deliği sessiz ilerleyen bir hastalıktır. Bu nedenle belirli evrelere ayrılır. Hastalığın erken evrede tespit edilmesi tedavi yöntemini kolaylaştırır. Geç dönemde fark edilen makula deliği cerrahi işlemlerle dahi düzeltilemez.

Makula Deliği Kimlerde Görülür?

50 yaş üzerinde bulunan tüm bay ve bayanlar makula deliği için ideal birer adaydır. Bu yönüyle makula deliği daha çok yaşlılarda görülür ve yaşlıları tehdit eder.

Makula Deliğinde Belirtileri Nelerdir?

Tek gözde meydana gelen makula deliği zamanla ilerleyerek her iki gözü de tehdit eder. Erken evrede cisimler eğri görülürken ilerlemiş dönemlerde gözde siyah leke oluşumları meydana gelir.

Makula Deliğinde Tanı Nasıl Konur?

Makula deliğinde uygulanan tedavi yönteminin başarı oranı tanılama ile eşdeğerdir. Çünkü hastalığın erken dönemde tanılanması ameliyatın başarı oranını arttırır. Bu nedenle göz tomografisi kesinlikle çekilmelidir.

Retina Dekolmanının Nedenleri Nelerdir?

Işığı fark eden dokulara retina denir. Bu kapsamda; retina dekolmanı göz küresine yapışık bir haldedir. Fakat yaşın ilerlemesi ile birlikte retina göz küresinden ayrılmaya başlar. Retina dekolmanının bir diğer nedeni ise 6 dereceden büyük olan miyoptur. Miyop derecesinin bu denli yüksek olması retinanın incelmesine neden olur.

Retina Yırtığı Ve Dekolmanı Nasıl Teşhis Edilir?

Retina yırtığı ve dekolmanı tanımlanırken göz tomografisi kullanılır. Çekilen tomografi yardımı ile retinanın yapısı detaylı bir şekilde incelenir.

Retina Dekolmanı İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

Pek çok kişide görülen göz hastalıklarından biri olan miyop retina dekolmanı için ciddi bir risk faktörüdür. Bu tür hastalar uzağı net göremediklerinden dolayı her geçen gün göz dereceleri artış gösterir. Aynı şekilde yaşı ilerlemiş ve göz rahatsızlığı bulunan kişilerde retina dekolmanı için ciddi risk faktörüdür.

Retina Yırtığı ve Dekolmanı Nasıl Tedavi Edilir?

Sağlık alanında kullanılan teknolojik cihazlar göz sağlığını olumlu etkilemiştir. Bu nedenle retina yırtığı ve dekolmanı için erken dönemde yapılan cerrahi müdahaleler oldukça başarılı sonuçlar ortaya çıkarır. Ayrıca retina dekolmanı lazerle dikilerek de tedavi edilebilir.

Editör: TE Bilişim