Çocuklarda duygusal zeka insanların kendilerini doğru tanıyıp ifade edebilmeleri, kendilerine güvenmeleri, diğer insanlarla etkili iletişim kurabilmeleri, yeteneklerini keşfedebilmeleri ve geliştirebilmeleri gibi konuların tamamı duygusal zeka ile ilgilidir.

Çocuğunuzun duygusal zekasını geliştirmek istiyorsanız:

1. Duyguları Tanımalarını Sağlayın.

Çocukların hissettikleri duyguları tanımaları gerekir. Çocuğunuzun hissettiğini düşündüğünüz bir duygu varsa, o duyguyu tanımlamasına yardımcı olabilirsiniz. Örneğin, bir oyunu kaybettiğinizde, “Şu anda gerçekten kızgın hissediyor gibisiniz. Bu doğru mu? " gibi cümleler kurarak kendini ifade etmesine ve hissettiği duyguları adlandırmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca çocuğunuza öfke, üzüntü, utanç, heyecan, umut gibi duyguları öğreterek kelime dağarcığını geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz. .

2. Empati Kurun

Çocuğunuzun duygularını paylaşmaya özen gösterin. Bu yüzden empati duyarak, duygularını doğrulayın ve ona yardım edin. Örneğin odasını toplamadığı için parka gidemediği ve bu duruma ağladığı zaman “Ben de istediğimi yapamadığımda üzülüyorum. İstemediğimde çalışmaya devam etmek çok zor olabiliyor. "Empatik cümleler kullanmaya dikkat edin: Çocuğunuz anladığınızı fark ettiğinde kendini daha kolay ifade etmeye başlayacaktır. Empati kurmaya çalışmazsanız, anlamadığınızı düşünebilir, bu yüzden sinirlenebilir.

3. Duyguların İfadesini Modelleyin

Çocuklar duygularını uygun şekilde ifade etmekte zorlanabilirler. Bu nedenle küçük çocuklarla iletişim kurarken modellik yapmak düşündüğünüzden daha faydalı olabilir. Örneğin, kendinizi üzgün hissettiğinizde üzgün bir yüz çizebilir ve bu duyguyu çocuğunuza modelleyebilirsiniz. Ayrıca kitapçılarda satılan duygu kartlarını satın alabilir ve bu kartlar üzerinde çocuğunuzla birlikte çalışabilirsiniz. Bu nedenle çocuğunuza iyi bir rol model olmaya özen gösterin ve duygularınız hakkında bolca konuşun.

4. Problem Çözme Becerilerini Geliştirin

Duygusal zekanın oluşumundaki en önemli adımlardan biri problem çözme becerilerinin geliştirilmesidir. Duygular belirlenip ele alındıktan sonra, çocuğunuza sorunları nasıl çözeceğini aktarmanız gerekir. Örneğin, çocuğunuz öfkelendiğinde, bu sorunu çözmesi için birkaç öneride bulunabilirsiniz. Çocuğunuza çeşitli çözümler sunun ve bu çözümlerin avantaj ve dezavantajlarını birlikte değerlendirin. Bu şekilde çocuğunuz duygularını ifade etmeyi ve çözmeyi öğrenebilir.

Editör: TE Bilişim