Diş Ağrısına Bitkisel Çözümleri Sizler İçin Sıraladık.

Diş ağrısı, bulunduğu bölge ve etkileri itibariyle yaşam kalitesinin önemli oranda düşmesine sebep olur. Diş ağrılarının oluşmasında birden fazla neden etkili olabilir. Diş ağrısına karşı bitkisel çözümler oluşan ağrının hafifletilmesinde önemli katkılar sağlar. Ancak geçici olan bu katkılar, bir uzman hekime başvuruncaya kadar geçen sürelerde kullanılmalıdır. Çevresel faktörler, ağız ve diş sağlığının düzenli ve iyi şekilde yapılmaması ağrı oluşmasında öncelikli nedenlerdir.

En sık görülen diğer nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • 20 yaş diş çıkışı,
  • Diş sinirinden kaynaklanan ağrılar,
  • Diş ve diş eti iltihapları,
  • Düzensiz ve sağlıksız beslenme,
  • Çeşitli incinmeler.

Bu nedenlerin dışında da daha birçok etken diş ağrısı oluşturabilir. Diş ağrısıyla karşılaşıldığında, yapılması gereken en süratli şekilde bir hekime başvurmaktır. Ancak çoğu zaman ihmalden veya gündelik zorunluluklardan bu konu ihmal edilir. Bunun yerine diş ağrısını geçirmek amacıyla, birbirinden farklı birçok yönteme başvurulur. Genellikle de çevreden gelen önerileri deneyerek, çok daha kötü sonuçlara davetiye çıkarırız.

Halk arasında en sık başvurulan yöntemler, aspirinin ezilerek ağrıyan dişe doğrudan uygulanması, diş üzerine alkol bastırılmasıdır. Bu uygulamalar, yüksek ağrı potansiyeli nedeniyle, diş etlerinde ve dokularda oluşan hasarları fark etmememize neden olabilir. Oluşan bu hasarlar, aynı zamanda diş ağrısının artmasına da yol açabilir. Diş ağrısının ortadan kalkması için, ağrıyı oluşturan etkenin ortadan kaldırılması gereklidir.

Bu sebeplerle diş ağrılarının oluşması halinde, diş problemleri konusunda uzman bir diş hekimine başvurulması gereklidir. Ancak diş hekimine başvurma süresinin uzaması sırasında, bazı yöntemlerin ağrıyı hafifletmek açısından faydasının olduğu doğrudur. Bununla birlikte çevreden gelen öneriler yerine, bu konu hakkında bilgilenmek daha faydalı müdahaleler yapmanızı sağlar. Diş ağrısına karşı başvuracağınız tüm yöntemlerin doğal ve bitkisel olduğundan emin olmalısınız.

Önemli Not:

Diş ağrıları oluştuğunda dünya genelinde en sık şekilde yapılan hataların başında hemen ‘antibiyotik’ kullanımına başvurmak geliyor. Diş ağrılarında doktor önerisi olmadan antibiyotik ilaç kullanımının gerçekleştirilmemesi gereklidir. Antibiyotik ilaçların bu şekil bilinçsiz kullanımı, bakterilerin ve diğer mikroorganizmaların bağışıklık kazanmasına neden olacaktır.

Diş Ağrıları Neden Olur?

Modern diş hekimliği diş ağrılarının oluşma ana nedenlerini şu şekilde sıralıyor;

  • Diş çürükleri,
  • Diş apsesi,
  • Diş minesi tahriş olması,
  • Dış etkiler, travmalar,
  • Gömülü dişler,
  • Dolgu düşmesi,
  • Sinüzit,

Ağız ve ağız harici hastalıklar da diş ağrısına sebep olabiliyor. Diş ağrılarının oluşumunun engellenebilmesi açısından mutlak suretle ağız ve diş bakımlarının düzenli olarak gerçekleştirilmesi gerekir. Bunun yanı sıra diş problemleriyle karşı karşıya kalmamak için, beslenme alışkanlıklarına da özen göstermek gerekiyor. Hazır gıda ürünleriyle, sağlığa zararlı ürünlerin tüketiminden kaçınılmasına önemlidir. Peki diş ağrılarına ne iyi gelir?

Diş Ağrısında Kullanılabilecek Bitkiler ve Uygulamaları

Meydana gelen diş ağrılarında ‘diş temizliği’ önemli bir etkiye sahiptir. Çünkü bazı diş ağrılarının nedeninin tüketilen gıdaların kalıntılarının diş aralarında kalmasından kaynaklı olduğu bilinmektedir. Böyle bir duruma karşı olarak diş temizliğinin ideal bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekir. Bunun dışındaki ağrı nedenlerine yönelik olarak, uygulanabilecek birbirinden farklı bitkisel tedavi uygulamaları bulunuyor. Bu bitkisel ağrı tedavisi uygulamalarında kullanılan bitkiler ve uygulama şekillerinin bazı öne çıkanları şunlardır. Diş ağrısına ne iyi gelir?

· Çörek Otu ile Diş Ağrısı Tedavisi

Diş problemlerine yönelik olarak ‘çörek otu’ çok eski tarihlerden beri yaygın şekilde kullanılmaktadır. Mevcut diş ağrılarından ziyade, dişlerin sağlığının korunması amacıyla daha ağırlıklı şekilde kullanılır. Dişlerde problemlere karşı daha yüksek direncin oluşturulabilmesi noktasında çörek otunun çok önemli etkileri bulunur. Haftada 1 çay kaşığı olacak şekilde çörek otu tüketilmesi diş sağlığının korunmasında başvurulacak doğal bir yöntemdir.

· Sirke ve Tuzlu Su ile Diş Ağrısı Tedavisi

Sirke ve tuzlu su ile gerçekleştirilen uygulamalar yüzlerce yıldır diş sorunlarına karşı kullanılır. Diş ağrısının var olan, diş çürüklerinden kaynaklı olması halinde, sirke ile ağızda birkaç defa gargara yapılması önerilir. Bu şekilde diş ağrısının şiddetinin hafifletilmesi sağlanabilir. Bu uygulama ile birlikte ağızda birikmiş olan bakteri ve diğer zararlıların yok edilmesi ya da azaltılması hedeflenir. Bakteri yoğunluğunun azalması, diş ağrısının hafiflemesine süratle katkı sağlar. Bakteriler üzerinde etkili olan diğer bir ürün tuzdur. Ancak sirke ile tuz birlikte kullanıldığında, sirkenin ağız içerisinde açık yara ve deride oluşturacağı tahribatı engellemeyi hedefler. Bu nedenle gargara yapılacak sirkenin içerisine bir miktar tuz eklenerek erimesi sağlanır.

Önemli Not:

Sirke ve tuzlu su gargara uygulamalarının ağzında dolgu bulunan kişiler tarafından uygulanmaması gerekir. Bu uygulama dolgudan kaynaklı olarak meydana gelen diş ağrılarının şiddetinin azaltılabilmesinde etkili olmaz. Yanı sıra kullanılan sirkedeki asitlik oranının yüksek olması dolayısıyla dolguda zararlar oluşabilir. Bu da ağrının şiddetlenmesi sonucu oluşturabilir.

· Soğan ile Diş Ağrısı Tedavisi

Doğada bulunan en önemli antiseptik ve antimikrobik niteliğe sahip olan bitkisel ürünlerden biri soğandır. Başta diş ağrıları olmak üzere tüm ağrıların şiddetinin önemli oranda azaltılabilmesine yardımcı olur. Soğanın içeriğinde yer alan bileşenlerin, diş ağrılarına karşı faydalarından yararlanabilmek amacıyla kullanımıysa doğrudan uygulamayla gerçekleştirilir. Diş ağrısının bulunduğu dişe doğrudan ‘çiğ’ halde soğan birkaç dakika süreli olarak bastırılmalı veya çiğnenmelidir. Keskin tat ve kokusu bulunan soğanı çiğneyemeyen kişiler, ağrıyan diş üzerine birkaç dakika soğanı bastırması tavsiye edilir. Diş ağrısının azalmasına süratli şekilde etki eder.

· Buz ile Diş Ağrısı Tedavisi

İnsan vücudu açısından bir şifa kaynağı olan suyun her kullanım şekli önemli faydalar sağlar. Çeşitli ağrı türlerine karşı buzun uyuşturma etkisi sıklıkla kullanılır. Ağrıyan dişte uyuşturucu etki oluşturarak ‘hissizlik’ etkisi yaratmak ve böylelikle ağrı şiddetinin düşürülebilmesi sağlanabilir. Buz, ağrıyan diş üzerine uygulanarak, ağrıyan dişin uyuşturulması yöntemi, diş sinirlerinin buza verdiği tepkidir. Ancak aynı zamanda tüm dış etkilere hassas olan dişlere buz uygulamak hayli zorlu bir yöntemdir.

· Karanfil ile Diş Ağrısı Tedavisi

Çok eski zamanlardan beri Diş ağrısına bitkisel çözümler arasında karanfil de sıklıkla başvurulan bir doğal üründür. Diş ağrılarına yönelik olarak kullanılacak karanfilin, ‘yağ’ formunda olması daha etkili sonuçların alınmasını sağlar. Bir parça pamuk üzerine 3 ila 4 damla kadar karanfil yağı damlatılarak, yanak ile ağrı söz konusu olan dişin arasına yerleştirilerek uygulanır. Eğer karanfil yağı bulunmuyorsa diş ağrısına yönelik, kurutulmuş karanfillerin ağrıyan diş çevresine koyulması ya da ağızda çiğnenmesi gerekir.

Diş ağrılarına karşı karanfil tohumu da kullanılabilir. Her aktardan kolaylıkla temin edilebilen karanfil tohumlarından 3, 4 tanesinin ağza atılması gerekir. Bu şekilde diş ağrısında geçici süreyle de olsa önemli bir hafifleme sağlanması mümkündür.

· Sarımsak ile Diş Ağrısı Tedavisi

Doğada bulunan güçlü antiseptik özelliğe sahip gıdalardan olan sarımsak, diş ağrılarına karşı önemli oranda hafifleme oluşturur. Sarımsağın içeriğinde antiseptik etki yaratan bileşenlerin haricinde antibiyotik ve onarıcı bileşenler de bulunur.

Diş ağrısına karşı sarımsak uygulaması için öncelikli olarak sarımsağın ezilmesi gerekir. Ezilen sarımsak tamamen tercihe göre tuzlanarak ya da hiçbir şey ilave edilmeden ağrı bulunan dişin etrafına hafif ‘masaj’ yapılarak uygulanır. Kısa süre içerisinde diş ağrısında önemli oranda bir hafifleme hissedilir. Diş ağrısına karşı 1 ila 2 diş sarımsağın, ağrıyan diş kullanılarak çiğnenmesi de diğer bir yöntemdir.

Diş Ağrısı İçin Bitkisel Kürler

Diş ağrısına bitkisel çözümler arasında uygulanan pek çok farklı kürde bulunur. Bunlardan bazıları şöyledir;

  • Kurutulmuş ebegümecinin tuzlu su içerisinde ‘ıslatılması’ ve ardından çiğnenmesi,
  • Su içerisine damlatılan karanfil esansı ile ağızda çalkalama,
  • Bal ve tuzun ‘macun’ kıvamı alan dek karıştırılması ile ağızda tutulması,
  • Çörek otu ve sirkenin kaynatılarak, gargara şeklinde uygulanması,
  • Tere, roka ve maydanoz otlarının çiğnemesi,
  • 4 bardak kaynamış suya, 2 tatlı kaşığı adaçayı ilave edilerek, 20 dakikalık demlenme süresi ardından süzülerek gargara yapılması,
  • 4 bardak suya 2 çay bardağı kuru üzümle 10 diş sarımsağın ilave edilerek, 15 dakikalık kaynamanın ardından süzülmesi. Elde edilen karışımla ‘soğuk’ olarak gargara yapılması

Önemli Not: Uygulanan tüm bitkisel diş ağrısı tedavileri ‘geçici’ nitelik taşır. Çeşitli nedenlerle oluşan diş ağrısı, nedenlerin belirlenmesi ve tedavisinin yapılmasıyla tamamen geçer. Bazı diş ağrıları, başka rahatsızlıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Diş ağrısına bitkisel çözümler ağrıyı geçici sürelerle hafifletmeye yardımcı olur.

Önemli Not 2: Başka rahatsızlıklar için düzenli ilaç kullanan kişilerin, doktorlarına danışarak diş ağrısına bitkisel çözümler uygulamalarına başvurmaları gereklidir. Bazı ilaçlarla bu doğal ürünlerin bileşenleri arasında çelişkilerin ortaya çıkardığı reaksiyonlar, olumsuz sonuçlara neden olabilir.

Editör: TE Bilişim