Çocuklarda El, Ayak ve Ağız Hastalığı Nedir?

Çocuklarda yaygınca görünen el, ayak ve ağız hastalığına virüsler yol açar. El, ayak ve ağız hastalığı kimlerde görülür? Bu hastalık daha çok okul öncesi çocuklarda görülmektedir. Ancak bunun yanı sıra okul çağındaki çocuklar ve yetişkinlerde de bu hastalık görülebilir. El, ayak, ağız hastalığı nedir? Yaygın bir biçimde coxsackie virüsünün etkisiyle meydana gelir. Beyin iltihaplarına nadir de olsa sebebiyet verebilir. En sık sonbahar ve yaz aylarında görülebilir.

Dengeli Beslenme Önerileri Nedir? Neler Yemeliyiz? Dengeli Beslenme Önerileri Nedir? Neler Yemeliyiz?

El, Ayak ve Ağız Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

El, ayak ve ağız hastalığının belirtileri nelerdir? Bu hastalığın bir kuluçka süresi bulunmaktadır. Kuluçka süresi 3-6 gün kadar sürer. Hastalığın süresi ise bir hafta kadar olabilir. Bu hastalığı yaşayan çocuklarda hafif ateşlenme olabilir. Çocuk kendini kötü hissedebilir ve boğazı ağrıyabilir. Çocuğun ateşi başladıktan sonra ağzında bir iki gün ağrılı yaralar meydana gelebilir. Bu sebepten ötürü çocuk sinirlenebilir. Avuç içlerinde, kalçasında ve ayak tabanında isilik görülebilir.  Aynı sorun yüz, kol ve bacak bölgelerinde de görülebilir. Çocuğun boğazları şişebilir bununla birlikte yutma zorluğu yaşayabilir.

El, ayak ve ağız hastalığı bulaşıcıdır. El, ayak ve ağız hastalığından nasıl korunulur? Bu hastalığın meydana gelmesini sağlayan virüs burun ve boğaz salgısından geçer. Bunun yanı sıra katı dışkıdan ya da ciltte meydana gelen kabarcıklarda bulunan sıvıdan da bulaşabilir.

Bu hastalığın göründüğü çocuğa günlük bakım yapılması gerekir. Hasta olan tanıdık kişiler var ise bu kişiler, çocuklara bulaşmaması için çocuğun bulunduğu eve bir süre ziyaret gerçekleştirmemelidirler.

El, ayak ve ağız hastalığının tekrarlanması görülebilir. Bu hastalığa sebep olan virüse karşı çocuk bağışıklık geliştirecektir. Ancak el, ayak ve ağız hastalığına sebebiyet veren pek çok virüs vardır. Bu sebepten dolayı çocuk bu virüslere karşı açık durumda bulunmaktadır.

El, ayak ve ağız hastalığının tekrarlanmasının önüne geçmek için bebeğin veya çocuğun ellerini düzenli bir biçimde yıkamak lazımdır. Bunun yanı sıra çocuğun oyuncakları da yıkanmalı ve dezenfekte edilmelidir. Çocuklar enfekte bulunan başka çocuklardan uzak tutulmalıdır.

Editör: TE Bilişim