Boğmaca hastalığı

Boğmaca Bordetella Pertussis adlı bir bakterinin neden olduğu bulaşıcı çocuk hastalığıdır.  Boğmacanın belirtileri çok fazla değildir ama bronkospazm ile sonuçlanan, bronşlar ve Bronşiyollerin mukoza yaralanmasına neden olan toksinleri vardır.

Boğmacanın 10-14 günlük bir kâbus dönemi vardır ve genellikle soğuk algınlığı ve hafif öksürük ile görülüyor. Bu öksürükler daha çok geceleri başlar. Ve daha sonra hafif ateş de görülür. Yaklaşık on gün sonra, öksürük yoğunlaşır ve yoğun öksürük olur. Bu öksürükler bazen 8 – 10 kere de durmadan tekrarlanarak nefes almayı da mümkünsüzleştiriyor.  Bu öksürükler o kadar fazlalaşıyor ve çocuğun nefes almasına engel oluyor ki çocuğun gözleri şişkin bir hale geliyor ve dili nefes almak için dışarıya çıkıyor.

Daha sonra bu krizlerin sonunda, beyazımsı mukus ve balgam tipli flamalar oluyor ki bunlar da boğmacaya bulaşmanın en başlıca belirtileridir.

Boğmaca hastalığının ilerlemesi ile öksürükler hem gün içinde hem de geceleri fazlalaşıyor. Sayıları 10 – 20 – 30-  a ulaşan öksürüklerin aralıklarında çocuk kendini iyi his ediyor. Ama özellikle gözlerin etrafında şişkinlikler oluşuyor ve aynı zamanda öksürükler fazlalaştığından boğazda da küçük kanamalar oluyor.

2-3 hafta geçtikten sonra öksürüklerin sayısı azalıyor ve daha az şiddetli oluyor. Her geçen gün yavaş yavaş azalan belirtileri 5 – 6 hafta sonra tamamen geçiyor. Çocuk artık öksürmüyor ve kendini daha rahat ve iyi his ediyor.

Boğmacanın nasıl tedavi edilmesine geldikte ise, boğmaca doktor reçetesi ile olan antibiyotikler ile tedavi edilebilir. Ama özellikle bir yaştan küçük veya akciğer hastalıkları olan çocukları kapalı ve sigara dumanı olan alanlarda tutmaktan kaçınmak gerekir. Tercihen deniz kenarında ya da dağlık yerlerde durması çocuğa iyi gelir.

Boğmaca öksürük başlandıktan sonra 4 hafta boyunca bulaşıcı bir hastalıktır. Hatta bu hastalık bebeklerin veya yetişkinler tarafından da bulaşıla bilir, bu nedenle de aşı tavsiye edilir!