Beden Kitle İndeksi Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

Kışın Cilt Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler! Kışın Cilt Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler!

Normal indeks aralığının altında olanlar için kilo alınması, üstünde olanlar için kilo verilmesi tavsiye edilmektedir. Sağlığımız için önemli bir ölçüt olmakla birlikte, en azından basit yoldan hesap yapıp ideal ve kaliteli yaşam tarzımızı oluştururken bu hesaplama yönteminden fayda sağlayabiliriz. Nasıl mı? İşte aklınıza takılan soruların yanıtı;

Beden Kitle İndeksi Nasıl Hesaplanır?
Vücut ağırlığının (kilogram), boy uzunluğunun metre karesine bölünmesiyle beden kitle indeksi hesaplanmaktadır. Kadın ve erkekte obezite bu indeks sonucuna göre sınıflara ayrılır. Sağlığımız için önem vermemiz gereken bir yöntemdir. Bu sayının büyüklüğü veya küçüklüğüne bağlı olarak kişinin obezite, fazla kiloluluk ve zayıflık durumlarının belirlenmesi sağlanmaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından da sunulan online vücut kitle indeksi hesaplama hizmetleri mevcuttur. 
Kilo/Boy(m2) =Beden Kitle İndeksi 
ÖRNEĞİN; Vücut ağırlığı 73kg boyu 1.85cm olan bir kişinin beden kitle indeksini hesaplayalım. 
Beden Kitle İndeksi =73/(1.85)²=21.4
Peki bu sonuç hangi aralıklarda olmalı, nasıl sınıflandırılması gerekiyor. 
0-18.4=Zayıf =Boya göre uygun ağırlıkta olmadığınız anlamına gelir. Yeterli ve dengeli beslenmeli, sağlığımıza özen göstermeliyiz. 
18.5-24.9=Normal =Boya göre uygun ağırlığı temsil eder. Ağırlığımızı korumaya özen göstermeliyiz. 
25.0-29.9=Fazla kilo=Bu aralık hastalık belirtilerine yol açabilir. Obezite başlangıcı söz konusudur. Dikkat edilmeli, önlem alınmalı. 
30.0-34.9=Şişman=Obez=1.sınıf obezite durumu söz konusudur. Sağlık kuruluşlarına başvurulmalı, hekim ve ya diyetisyen kontrolü yaptırılmalıdır. 
35-44.9=Şişman=Obez=2.sınıf obezite durumudur. Ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Hekim desteği şarttır. 
45-45üzeri =En çok risk taşıyan skaladır. Acil sağlık kuruluşlarına gidilmeli. Tüm kontroller yapılmalı ve kişi denetim altında tutulmalıdır. 
Beden kitle indeks değerine göre, ideal kiloda olup olmadığınızı veya kilo almanız mı yoksa vermeniz mi gerektiğini öğrenip bu yönde hareket edebilirsiniz. Buna bağlı olarak, kilo alış-verişinin sağlıklı bir sınır içinde gerçekleşip gerçekleşmediğini de takip edebilirsiniz. 
Fakat beden kitle indeksi verilerini kullanmak bazı durumlarda uygun olmayabilir. Örneğin;18 yaşının altındaki büyüme çağındaki bireyler, profesyonel sporcular, hamile ve emziren kadınlar ve 65 yaş üstü yetişkinler için bu İndeksi baz almak her zaman doğru olmayabilir. Dikkat edilmesi gerekir.