-ÖZEL HABER-
Zonguldak’ta son altı ay içinde üç tren faciası son anda önlendi. Her üç olayda da plansız, acemice ve düşüncesizce mühendislik hataları yapıldı. Her iki olayda da kurumlar arası iletişimsizlik dikkat çekti. Her iki olayda da ciddi can kayıpları yaşanabilir ve faturası  çok ağır olabilirdi. TCDD yol kontrol otosu görevlilerinin dikkati sayesinde her iki olayda kazalar yaşanmadı ancak ulaşım ve yük sevkiyatı tam anlamıyla durdu.

İLK OLAY KAPUZ’DA
Şubat 2021’da yaşanan il olayda Zonguldak Belediyesi tarafından Kapuz plajında yapılan çevrede düzenlemesi sonucunda plajın üst kısmında bulunan tren yolu çöktü. Tren yolunda meydana gelen zarar nedeniyle yol kapatıldı. Belediyenin istinat duvarı yapmak için kazı yapması ve zeminin oynatılması son anda yol kontrol otosunun geçişi sırasında fark edildi. DDY yolun yeniden açılması için seferber oldu. Alanında uzman firmanın çalışması ile raylar komple sökülüp dolgu yapılarak raylar döşendi. Yaklaşık 17 gün süren çalışma sonrası ulaşım yeniden güvenli hale getirildi.

İKİNCİ OLAY KİLİMLİ SAHİL YOLUNDA
İkinci olay ise Uzunkum - Kilimli tüneli arasında devam eden sahil yolu çalışmasında yaşandı. Patlatılan dinamitlerin şiddetiyle taşlar demiryoluna geldi. Patlamanın şiddetiyle hat üzerinde esneme, açılma, çökme ihtimaline karşı seferler durduruldu. Yapılan bakım onarım ve kontrol çalışmalarından sonra seferler yeniden başladı.

ÜÇÜNCÜ OLAY UZUNKUM’DA
Üçüncü olay ise Uzunkum geçidinde yaşandı. TCDD Zonguldak Bakım müdüründen alınan bilgiye göre demiryolu altından yapılan karayolu tüp geçiş çalışması sırasında enjeksiyon yapılan çimento karışımı, zemin üstüne kadar çıkarak taştı. Zeminde şişme ve yükselme meydana geldiği için raylar havaya kalktı. Yolun açılabilmesi için ekipler olay yerine hareket etti. İş makinası ve yol tamirat makinaları organize edildiğinde bölgede çalışma başlatılacağı belirtildi.
Uyarı öncesi yolcu treni Uzunkum’da durduruldu.