-ÖZEL HABER-
Deniz salyaları Zonguldak kıyılarını da istila etmeye başladı. Görüntüler Çatalağzı sahillerinde çekildi. Bir süre önce Marmara Denizi’nde görülen ve deniz yaşamını doğrudan tehdit eden salyaların Zonguldak sahillerinde de görülmesi gelecek için büyük risk yaratıyor.

DENİZ SALYASI NEDİR NASIL OLUR?
Deniz salyası birçok canlı türünü tehdit etmesi nedeniyle önlem alınması gereken konular arasında bulunuyor. Son dönemde Türkiye’de de görülen ve sıklıkla yayılan salya deniz canlılarının yaşam alanını azaltıyor. Peki, bu salya neden oluyor ve nasıl geçiyor?
Alg, denizanaları ve denizdeki kirliliğin artmasıyla birlikte oluşan deniz salyası denizlerde oluşan ve birçok alanı kısa süre içerisinde kaplayabilen yapışkan koyu kıvamlı bir madde olarak biliniyor.

DENİZ SALYASI NE KADAR ZARARLIDIR?
Deniz içerisinde bulunan canlıların yaşam alanını daraltması nedeniyle hem denizlerdeki canlı türünü hem de balıkçılığın yapıldığı alanlarda balıkçılığı etkiliyor. Bu nedenle önlem alınması gereken konular arasında bulunan salyalar riskli bir durum oluşturabiliyor.

HANGİ TEDBİRLER ALINACAK?
Endüstriyel, tarımsal ve evsel atıkların denize ulaşımının kısıtlanması ya da kontrollü hale getirilmesi gerekiyor. Ardından denizde bulunan bu salyaların ilgili makineler aracılığıyla temizlenmesi ve sürecin bir süre takip edilmesi gerekiyor.

Editör: TE Bilişim