Kontrollü sosyal hayat kontrolden çıkınca koronavirüs ile mücadele etmek zorlaştı.
19 Kasım 2020 itibari ile Zonguldak genelinde aktif tedavisi devam eden kovid 19 hasta sayısı 5 bini aştı. Karantina altında bulunanların sayısı ise 20 binin üzerinde. Bu hastaların yaklaşık 500’ü hastanelerde tedavi altında. Diğerlerinin tedavileri ise evlerinde devam ediyor. Günlük yeni vaka sayıları 250’nin altına düşmüyor. Kimi günler yeni vaka sayısının 450’nin üstüne çıktığı gözlendi. Kontrollü sosyal hayatta denetimlerin yeterli şekilde yapılmaması, yapılanların göstermelik kalması, gerçek rakamların saklanması patlamada büyük etken oldu. Rakamlar gizlendiği için kamuoyu işlerin yolunda olduğunu düşünüp büyük oranda gevşedi.

Peki patlama neden oldu?
Gündelik hayat içinde uyarılara ısrarla uymayanlar patlamada etken oldu. 
Zonguldak’a İstanbul ve diğer şehirlerden gelenler patlamada bir başka etken. 
Toplu taşıma araçlarında, hastanelerde, sosyal mekanlarda yaşanan yığılmalar, temasları hızlandıran etkenler arasında yer aldı.
Yeni alınan tedbirlerin vaka artış hızını yavaşlatması beklenirken filyasyon ve 112 ekipleri vakalara yetişemiyor. 
Filyasyon ekiplerine sürekli yeni ekipler eklenirken Zonguldak’taki süreç kontrolü çok daha zor bir duruma geldi.
Sağlık ekipleri evlerinde karantina altında olan veya tedavisi devam eden vatandaşların taleplerine yetişmekte zorlanıyor.

YETKİLİLER NE DİYOR

Z HABER'e konuşan bir yetkili; "Alınan tedbirlere de büyük oranda uyulmayacak ama bu tedbirler artış hızını yavaşlatacaktır. Sonuçlarını bir hafta 10 gün sonra görmeye başlarız. Vaka artış hızı azalma gösterse bile kış mevsiminin olumsuzlukları yeni bir dalga yaratacak. Temas tam anlamıyla kesilmediği sürece bir- iki ayda normalleşmeyi beklemiyoruz" dedi.

Editör: TE Bilişim