Rektörlük seçimi yaklaşıyor. İşte Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörlüğü için gündemde olan isimler!

Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı’nın ilk görev döneminin dolması yaklaşırken kulislerde yeni rektörün kim olacağı konuşulmaya başlandı. Yeni rektörün Mart ayı içinde netleşmesi bekleniyor. Peki Zonguldak’ta mevcut Rektör Mustafa Çufalı ile mi devam edilecek yoksa bir başka isim mi gelecek?

Bunları konuşmak için henüz erken olsa da akademik çevrelerde ve siyasi çevrelerde farklı isimler telaffuz edilmeye başlanmış durumda.

İşte o isimlerden bir kaçı.

Prof. Dr. Mustafa Çufalı
Mevcut rektör Mustafa Çufalı, pek çok eleştiriye rağmen mevcut rektör olarak yeni dönem için en şanslı isimler arasında yer alıyor. 

Gerek Ankara düzeyindeki ilişkileri gerekse mevcut sistemin başında olmasından dolayı rakiplerinden bir adım önde görünen isim. Diğer yandan Ak Parti Milletvekilleri ile de ilişkileri düzeltmiş görünüyor.

Prof. Dr. Varım Numanoğlu
Uzun süre BEÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nin başında görev yaptıktan sonra eski BEÜ Rektörü ve mevcut Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Mahmut Özer ile birlikte Ankara’ya giden ekibin içinde. Özer’in hem ÖSYM Başkanlığı görevi sırasında hem de Milli Eğitim Bakanlığı görevi sırasında yakın mesai arkadaşı. Numanoğlu’nun Ankara’yı bırakıp Zonguldak’a rektör olarak gelme ihtimali çok yüksek görülmese de son dönem kulislerde en fazla ismi dolaşanlar arasında yer alıyor.

Prof. Dr. Kemal Büyükgüzel
Bir önceki dönemin de Rektör adaylarından olan Prof. Dr. Kemal Büyükgüzel, Rektör yardımcılığı ve diğer idari görevlerde ortaya koyduğu yoğun mesai ve çabasıyla dikkat çeken bir isim. Yönetimsel anlamda uyum içinde çalışması ve akademik çevrelerle iyi ilişkileri ile dikkat çeken bir isim. Bu dönem rektörlük için bir çabası yok ama ismi en fazla öne çıkan isimlerden olması da dikkat çekiyor.

Prof. Dr. Ahmet Altın
Prof. Dr. Mahmut Özer’in rektörlük döneminde Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Uzun’un görevinden alınarak yerine getirilen dönemin Meslek Yüksekokulu Müdürü olan isimdi Ahmet Altın. Rektör adayı oldu ancak seçilemedi. Politik anlamda aradığı desteği bulamayan Altın’ın rektör olmayı çok istediği biliniyor. BEÜ içinde kuvvetli sosyal ilişkileri dikkat çekse de bunlar rektör olabilmek için yeterli değil.

Prof. Dr. Yılmaz Yıldırım
Prof. Dr. Mahmur Özer’den boşalan Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörlük koltuğu için aday olan 3 isim YÖK Başkanlığınca Cumhurbaşkanlığı makamına gönderilen üç isim arasında yer almıştı İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof Dr. Yılmaz Yıldırım. Yıldırım’ın ismi gelecek dönem için yeniden gündemde.

Prof. Dr. Seyfullah Kara
BEÜ rektörlüğü için kurum içinden ismi geçen bir başka isim ise rektör yardımcısı olarak görev yapan Seyfullah Kara. Kara, her ne kadar pek renk vermese de yakın çevresi içinde ismi sıkça telaffuz edilenler arasında yer alıyor. Ancak Seyfullah Kara, siyaset desteği olmadan rektörlük gelmeyeceğini bildiği için adaylık konusunda kara kara düşüyor.

Prof Dr. Mustafa Sakal
Hakkında çok az şey bilinmesine karşın çok geniş bir CV’ye sahip  renkli bir isim. Bir başka özelliği de bu güne kadar aldığı görevler ve pek çok yere aday olması. Bunlar arasında Sayıştay Başkanlığına adaylık da bulunuyor.

Prof Dr. Mustafa Sakal, 1966 yılında Samsun, Bafra’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Bafra’da tamamladı. 1987 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü’nü bitirdi, 1988 yılında aynı üniversitenin mezun olduğu bölümünde Araştırma Görevlisi olarak atandı. 1989 yılında aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü Maliye Anabilim Dalında Yüksek Lisansını, 1995 yılında doktorasını tamamladı. Sakal, 1997 yılında Yrd. Doç., 2005 yılında Doçent, 2011 yılında Profesör unvanı kazandı.

Prof. Dr. Sakal ayrıca kendi fakültesi ve sosyal bilimler enstitüsünde Uluslararası Ekonomik Kuruluşlar, Maliye Politikası, Devlet Bütçesi, Türk Vergi Sistemi, Avrupa Birliği Mali Kurumlar, İdarelerarası Mali Kurumlar dersleri veriyor. Mustafa Sakal’ın Zonguldak’a olan ilgisinin nereden geldiği tam bilinmemekle birlikte; “Zonguldak’a rektör olacağım” dediği yönündeki söylentilerin kaynağı ise tam bilinmiyor.

Prof. Dr. Hakan Kutoğlu
Mühendislik Fakültesi Dekanlığı görevinden ayrıldı. Prof. Dr. Mahmut Özer döneminin rektör yardımcıları arasında yer aldı. Atadan Zonguldaklı olarak bilinen ve akademik görevlerin ötesinde Zonguldak için kafa yoran, şehir- üniversite kenetlenmesi üzerine çalışmalar yapan bir isim. Zonguldak Kent Konseyi Başkanlığı döneminde ortaya koyduğu performans ile dikkat çekse de rektörlük konusunda bir ısrarı yok. Bir önceki dönemde de talep üzerine son gün aday olmuştu. Kutoğlu’nun yeni dönem için aday olup olmayacağı henüz bilinmiyor ama ismi gündemde.

Ve diğerleri!
Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörlüğü için başka isimlerin de gündeme gelebileceği belirtiliyor. Adaylık şansı olduğu halde siyasi destek bulamayacağını düşünerek ismi hiç gündeme gelmeyenler de var.

Editör: TE Bilişim