-ÖZEL HABER-
Türkiye’de aydınlanmanın, sanayileşmenin ana lokomotifi olan Işıkveren (Çates A) Termik Santralini anıt eser olarak tescilledi. Binanın kendi kendine yıkılıp çökmesini beklemeden restore edilip jeopark olarak kazandırılması bekleniyor.
Zonguldak Kent Konseyi’nin çabalarıyla koruma altına alınan binanın kentin jeopark zenginliğine katılabilmesi için sahayı Özelleştirme İdaresi’nden satın alan Aydem Enerji, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Zonguldak Valiliği’nin el ele verip biran önce çalışması gerekiyor.

GÖZLER VALİ MUSTAFA TUTULMAZ’DA
Zonguldak’ta son yıllarda turizm yatırımları için başlayan önemli çalışmalar olumlu sonuçlar vermeye başladı. 
Özellikle Ali Kaban’ın Zonguldak’ta görev yaptığı dönemde hızlanan çalışmalar, turizm yatırımları konusunda deneyimli bir isim olan Vali Mustafa Tutulmaz ile adeta zirveye çıkmış durumda.
Pek çok eksik ve olumsuzluğa rağmen turizm yatırımları konusunda Vali Mustafa Tutulmaz’ın Işıkveren (Çates A) Termik Santral binası konusunda da çabası şart.

İBRAHİM KEKEÇ NE YAZMIŞTI?
Z HABER yazarı İbrahim Kekeç geçtiğimiz günlerde yaşanan gelişmeler üzerine “Endüstri Mirası Çates” başlıklı yazısında süreci hatırlatmış ve şöyle demişti;
“Bayram tadındaki haberlerden birisi ÇATES A ünitesinin Anıtlar Kurulu tarafından “Anıt Eser” olarak tescillendirilmesiydi.

1948 yılında hizmete açılan ÇATES, Türkiye’nin ve Zonguldak’ın enerji yolculuğunun amiral gemisidir. 
Kurulduğunda Cumhuriyet Döneminde inşa edilen en büyük santral olarak, enerji hikâyesinin başrol oyuncusudur.
1952 yılından itibaren İstanbul Silahtarağa Santrali arasında bağlantı kurularak, ulusal enerji sisteminin de (Enterkonnekte sistem) başlangıcını oluşturan bir endüstri mirasıdır.
Böylesine önemli bir tesisin (ÇATES A) Zonguldak Kent Konseyi’nin başvurusu üzerine Anıt Eser olarak tescil edilmesi tarihe altın harflerle yazılacak kadar Zonguldak için büyük kazançtır.
Bu konudaki çabalarından dolayı Zonguldak Kent Konseyi Başkanlığı görevinde de bulunmuş olan ZBEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu hocamızı kutluyorum”

Editör: TE Bilişim