-ÖZEL HABER-
Zonguldak’ta, 2011 yılında Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) icralık durumundaki işçilere sahte belgelerle banka kredisi kullandıran, devamsızlık nedeniyle işten çıkarılan işçilerin ise, rüşvetle temin ettikleri geçmişe dönük doktor raporlarıyla işlerine dönmelerini sağladıkları iddiasıyla yargılanan 21 sanık, haklarında verilen karar bozulunca tekrar hakim karşısına çıktı.
Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2011 yılında düzenlediği operasyonda şebekenin, TTK’da çalışan icralık ve bankaların takibindeki işçileri derneğe üye yaptıkları belirlendi. Şebekenin, kredi çekemeyecek durumdaki bu işçilere düzenledikleri sahte evrakla kamu bankalarından kredi kullandırdıkları, karşılığında da kendilerinin temin ettikleri her kefil için bin lira, çektikleri kredinin de yüzde 10’luk bölümünü komisyon olarak aldıkları saptandı. Şebekenin ayrıca, TTK’da devamsızlık yaparak iş akitleri fesh edilen işçiler için devlet hastanelerinden rüşvet vererek geçmişe dönük sağlık raporu aldıkları ve işçilerin tekrar kuruma dönmelerini sağladıkları, karşılığında da işçilerden menfaat temin ettikleri saptandı.
Aralarında sağlık ve maden işçilerinin bulunduğu şebeke, ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, ‘resmi ve özel belgede sahtecilik’ suçlarından dava açıldı. Zonguldak 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, şüpheliler hakkında beraat ve mahkumiyet kararları verildi. İstinaf mahkemesi ise bazı şüpheliler hakkında verilen kararları bozdu. Maden işçileri ve sağlık çalışanları, kararın bozulmasının ardından tekrar hakim karşısına çıktı. Mahkeme, dosya hakkında tekrar bilirkişi raporu alınması için duruşmayı erteledi.

Editör: TE Bilişim