Z HABER Genel Yayın Yönetmeni Atilla Öksüz aktarıyor…

Zonguldak’ta yeni iş ve istihdam alanlarının oluşturularak göçün azaltılması, yerel markaların doğması hep konuşulur ancak uygulamada nedense tam tersi yapılır.

Her dönem gündeme gelen teşviklerin Zonguldak’ta dar kapsamlı tutulması bir yana  yatırım alanları konusunda çıkarılan bürokratik engeller girişimcilik ruhunun önünü kesen etkenlerden biri.

Zonguldak, Ereğli, Çaycuma Alaplı, Devrek, Gökçebey, Kozlu ve Kilimli’de yapılmak istenen pek çok çalışma ya bürokratik engellere takıldı ya da politik bir pazarlığın malzemesi haline geldi.

Kürsü konuşmalarında ve gazete haberlerinde istihdamın teşvik edilmesi, yatırımcının desteklenmesi yönünde yapılan tüm söylemler çok büyük çoğunlukta karşılıksız kaldığı için mevcut sanayici ve girişimciler de küstürüldü.

Bölgede üretim ve istihdamı daha avantajlı hale getirecek başta doğalgaz ve diğer faktörlerin temini, devamlılığı ve güven ortamının oluşturulması için bölge siyasetçilerinin ve bürokratlarının yetersiz kalması, organize olmaması, yeterince odaklanmaması, istihdam odaklı yatırımların önünde en büyük engel olarak görülüyor.

Özellikle küçük ölçekli firmaların kurularak yerel markaların oluşturulması konusunda yalnız kalan, seminer, sertifika ve küçük çaplı kredilendirmelerin ötesine geçemeyen girişimci ve adaylar çevre illere yöneliyor.

Zonguldak’tan dünyaya açılarak 50- 60 ülkeye ihracat yapan iki elin 10 parmağını geçmeyecek kadar firma da ne yazık ki bu ilgisizlikten nasibi alıyor.

Seçim zamanları fabrika çalışanlarının desteğini alabilmek için peş peşe ziyaretler yapan siyasetçiler bir sonraki seçime kadar o kapılardan bir daha geçmiyor.

Aslında tüm bunlar Zonguldak’ın kendi yatırımcı ve girişimcilerinin çok daha doğru desteklenmesi, yüreklendirilmesi durumunda kentin çok önemli şeyler kazanacağını göstermesine karşın değişen pek bir şey yok.

Z HABER’in bu konudaki önerisi iktidar Partisi Ak Parti Milletvekillerinden  hiç olmazsa birinin ve  birerl ilçe ve il yönetim kurulu üyesinin sadece girişimcilerle ilgili sorunların çözümünden sorumlu olarak ayda bir düzenli toplantılar yapması ve bu sorunların çözümüne yoğunlaşması. Milletvekillerimizin bu yönde yapacakları bir görev bölümü sorunların daha hızlı çözümü konusunda katkı sağlayacaktır.

Editör: TE Bilişim