Daha önce EREN Enerji’nin almak istediği ileri sürülen ÇATES’le ilgili EREN Enerji’nin hiçbir görüşme ve talebinin olmadığı öğrenilirken Ahlatçı Holding görüşmelere başladı. Ahlatçı Holding adına gelen heyet incelemelerini tamamlayarak rapor hazırlamak üzere döndü. Üretim kapasitesi ve maliyet planları üzerine çalışmalar yapan heyet bir açıklama yapmazken santralin devri konusunda son iş pazarlığa kaldı. İki firmanın fiyatta anlaşması durumunda devrin kısa sürede yapılabileceği belirtiliyor.


AHLATÇI HOLDİNG KİMDİR

Firmanın tanıtım sayfasından bazı bilgiler şöyle;
“Ahlatçı Holding, 2019 yılı itibari ile 6 ana sektörde 34 şirket ile faaliyet göstermektedir. Türkiye’nin altın üretimi ve ihracatı alanında önemli bir yere sahip olan grubumuzun, 3180 çalışanı ile güçlü bir insan kaynağı mevcuttur. 2018 yılı itibari ile başta Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere 27 ülkeye 543 Milyon dolar ihracat gerçekleştirerek Türkiye'de sektörün 2. firması olmuştur. 2018 sonu itibari ile yıllık cirosu 13,1 Milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Türkiye iç pazarında; bilezikte % 40, alyansta % 30 ve spot altın piyasasında da % 20 pazar payına sahiptir.


Grubun Kronolojik Gelişimi:

Altın ve Döviz Sektöründe;

1984’te Eğridere Çarşısı’nda küçük kuyumcu dükkânı ile sektöre adım atılmış, daha sonra da toptan bilezik ve alyans üretim ve satışına başlanmıştır. 

1992 yılında döviz bürosu yetkisi alınmıştır. Hâlihazırda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Efektif Piyasaları'nın Türkiye'deki 8 üyesinden biridir. 

1998 yılından beri Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası üyesi olarak yurtiçi ve yurtdışı borsalarında işlem yapmaktadır. 

2008 yılında, Anadolu'da bir ilk olan T.C. Darphane Yetkili Özel Ayar Evi yetkisi alınmış olup, Ankara ve doğusundaki tüm illerdeki gümrük müdürlüklerine hizmet verilmektedir.

2012 yılında ise Türkiye'nin üçüncü altın rafinerisi kurularak 15 bin metrekare kapalı alan içinde faaliyete başlanmıştır. 


Diğer Sektörlerde;

1998 yılından kurulan Supra Sağlık, 28 MR ve 16 tomografi cihazı ile Türkiye'nin çeşitli illerinde; hizmet alımı yapan devlet, özel ve üniversite hastanelerinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Büyük ortaklığı bulunan; 1991 yılında kurulan Çorum Özel Hastanesi (130 yataklı) ve 2009 yılında kurulan Özel Elitpark Hastanesi (102 yataklı) günümüzde faaliyetlerini büyüterek devam etmektedirler.

2003’te enerji sektörü ile tanışan Ahlatcı Grup, Gazprom ile yaptığı doğalgaz tedarik anlaşmasıyla Rus gazını Türkiye’de pazarlamakta ve Çorum, Karabük, Kastamonu, Yozgat, Çankırı şehirlerinin doğalgaz dağıtım ve işletimini sağlamaktadır. Güçlü doğalgaz tedarikçisi AHL Doğalgaz şirketiyle, grup şirketlerine doğalgaz sevkiyatı hizmeti gerçekleştirmekte olup, AHL Doğalgaz şirketiyle de direkt doğal gaz ithalatı ile ilgili çalışmalarını sürdürmektedir.

2006 yılında kurulan Ahlatcı Otomotiv, Çorum’da Volkswagen Yetkili Satıcılığı ve Servisi faaliyetini yürütmektedir. 2015 Ekim Ayı itibariyle Skoda ve Seat markalarının yetkili satış ve servis hizmetine de başlamıştır. Çorum’da otomotiv sektöründe yeni markalarla da hizmet vermeye devam edilmesi planlanmaktadır. 

2014 yılı ortasında AHL Enerji, GES tarlaları yapmak üzere faaliyete başlamış ve 2016 yılı başı itibari ile hâlihazırda 45 MW kurulumu tamamlamıştır. 2021 yılına kadar 100 MW GES projesinin tamamlanması hedef olarak belirlenmiştir.

2015 yılında inşaat sektörüne hızlı bir giriş yapılmış; Çorum'da 51 bin metrekare kiralanabilir alan ve Elazığ'da da 47 bin 600 metre kare kiralanabilir alana sahip olan iki AVM projesi devir alınarak inşaatına başlanmıştır. 2015'nin son çeyreğinde ise Konya Kipa AVM Kipa'dan satın alınmıştır. 2016 yılı içerisinde Ahl Park Çorum AVM 19 Kasım'da hizmete açılmıştır. Ahl Park Elazığ AVM ve Ahl Park Konya AVM'nin önümüzdeki senelerde inşaatına başlanıp hizmetine açılması planlanmaktadır. 

2016 yılında bir sosyal sorumluluk projesi olarak, Çorum'da 1,548 kişilik Fevziye Ahlatçı Öğrenci Yurdu hayata geçirilmiştir”

Editör: TE Bilişim