-ÖZEL HABER-
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yaşanan sorunlara çözüm arayışları devam ediyor.
Son dönem peş peşe hekimlerin gitmek istemesiyle gündeme gelen üniversite hastanesinde Başhekim Prof. Dr. Şenay Özdolap tarafından hekimlere geçilen mesaj dikkat çekti. Hafta içi nöbet tutan hekimlere 500, hafta sonu nöbet tutan hekimlere ise 800 lira verileceği açıklanmasına karşın bazı hekimlerin bu teklife sıcak bakmadığı öğrenildi. Neden kabul etmedikleriyle ilgili de farklı sorular var.
Teklifi kabul edenlerin çoğunluğunun ise zaten kliniklerde nöbet yoğunluğu olmayan aile hekimliği ve dahiliye servisinden olduğu öğrenildi.

ŞENAY HOCA NE DEDİ?
Prof. Dr. Şenay Özdolap tarafından hekimlere geçilen mesaj şöyle;
“Değerli çalışma arkadaşlarım,
Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Acil Servis hizmetlerinde doktor yetersizliği nedeniyle hizmet ve eğitim sürecinde olumsuzluklar yaşanmaktadır. Acil servis nöbet hizmetleri kadrosu Tıp Fakültesi Dekanlığı’nda olan 2 araştırma görevlisi ve kadrosu Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü’nde olan 2 pratisyen hekim ve Tıpta Uzmanlık Eğitimi Mevzuatı doğrultusunca Ortopedi ve Travmatoloji, Aile Hekimliği ile Kulak, Burun ve Boğaz Anabilim Dalları’ndan rotasyon eğitimi amaçlı gönderilen araştırma görevlileri tarafından sağlanmaktadır Temmuz 2021 tarihi itibariyle idari ve mazeret nedenleri nedeniyle nöbet tutan hekim sayısı üçe düşmüş olup rutin nöbet listeleri oluşturulamamaktadır. 

ZORUNLU ROTASYONLARA GİDEMİYORLAR
Ek olarak nöbet listelerindeki sıkışıklık nedeniyle Acil Tıp Anabilim Dalı araştırma görevlileri gitmeleri gereken zorunlu rotasyonlarına gidememektedir. Mevcut sorunun giderilmesi amacıyla 30338 sayılı Resmi Gazete yayımlanmış olan “Yataklı Sağlık Tesislerinde Acil Servis Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkındaki Tebliğ”in 12. Maddesi doğrultusunca görevlendirme yapılması gerekmektedir. 

ACİL PRATİSYEN HEKİMİ EŞLİĞİNDE TUTULACAK
Sizlerin de bildiği üzere Tıpta Uzmanlık Tüzüğü ve daha önceden sonuçlanmış bir davadan ötürü sizlerin acil serviste müfredat dışı görevlendirilmeniz mümkün olmadığından bu nöbetler gönüllülük esasına göre tutulacaktır. Mesai günlerinde 17:00-08:00 şeklinde 15 saat, tatil günlerinde ise 08:00-08:00 arası 24 saat olacak şekilde nöbetlerin organize edilmesi planlanmaktadır.
Nöbetler, acil serviste görevli pratisyen hekim ve araştırma görevlisi ile birlikte tutulacaktır. 

HAFTA İÇİ TUTANA 500 HAFTA SONU TUTANA 800 LİRA
Tutulan nöbetler riskli grup kapsamından değerlendirilerek saatlik net 33,57 TL’den ücretlendirilerek öncelikli ödeme kapsamında nöbet tutan araştırma görevlisi veya hekime ödenecektir. Hafta içi nöbetler için yaklaşık 500 TL, hafta sonu nöbetler için 800 TL civarı bir ödeme söz konusudur. 

İŞBİRLİĞİ YAPANLARA TEŞEKKÜR
Konu ile ilgili olarak Dekanlık makamı, Cerrahi ve Dahili Bilimler Bölüm Başkanlıklarının da onayı olup süreci desteklemektedirler. 
Nöbet tutmak için istekli olan araştırma görevlilerimizin liste oluşturulabilmesi için Asistan Temsilcisi Op. Dr. Emrah IŞIKTEKİN ile iletişime geçmeleri beklenmektedir. İşbirliğiniz için teşekkür ediyorum.

Editör: TE Bilişim