Türkiye’de Son 1 Yılda En Çok Oynanan Mobil Oyunlar

Son 1 yıl içerisinde özellikle de pandemi döneminin de etkisiyle mobil oyunlara olan ilgi artmıştır.

Mobil oyunlara olan ilgi özellikle de son yıllarda büyük bir oranda artmıştır. Buna sebep olan nedenlerden biri ise pandemi sürecidir. Bu pandemi sürecinde çoğu insan eve kapandığı için vakit geçirmek ve eğlenceli anlar yaşamak amacıyla mobil oyunlara yönelmiştir. İşte son 1 yılda oynanan mobil oyunlar şunlardır;

  1. PUBG Mobile

Pubg Mobile oyunu özellikle de son yıllarda en çok oynanan oyunların başında gelmektedir. Bu oyun ilk olarak 23 Mart 2017 tarihinde çıkış yapmıştır. Çıkışından sonra dünyada oldukça fenomen haline gelen ve hemen hemen herkes tarafından büyük bir heyecanla oynana bu oyun 100’e yakın oyuncu ile oynanmaktadır. Bu oyundaki temel amaç; ölmeden en sona kalan oyuncu olmaktır. Tabii bunun için de çeşitli silahlar kullanarak ve rakiplerini öldürerek bireysel ya da grup şeklinde oynanmaktadır. Pubg oyunu hem bilgisayar üzerinden hem de ücretsiz bir şekilde mobil üzerinden oynanmaktadır. Ayrıca bu oyunu oynarken grup arkadaşlarınızla konuşabilir ve sohbet de edebilirsiniz. Bu da sizlere oyun esnasında büyük kolay kazandırmaktadır.

  1. Candy Crush Saga

Candy Crush Saga bir eşleştirme oyunudur. Bu eşleştirme oyunundaki temel amaç; aynı renkteki üç veya da daha fazla şekeri bir araya getirmek için, bir oyun tahtası üzerindeki renkli şeker parçalarının yerini değiştirerek seviyeleri tamamlamak üzerine kurulmuştur. Eşleştirmeleri yaptığınız takdirde puan toplar ve üst taraftan geni gelen özellikli şekerlerden kazanırsınız. Candy Crush Saga oyununda daha başarılı olabilmeniz için belirli ipuçları vardır. Bu ipuçları şunlardır;

  • Şekerleri eşleştirmeye en alt sıralardan başlayın
  • Şekerleri eşleştirirken kombolar yapmaya çalışın
  • Jöleleri temizlemeye köşelerden başlayın
  • Her turda çikolataları yok etmeyi deneyin
  • Kötü şekerlerden kurtulmaya öncelik verin
  • Zaman kısıtlaması olan bölümlerde +5 şeker ile şekerleri yok etmeye çalışın. Bu size ekstra 5 saniye kazandıracaktır.
  1. Subway Surfers

Subway Surfers, sonsuz koşu türünde oynanan oyunlardan en popüler olanıdır. Yani bu oyunun bir sonu yoktur. Bu oyunun konusu ise; dünyanın farklı şehirlerinde grafiti yapan bir gencin bekçiye yakalanmasını, bekçi ve köpeğinden kaçarken de metro rayları üzerinde koşarak ya da kaykay kullanarak daha fazla puan toplamasını konu almaktadır. Bu kaçma süresince gencin karşısına birçok farklı engel çıkmaktadır. Bu engelleri aşmak da çok kolay değildir çünkü oyun ilerledikçe daha fazla hızlanmaktadır. Eğer bu engellere takılırsa bekçiye yakalanacaktır ve oyun sonlandırılacaktır. Bu eğlenceli oyunu sınırsız bir şekilde oynamanız mümkündür. 

  1. Minecraft Pocket Edition

İlk olarak 16 Ağustos 2011 tarihinde piyasaya sürülen Minecraft oyunu, kurucusu olan Mojang’ın oyunu her geçen gün geliştirmesiyle bir seri haline gelmiş ve Dünyada oldukça popüler bir oyun olmuştur. Minecraft Pocket Edition’da bu Minecraft serilerinden mobil cihazlar için geliştirilmiş bir versiyonudur. Bu oyundaki temel amaç ise hayatta kalmaktır. Minecraft’da her şey kare şeklindedir. Bu kare şekillerle hayal gücünüzü kullanarak farklı yapılar inşa edebilirsiniz. Oyunda odunculuk, çiftçilik, madencilik ve hayvancılık gibi mesleklerle uğraşabilirsiniz. Yani kısacası bu oyunda kendi şehrinizi kurarak, düşmanlarınızla zırhla ve silahlarla savaşarak hayatta kalabilirsiniz. Bu oyunda her şeyi yapabilmeniz için sadece yaratıcı olmanız yeterlidir.

  1. 101 Okey Plus

101 Okey Plus, 101 Okey oyunun mobil cihazlar üzerinden oynanabilmesi için geliştirilen bir oyundur. 101 Okey oynamak için toplamda 4 kişi gereklidir. Bu oyun çevrimiçi bir şekilde oynanmakta ve o an kim çevrimiçiyse (Facebook da dahil) doğrudan masalarına katılarak oyuna başlanmaktadır. 101 okey nasıl oynanır? Diye bakarsak; ilk olarak oyuna başlayacak olan oyuncuya 22 diğer oyunculara ise 21 taş dağıtılmaktadır. Oyuncular ellerindeki taşların per olmasını sağlar ve artan bir taşı yerdeki göstergenin üzerine bırakıp el kazanmaktadır. Eğer yerde taş bitmişse oyuncu elinde kalan taşını yandaki oyuncu arkadaşına attığında oyun bitmektedir ya da ıstakasında sadece bir taş kalmışsa bu taşı yana attığında el bitmektedir. Bu oyunda çok fazla kural ve cezalar vardır. Bu kural ve cezalar da oyunu en eğlenceli hale getiren unsurlardan biridir.

  1. Roblox

Roblox oyunu, çevrimiçi şekilde oynanan ve üç boyutlu bir rol yapma oyunudur. Özellikle de çocuklar tarafından sevilen bu oyunda yaratıcılık oldukça önemli bir unsurdur. Bu oyunda arkadaşlarınızla beraber çevrimiçi takımlar kurabilir ve takım arkadaşlarınızla beraber mükemmel anlar yaşayabilirsiniz. Ayrıca Roblox’da sohbet özelliği de bulunmaktadır. Fakat bu sohbet özelliği ve oyunun çevrimiçi bir şekilde oynanmasından dolayı Roblox çocuklar için güvenli mi? sorusu birçok ebeveyn tarafından da tartışılan bir konu olmaktadır.

  1. Headball 2

Headball 2 yani Türkçe adıyla Kafa Topu 2 oyunu, son zamanların en popüler oyunlarından biridir. Bu oyundaki temel amaç; iki oyuncunun küçük bir futbol sahası üzerinde bir topa kafa atarak birbirlerinin kalesine gol atmaya çalışmasıdır. Oyun bir topun sahanın tam ortasına bırakılmasıyla başlamaktadır. Bu oyunda iki türlü atış yöntemi bulunmaktadır. Bunlardan birincisi; havadan karşıya, ikincisi ise; yerden karşıya şeklindedir. Oyun her ne kadar çok basit gibi görünse de aslında büyük stratejiler gerekmektedir.

  1. Brawl Stars

Brawl Stars oyunu, Supercell tarafından ilk olarak 15 Haziran 2017 tarihinde piyasaya sürülmüştür. Bu oyun çok oyunculu ve gerçek zamanlı bir strateji oyunudur. Brawl Stars oyunundaki temel amaç; çeşitli oyun modlarıyla ve karakterler aracığıyla rakip takımı veya da oyuncuları alt etme amacıyla oynanmaktadır. Oyunda çeşitli oyun modları ve karakterler vardır. Bunlardan istediğinizi seçerek eğlencenin doruklarına ulaşabilirsiniz.

  1. Among Us

Birçok Twich yayıncısı ve youtuberlar sayesinde son yıllarda oldukça popülerleşmiş olan Among Us oyunu, çevrimiçi şeklinde çok oyuncu ile oynanan bir oyundur. Bu oyunda toplamda iki rol vardır. Bu rollerden birincisi; Crewmate’ dir. Crewmate, Türkçe anlamıyla mürettebat ya da mürettebat arkadaşı anlamına gelmektedir. İkincisi ise; Impostor’dır. Impostor da Türkçe anlamıyla sahtekar ve hain anlamına gelmektedir. Oyuncular oyunu oynarken bu her iki rolden birini üstlenerek uzay temalı bir ortamda oyunlarını oynarlar. Crewmate takımının amacı; Impostor’ları belirlemek, onları oylayarak ortadan kaldırmak ve harita etrafındaki görevleri tamamlamaktır.

10.Words Of Wonder

Kelime oyunları arasında en çok popüler olan Words Of Wonder oyunu, bir bulmaca şeklinde oynanmaktadır. Words Of Wonder’da oyunculara birkaç harf ve boşluklar verilmektedir. Bu boşluklar anlamlı kelimeler oluşturularak doldurulmaktadır. Eğer istenilen kelimeler bulunursa bölüm geçilmektedir. Bu oyun diğer oyunlara nazaran kişinin bilişsel becerilerinin ve kelime haznesinin gelişmesine büyük bir olanak sağlamaktadır. Ayrıca oyunun en güzel özelliklerinden biri de bütün dillerin mevcut olmasıdır. İstediğiniz dilde oynayarak pratik yapabilirsiniz. Çok zorlandığınız zamanlarda ise ipucu seçeneği sayesinde aradığınız kelimeyi kolaylıkla bulabilirsiniz. Oyunun içerisinde hafif bir müzik bulunmaktadır. İsterseniz ayarlardan bu müziği kapatmanız mümkündür. Ayrıca bu harika oyunu internetsiz bir şekilde de rahatlıkla oynayabilirsiniz.

Editör: TE Bilişim