Geçtiğimiz günlerde sendikaların esnek çalışma yasasıyla ilgili endişelerini dile getirdikleri cılız açıklamalar sonrasında Genel Maden İşçileri Genel Sekreteri Hüseyin Kolçak’ın Z HABER okurları için gönderdiği yazı çok önemliydi.
İzmir’de kanser tedavisi gören ve tüm uyarılara rağmen maskesini takıp açıklamalara eşlik eden Kolçak’ın sözleri sendikacıların, çalışanların, maden işçileri gibi aynı duyarlılık içinde olan ancak politik çekinceler nedeniyle sesini çıkaramayan milyonların duygularına tercüman oluyordu.
*
Son olarak üç büyük İşçi Konfederasyonu (TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK), Türkiye Büyük Millet Meclisi gündeminde olan torba yasa teklifinin çalışma hayatına ilişkin düzenlemelerine karşın yazılı olarak ortak açıklama yaptı. “25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanların hiçbir şarta bağlı olmaksızın belirli süreli iş sözleşmesi ile (geçici işçi olarak) istihdam edilmesi sonucunda kıdem ve ihbar tazminatı gibi haklardan yararlanamamaları büyük haksızlıkların ortaya çıkmasına neden olacaktır. Yaşa bağlı olarak getirilecek bu düzenleme çalışanlar arasında ayrıma yol açacaktır. Çalışma düzeni ve sosyal adaletin bozulmasına neden olacaktır. Ülkemizde belirsiz süreli iş sözleşmesi esasına dayalı olarak düzenlenen iş hukuku düzeninin alt üst olmasına yol açacaktır. Ayrıca yaşa bağlı olarak getirilen bu ayrım Anayasanın eşitlik ilkesine de aykırıdır” denildi.
*
Türkiye’de toplum, medya, STK’lar, bürokratlar politik kutuplaşmalar nedeniyle kendi sorunlarını ortak akıl mantığında tartışmaktan giderek uzaklaştığı için olay, çalışma hayatının acı gerçekliğinden çıkıp politik bir zıtlaşmanın güney ve kuzey kutbu haline geliveriyor.
*
Son olarak genel Maden İşçileri Sendikası’nın açıklaması ve hemen öncesinde Türk İş Başkanı Ergün Atalay’ın açıklamaları vardı. Haberlerimize gelen yorumlardan da anlaşılıyor ki Ergün Atalay’a inanılmaz tepkiler var. Sayın Atalay’ın, civataları gevşemiş Çin robotundan farkı kaldı mı ki!
*
Zonguldak’ta bu işleri maden işçileri daha takip ediyor. Onun dışındaki kesimlerin büyük bölümü sadece izliyor. Sendikalara güven yok edildiği için çalışanların yine satılacağına inanan büyük kitleler var.
*
Deyim yerindeyse emeklilikte “ölseler de kurtulsak” sistemine geçildi de bizim mi haberimiz olmadı?
Sizin bir fikriniz var mı?

Kimi batar kimi kaçar!
Ekonomide tablo ortada.
Yarın ne olacağı belli değil.
Mesela iktidar partisi yönetimlerinde seçilenlerle konuşuyoruz.
Milletvekillerimizle konuşuyoruz.
Parti binasında, basın önünde çok güzel konuşuyorlar ama işletmelerine gittiklerinde hepimizden çok ağlıyorlar.
Haklılar.
İşleri çok zor.
Özellikle doğrudan veya dolaylı şekilde kamu kurumlarına ürün satamayanların işi daha zor!
Hepimiz için çok zor.

Kampanya
Z HABER Zonguldak’ın yerel firmalarına, yerel ürünlerine sahip çıkılması ve öncelik verilmesi için bir kampanya başlatıyor. Bunu mikro milliyetçilik olarak yorumlayanlar olacaktır ancak bu bir şehir dayanışması amacındadır. Firmaların, kurumların mal ve hizmet alımlarında Zonguldak firmalarına vermeleri, yine kamu ve kamuoyu olarak yerel ürünlerimize, yerel markalarımıza tercih önceliği verilmesi bu şehirde daha fazla istihdam sağlanması anlamına gelecektir. TSO’larımız ve esnaf odalarımız nedense bu konularda ses çıkamıyor. 
Biz başlatmış olalım.
Bunu yaparken her türlü görüşünüz bizim için önemli.
Bundan böyle hemen hemen her gün şehrimizin bir markası veya ürünüyle ilgili haberleri Z HABER’de görebileceksiniz.