Bir çok şehirde İnönü heykeli bulunmazken, Zonguldak`ta bulunmasının bir nedeni var herhalde!

İsmet İnönü ilk kez geldiği ,17 Kasım 1933 tarihinde, adeta elinde bir sihirli degnek var gibi,o günden sonra bu şehir uçuşa geçmiştir. İnönü iki gün kaldığı şehirde, bizzat kendisi,elinde madenci feneri ile ocakları ziyaret etmiş, işçilerle görüşmüş ve bir gazeteci gibi not tutarak,ne yapılması konusunda fikir üretmiştir.

Zonguldak`ın altın çağı böyle başlamıştır.

Bütün bunların yanında; şehirde ki akil adamların İsmet İnönü ile çok uyumlu çalışması, uygulama açısından da son derece önemlidir.

1933`den sonra Zonguldak`ta kömür çıkarımı %400 artmıştır. 1924 yılında kömür üretimi 800 Bin Ton iken, 10 sene sonra İnönü`nün Zonguldak`a gelişinden itibaren 1934 yılında 2.288.269 Tona çıkmıştır. 1940 yılında bu rakam 3.019.458 Tona ulaşmıştır.

2019 itibari ile Zonguldak`tan çıkan kömürün miktarı 700 Bin Ton civarında olduğu düşünülürse, Zonguldak`in o yıllarda ki altın çağını yasadığı daha iyi anlaşılır.

Ayrıca işçi sayısı artırımının da başlangıcıdır. İsmet İnönü`nün Zonguldak`a ilk geldiği 1933 tarihinden sonra 1936 yılından başlayarak devletleştirme çalışması ve çıkarılan kanunlarla Zonguldak`ta maden işçisi sayısı 42 bin seviyesine ulaşmıştı.

İsmet İnönü bu bakımdan Zonguldak`a önem veren gelmiş geçmiş ilk ve tek Başbakan Cumhurbaşkanı`dır. İsmet İnönü bu faaliyetlerinin bir kısmını Atatürk`ün sağlığında diğer kısmını ise kendi iktidarında yapmıştır.

İsmet İnönü`den sonra gelen tüm başbakan ve cumhurbaşkanıları, maalesef sürekli Zonguldak`ın aleyhine kararlar almış, bunlardan Merhum, Turgut Özal resmen Zonguldak`a savaş açmıştır.Zonguldak`ın altında 1 Milyar Ton Kömür Rezervi bulunmasına ramen anlaşılmayacak uygulamalarla zengin toprakların üstünde fakirlik çekecek hale gelmiştir.

Bütün bu çalışmaları Zonguldaklılar tarafından görülür ve 1947 yılında Atatürk Heykeli ile birlikte İsmet İnönü`nünde heykeli Zonguldak`a dikilir.

29 Ekim 1947 yılında Atatürk Heykeli Hükumet Binası önüne ,İsmet İnönü Heykeli ise Halkevi Binası önüne dikilmiştir. (Eski Belediye Sineması önündeki İnönü Parkı.)

Zonguldak Halkevi`nin yaptığı toplantıda "Bu Adamın Heykeli Dikilir" denilerek aldığı bir kararla yapılmıştır heykel.Yaptırılan Heykel`in kaidesinde ise; 1931`de söyledigi çok anlamlı bir söz yazmaktadır.

"Bir ülkede Namussuzlar Kadar Namuslular da Cesur Olmadıkça, O Ülkede Kurtuluş Zordur.

İsmet İnönü`nün 47.Ölüm Yıldönümü Vesilesi ile Saygı ile Anıyoruz.

Kaynak: Zonguldak Tarih - Hayati Yılmaz

Editör: TE Bilişim