1892 yılında Yanya’da doğdu. Babası eski mutasarrıflardan (sancak, liva yöneticisi) Doktor Abdülkerim beydir. İlk ve orta öğrenimini, babasının memuriyeti nedeniyle Erzurum, Elazığ, Adana’da yapar, idadi (lise ) eğitimini de İstanbul Vefa lisesinde bitirir. Daha sonra Belçika’ya giden Kerimol, Liege Üniversitesinin “madeniyat şubesine” devam eder, 1.Dünya Savaşının başlaması üzerine yurda döner.
Savaş boyunca (1914-1918), sırasıyla Hicaz Demiryolları maden mühendisliği, Askeri Fabrikalar Ergani Madeni Komiserliğinde ve Ticaret Nezareti Fen Heyeti üyesi görevleriyle Milli Mücadeleye katılan Kerimol, 1921 yılında Ereğli Madenleri Müdürlüğü (Maden Müdürlüğü) Ser mühendisliğine (Başmühendisliğine) getirilir.
1923 yılında İşletmeciliğini Madenci Mehmet Arif Beyin yaptığı (Ruhsatı Rombaki’ye ait 63 numaralı) ocakta sorumlu mühendis olarak çalışır.

1923 yılı sonunda Hüseyin Fehmi İMER’den boşalan Maden Müdürlüğü görevine Esat Bey getirilmiştir.
Esat Bey Maden Müdürü olduktan sonra, 1923 yılı Aralık ayında “Amelebirliği binası” törenle açılır. Amelebirliği Başkanlığına, aynı zamanda Ereğli Maden Müdürlüğü görevini yürüten Esat Bey getirilir.
1924’te Kahya Teşkilatı kaldırılarak yerine “Havza-i Fahmiye Deniz Ameleleri Cemiyeti” kurulmuş, daha sonra Amelebirliği çatısı altına alınan bu cemiyetin başkanlığına Havza-i Fahmiye Umum Müdürü Esat Bey seçilir.
Esat KERİMOL; 1923 yılı sonundan 1925 yılı ortalarına kadar Havza-i Fahmiye Müdürlüğü görevlerinde bulunur ve bu tarihten sonra da Ankara’ya, İktisat Vekaleti Maadin Umum müdürlüğüne tayin edilir.
26 Ağustos 1924 tarihinde kurulan İş Bankasının madencilik kuruluşu olarak, 1 Temmuz 1926’da, 1.300.000 TL’den oluşan, Ulusal ve Anonim Sermaye olan Maden Kömürü TAŞ (Türkiş) kurulur.

Rombaki’den kalma 63 ruhsat numaralı ocak ile, İşletmeciliğini Mehmet Maksut (Çivi) Beyin yaptığı (69 numaralı, ruhsatı Boyacıoğlu Anesti’ye ait ) 200 ve 177 numaralı ocaklar 01.02.1927’de İş Bankası tarafından satın alınır. Şirketin Umum (Genel) Müdürlüğüne, İkinci kez Zonguldak’a gelen Esat Bey (Kerimol) getirilir.
1937 yılına kadar bu görevde kaldıktan sonra, Ankara’da bulunan İş Bankası merkezinde görevlendirilmiş, 1939 yılına kadar da orada görev yapmıştır.Bu Tarihten sonra serbest çalışmış, 1951 yılı içinde Zonguldak’tan millet Vekili seçilmiş ve 25.5.1952 tarihinde vefat etmiştir.

Türk Yüksek Maden Mühendisleri Cemiyeti’nin 1953-1954 tarih , 20/21 numaralı Mecmuasında, madencilik çalışmalarının yanı sıra sosyal hizmetler üzerine yapılan yatırımların konu edildiği Esat Kerimol’un Hayatı başlıklı yazıda:
“Çalışkan ,dürüst ve temiz yürekli bir maden mühendisiydi. Beraber çalıştığı kimselere kendisini saydırmasını, aynı zamanda sevdirmesini de bilen bir insandı… Müessesenin kazandığı başarılar nedeniyle gösterilen sevgi ve beğeniyi yalnız şahsında toplamayıp, iş arkadaşları ile paylaşmayı da bilirdi. Kararlaştırılan konularda asla döneklik etmez, olmayacak işler üzerinde de hiçbir zaman durmazdı…” şeklinde kendisinden övgülerle söz ediliyor.
Ayrıca, yazının sonunda; “Yurt madenciliğine büyük katkılar sağlayan Esat Kerimol’un ismi, bir gün yazılacak olan Havza Tarihinin sayfalarında yaraşır olduğu yeri elbetteki alacaktır. Sevgiye bağlı meslektaşları onu daima kalplerinde yaşatacaklar, gelecek nesiller de onun ismini saygı ile anacaklardır.” Öğüdü verilmektedir.
Güzel sözler ve övgülerle anılmak ne güzel. Hem de, en zor koşulların yaşandığı dönem olduğu gibi havzada büyük değişimlerin olduğu bir dönem sonrasında.
Herkes ardından böylesi güzel sözlerle anılsın ister, sanırım…

Ekrem Murat Zaman(2013)
Zonguldak Nostalji

Editör: TE Bilişim