Zonguldak Nostalji sayfasına mesaj yoluyla ulaşan “Gar Getang” kullanıcı isimli Uygur Türkü sayfası üyesi takipçi bir konu hakkında yardım istedi.

Mesaj şöyle:
“Seit Abdulkadir Töre ailesi ve torunları hakkında sizde herhangi bilgi var mı?

1907 yılında Zekiye Hanım ile evlenip bir oğlan ve bir kız çocuk sahibi olan sanatçının oğlu küçük yaşta ölmüş. Kızı müzisyen olarak yetişmiştir. Damadı Mazhar Tabur’un Zonguldak Maden Tetkik Okulu müdürü olduğu sırada geldiği Zonguldak’ta 27 Ağustos 1946 günü hayatını kaybetti. İstanbul Eyüpsultan'da aile mezarlığına defnedildi.

1946’lı yıllarda Zonguldak’taki Maden Teknik Okulu müdürü olan damadı Mazhar Tabur hakkında bilgisi olan, komşuluk yapan, şimdi nerede olduğu hakkında bilgi var mı?”

Bu mesaj üzerine Zonguldak Nostalji Editörü Yüksel Yıldırım da üyelerden yardım gelebileceğini belirterek Abdulkadir Töre’nin ailesine ulaşmak istiyor.

Abtülkadir Töre kimdir?
Osmanlı Dönemi önemli bestecilerinden Abtülkadir Töre; 1946 Yılında Zonguldak'ta yaşamını yetirdi.

Abtulkadir Türe; 200`e yakin bestesi olmasının yanında müziğin perde sistemini yeni bir anlayışla inceyen Türk Musikisinde önemli bir yere sahiptir.

Ayrıca Töre; Türk Müziğinin ses sistemine eğilen ilk 20.yy kuramcılarındandır.

1918`de Gülşen-i Musiki adlı özel bir okul açtı. Darülşafaka`da müzik öğretmenliğinde bulundu.

Peki, Abdülkadir Töre'nin Zonguldak`la ilişkisi ne ?

Hayatına 1873 yılında Türkmenistan`ın Kaşkar şehrinde başlayan Abdulkadir Töre Istanbul'da uzun yıllar yaşadıktan sonra Zonguldak Maden Tetkik Okulu Müdürü olan damadı Mazhar Tabur'un yanına misafir olarak geldiği sırada, damadının Zonguldak Merkez`de ki evinde, 27 Ağustos 1946 günü hayatını kaybetti. Cenazesi İstanbul`a getirilerek Eyüpsultan'da aile mezarlığına defnedildi.

Editör: TE Bilişim