Zonguldak Karaelmas Üniversitesi isminin neden Bülent Ecevit Üniversitesi olarak değiştirildiğini biliyor musunuz? Zonguldak Tarih Editörü Hayati Yılmaz üniversitenin adının neden değiştirildiğini anlattı.
Hayati Yılmaz, “KARAELMAS ÜNİVERSİTESİ ADI NEDEN DEĞİŞTİ?” başlıklı yazısında şu ifadeleri kullandı;
“2012 yılında Kamuoyunda "4+ 4+ 4" olarak bilinen ve zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek, yasalaşmıştı.
Bu yasanın içinde,Zonguldak Karaelmas Üniversite`sinin adının da değiştirilmesi vardır.
Aslında yasaya ,Zonguldak Karaelmas Üniversite`sinin adının Bülent Ecevit Üniversitesi olması için ekleme yapan CHP idi.
Fakat CHP son anda teklifi geri çekti. Neden çektiği anlaşılmadı.
Buna rağmen AKP, bu yasa tasarısından bu teklif çıkarmayınca, zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran kanun teklifi ile birlikte Karaelmas Üniversitesi`nin ismi de, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek,Bülent Ecevit Üniversitesi olarak değiştirilmiş oldu.

Aslında Zonguldak kamu oyu ve sivil toplum kuruluşları bu teklife karşı çıkıyordu.AKP Zonguldak milletvekillerinden ses çıkmayınca; temeli 1924 yılına dayanan üniversitenin adı değişmiş oldu.

Kastamonulu olarak bilinen fakat Zonguldak`ın işçi kenti olması ve Bülent Ecevit`in de Zonguldak`ta çok sevilmesinden kaynaklı; sürekli Zonguldak milletvekilliği adaylığı vardır.
"Karaoğlan" lakabı o yıllardan kalmadır. "Karaoğlan" lakabı aslında Zonguldak`la alakalı olmamasına ramen ,maden işçisi bu sözü slogan haline getirir.

(Ecevit bir konuşmasında kendisine "Karaoğlan" lakabının Düzce'nin Kaynaşlı ilçesinde verildiğini söyler.
Ecevit bir programda ; "Ankara'dan İstanbul'a gidiyoruz. Bolu dağını geçtik. Kaynaşlı'ya geldiğimizde bir vatandaş topluluğu otobüsü durdurdu. Otobüsün kapısı açıldığında bir yaşlıca hanım kendini otobüsün içine attı. 'Karaoğlan nerede, Karaoğlan nerede?" diye seslendi. Otobüste gazeteciler de vardı ve onlar Karaoğlan sıfatını bana yakıştırarak vermiş oldular. Bunun kaynağı Kaynaşlı'daki o hanımdır" diyor.)

1973 Ecevit Hükumeti ile birlikte işçilere yapılan zam Zonguldak`ta Ecevit efsanesinin başlangıcı oldu.Aslında ücretler bir süredir %100`ün üstünde yapılmaktaydı.Bunun nedeni güçlü sendika döneminin yaşandığı yıllar olmasıydı.Tabi Enflasyon`da bunu zorunlu hale getiriyordu.
1974 yılı 37'nci hükumet dönemi. Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk, Başbakan Bülent Ecevit.
Bir yıl süren 1. Ecevit Dönemi’nde asgari ücret, bin 200 lira ve işçi 11 çeyrek altın satın alabiliyor.
Bugün ise Asgari ücretin 2 bin 324 lira olduğu ülkemizde, 2 çeyrek altın alabiliyor .1 gram da yanında.Aradaki fark korkunç.

(2002`de AKP iktidara geldiğinde asgari ücret 6 sıfır atılmadan önce; 235 milyon 437 bin 875 lira ve işçi 10 çeyrek altın satın alabiliyor.
2004`de R.T.Erdoğan Başbakan olduğunda ise, bu sayı 16 çeyrek altın.
Aslında, ABD`nin ilk operasyonunu. 1996`da yapıldığını düşünüyorum.
Bir askeri ücretlinin en düşük olduğu yıl.2 Çeyrek altın ."Çiller hükumeti,5 Nisan Kararları"
Hemen ardından Milli Selamet Partisi yükselişe geçiyor.Bir sene sonra askeri ücret 14 çeyrek altına çıkıyor.
Siyasi İslam ile güçlü Türkiye imajı 2005 yılına kadar sürüyor.Fetö-AKP zıtlaşmasının başlangıcından sonra ekonomi ve alım gücü düşerek,Askeri ücret de düşüyor ve 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden 4 yıl sonra bu rakam 1996 seviyesine gelerek, 2 çeyrek altına tekrar düşüyor.) Neyse bu başka bir konu ,

1970`li yıllarda, Ecevit`in aslında Zonguldak`a katkısı sadece işçi maaşları artırımı ile akla gelebilir.
Aklınızı zorlasanız başkada katkısı yoktur.Hatta Zonguldak`a ayrılan milletvekilliğinden birinci sırayı ipotek altına almıştır.
Ecevit Zonguldak`ta sevilmesine ramen ,Üniversite`ye adını verilmesine karşı çıkılmasının nedeni ise, "Karaelmas" ismi, "Ecevit" isminden daha çok Zonguldak`a hitap etmesidir.
Fakat aslında bana göre; görülmeyen bir faktör daha vardır.
2012 yılında Fetö faktörü.
Ecevit, ölümden önce son yıllarında Fetö`ye övgüleri dizmesi ve Fetö Elebaşı ile ömrünün son yıllarında, ilişkilerinin iyi olması, adının bir üniversiteye verilmesine neden olduğunu düşünüyorum.
CHP`nin geri çektiği öneriyi, AKP`den onay gelmesi,2012 yılında Fetö elemanlarının siyasetin içinde etkin olması,Üniversite`nin isminin "şükran duygusu ile" Ecevit`e verilmesinde rol oynadığını düşünüyorum.Tabi CHP’nin de son anda neden vazgeçtiği araştırılması gereken faktör.

(Bu yazımda Ecevit`i genel olarak değil, sadece bu acıdan değerlendiriyorum.Bu nedenle genel fikrim Ecevit`in siyasi hayatında dürüst bir kişilik olarak bilirim.Ama Fetö konusunda son derece yanılmış biridir.)

Tabi bu benim siyasi değerlendirmem,Üniversiteyi de bağlamaz.

Zonguldak tarihini araştıran biri olarak ,liyakatli düşünülürse ;
Üniversitenin adı bugün "Zonguldak Fenmen Üniversitesi" olması gerektiğini söyleye bilirim.
Zira ,Zonguldak`ta ilk mühendislik okulu, Yüksek Maadin ve Sanayi Mühendis Mekteb-i Alisi (Zonguldak Yüksek Maden Mühendisi Mektebi) ile başlar.Ve bu okulun kuruluşunda çok önemli katkısı olan Refik Fenmen`dir.
Genelde isim verilmesi, liyakate göre değil ,o yıllarda siyasi erkin etkili olmasından dolayı, yakın yıllarda yaşayan isimlere verilir.
Liyakate Göre Olsaydı:
"Zonguldak Fenmen Üniversitesi" olmalı ve önünde de, Mithat Paşa`nın torunu Refik Fenmen`in bir heykeli dikilmeliydi.”

Editör: TE Bilişim