1 Şubat 1944 sabah  05.24'te Zonguldak deprem ile uyandı.Depremin merkez üstü Gerede idi. 7.2 büyüklüğünde olan deprem yıkıcı oldu.

1944 depreminde , kimi rakamlara 3.959 kimi rakamlara göre ise bundan daha fazla kişi yaşamını yitirmiş, 1.182 kişi de  yaralanmış, 190 vatandaşımız hafif yaralanmış, 20 bin ev hasar gönmüş bunlardan, 402 ev ağır hasar meydana gelmişti.

1 Şubat 1944 tarihinde 37 saniye süren Gerede Depremi’nde Zonguldak Merkez, Çaycuma, Safranbolu ,Devrek İlçelerimizde hasarlar oluşmuş ve Fotoğrafta da belli olduğu gibi Devrek kasabasında Kızılay çadırları kurulmuştu.

Aslında bu deprem Kuzey Anadolu Fay Hattı çizgisinde meydana gelmişti ama Zonguldak çok etkilenmişti.

Zonguldak’ta 37 saniye süren yer sarsıntısı sonrasında halk sokağa döküldü. Merkez’de Soğuksu ve İstasyon Caddesi'nde hasar büyüktü. Zonguldak Valisi Cahit Ünver ve Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak İl Başkanı’nın koordinasyonuyla yardım ekipleri hızlı bir şekilde harekete geçti.

Zonguldak’ın Safranbolu ilçesi ağır hasar aldı. Safranbolu’da 150 ev yıkıldı. Köylerde ise 56 tane bina kullanılamaz hâle geldi. Zonguldak’a giden tren yolu üzerine sarsıntının etkisiyle büyük kaya parçaları yuvarlandı. Raylar zarar gördüğünden ulaşım durdu. Deprem nedeniyle telgraf direklerinin yıkılması ve tellerin de zarar görmesi haberleşmeyi olumsuz etkiledi. İlk belirlemelere göre Zonguldak vilayetinde 25 ölü 33 yaralı vardı. Devrek ve Çaycuma’da da hasar büyüktü ve bu iki ilçeden ölü ve yaralı sayısı hakkında depremden sonraki ilk iki gün doğru bilgi alınamadı.

3 Şubat 1944 tarihinde gazetelerde yazan Zonguldak'ta ölü sayısı 55, 5 Şubat 1944 tarihi itibariyle Zonguldak’ta 75 vatandaşın öldüğü, 135 vatandaşında yaralandığı tespit edildi.

Depremde zarar gören Zonguldak, Çaycuma  Devrek ve Safranbolu  için 13 Mart 1944 tarihinde halka yardım yapılmak üzere 20 bin lira ve muhtelif tarihlerde halkın acil ihtiyaçlarını karşılamak maksadıyla da 39 ton çivi, Kızılay aracılığıyla Zonguldak Valiliği’ne gönderildi.

Ayrıca Devrek kazasında evlerin çoğunun yıkıldığı, halkın geçim sıkıntı çekmesi nedeniyle de kendilerine barınacak yerler yapmaktan aciz oldukları, kereste, çivi hatta usta bulmakta zorlandıkları CHP Genel Sekreterliği’ne Devrek’teki partililer tarafından bildirilmişti. Bunun üzerine Genel Sekreterlik Bayındırlık Bakanlığı’ndan depremzedeler için birtakım isteklerde bulundu. Zonguldak’ta deprem felaketine uğrayan köylülerin ahır, ev ve samanlıklarını yaptırabilmeleri için köylere yakın ormanlardan kendilerine ihtiyaçları nispetinde ağaç verilmesi kararlaştırıldı.

Gerede ve Mengen’e ilk yardım Devrek'teki askeri birlikler tarafından yapılmıştır.

Depremin beşinci günü Zonguldak amele birliği doktorlarından Hulusi Dosdoğru , bir kamyon erzakla Mengen’e gelmiş fakat Mengen halkı, Devrek'e 34 km mesafede , durumu çok daha ağır olan  Gökçesu’ya gönderilmiştir.

Dün (11.Nisan.2022) Karadeniz açıklarında meydana gelen 4.9 şiddetinde , Zonguldak açıklarındaki deprem de bilinen fay hattı üzerindeydi.

Yani Zonguldak Batı'sından kuzeyine, Güney'inden doğusuna kadar Deprem Bölgesi ile çevrili.

O gün bilinmeyen, bugün daha geniş araştırmalar ile ortaya konulan bir gerçek daha var.

Devrek aslında iki fay hattı üstünde durduğu anlaşıldı.

Zonguldak Tarih - Hayati Yılmaz

Editör: TE Bilişim