Kapuz plajlarının neden orta ve büyük Kapuz olmak üzere adlandırıldığını biliyor musunuz? Peki, orta ve büyük Kapuz varken neden Küçük Kapuz’un olmadığını.

Yüksel Yıldırım Zonguldak Nostalji adlı sosyal medya hesabında bu soruların cevabını vererek Kapuz isminin nereden geldiğini ve Küçük Kapuz’un hikayesini anlatıyor!

İşte o yazı:

19’uncu yüzyılın başlarına ait fotoğraf üzerinde çalışma yapılarak insan eli değmemiş ilk doğal hali canlandırması yapıldı. Uzun Mehmet kömürü bulmasaydı Zonguldak bölgesi belkide sadece balıkçı kasabası ve tarım alanları olarak büyüyecek bu manzara değişmeyecekti...

"İçine girilmeyen sık orman ve dar ve derin boğaz" anlamı taşıyan “Kapuz” kelimesi, taşıdığı anlam dolayısıyla eski insanların bölgeye verdiği benzetmeden gelir. Kıyıya dik falezler ve falezler arasında oluşmuş doğal kumluklar özellikle Zonguldak’ın doğu tarafında zor bir arazi şekli oluşturmaktadır. Deniz yoluyla gitmek daha kolay tercih olduğu için kara yoluyla ulaşım yıllar sonra sağlanmıştır.

Bugün, orta Kapuz ve Büyük Kapuz olarak isimlendirdiğimiz Kapuz koylarında “küçük Kapuz” isminin eksikliği akla gelmektedir. Fener’den İnağzı’na kadar benzeri zor bulunan bu kumsal yıllar içinde denizden çıkartılan kumun çekilmesiyle küçülmüş ve bugün için bakirliğini kaybetmiştir.

Küçük Kapuz ismi bu sahil bandı için kullanılmasaydı neden orta ve büyük Kapuz ismi günümüze boyut sıralamasıyla eksik geldi!!!

Fotoğrafta işaretlendiği gibi 1920 tarihli bölge haritalarında, şimdi Deniz Kulübü koyu dediğimiz alan “Kapuz koyu” olarak belirtilmiş. Eski insanların kulaktan kulağa anlattıkları hikayelerde de burası “Küçük Kapuz” olarak anlatılmış. Zamanla yapılan yeni yapılar ve tersaneler küçük Kapuz’un ismini unutturmuş, kaybetmiş ve geride ortası, büyüğü kalmış...

Editör: TE Bilişim