Bir çok kişi hikayesini az çok bilir. Hikayesinden bahsetmeyeceğim ama hatırlama amacı ile kısaca yazayım.
Bu anıt, Zonguldak Sanat Okulu öğrencilerinin geçirdiği bir kaza sonucunda, 1963 yılında Motor Bölümü öğrencileri ve bir öğretmen, tamir ettikleri arabayı denemek için çıktıkları yolda uçurumdan yuvarlanması ile ölen 3 öğrenci ve bir öğretmen için yapılmıştı.


Bu olaydan etkilenen, dönemin Zonguldak`ın en zenginlerinden olan Kadir BARLI, çocukların düştüğü yerde bulunan kayalıklara "bu olay anısına" bir anıt yaptırmaya karar verdi. Anıtın dört bir tarafına da Türk önderlerinin sözleri vardı.Bu dört köşeli, üst bölümün bir tarafında da ; "Yurt Gülmeden Gülmedim Ben. Sizinleyim Ölmedim Ben. Kemal Atatürk"diye yazdırdı.
Kapuz ve Zonguldak demiryolu tünelinin arasında kalan açıktan görünen bu anıt, 2007 yılında dev dalgalara yenilerek yıkıldı.
Şimdi esas konuya geleyim.
Şehirlerde yaşanan trajik olaylar veya sevilen insanların heykeli yapılır.Çoğu heykel veya anıt o şehrin simgesi haline gelir.
Heykel veya anıtlar şehrin yüzüdür.Eğer böyle bir trajedi sonrasında yapılmış ise , şehir insanı için kimlik haline gelir.
Kapuz`da ki bu anıt da böyle bir değer taşıyordu. Adeta şehrin simgesi idi.
Karabük tarafından trenle gelenlerin, Zonguldak`a varmadan önce gördüğü son görüntüydü bu anıt .
Net bir kaç cümle ile bağlayacağım yazıyı;
Dönemin en zengini ve iş adamı olan Kadir Barlı, bu anıtı yaptırmış ise, bugün bu anıtı yerine koyacak da yine Zonguldak`ın en zengini olan kişilerdir.
Veya Zonguldak Sanayi ve Ticaret Odası`dır.
Mesela ; "Bakka" yaptırsın! Kendilerine çok güzel bina restore etmişler. Zonguldak`ta en güzel yeri kapmışlar. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA)`nın işi kendi binası değil, şehrin simasıdır.
Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti yaptırsın. Başkanı her protokolde en önde,. Bari Zonguldak`a faydaları dokunur.
Ne bileyim ! Avrupa Zonguldaklılar Derneği yaptırsın.İkide bir yaptıkları skandalları ile değil, böyle faaliyetleri ile gündem olurlar.Almanya`da yüzlerce Zonguldaklı iş adamı var.Bakalım dernek Zonguldak`ı, Zonguldaklıları ne kadar temsil ediyor,Almanya`da ki Zonguldaklılar arkalarında mı! Onuda görmüş oluruz.
Siyasetçiler bir araya gelsin yaptırsın.Kendi aralarında birlik beraberlik gelişir.
Tüm belediyeler ucundan, kıyısından tutsun yaptırsın.Kimi kürek versin, kimi harcını,kimi ustasını yollasın, kimi mermerini.
Bu anıt buraya tekrar dikilmeden,Zonguldak`ı kalkındırmaya kalkmak "yalandan ibadet yapmak" gibi olur.
Bir anıtı yerine koyamayan şehirden kimin umudu olur ki !
Hayati YILMAZ ile
Zonguldak