İlhan Şiram, 1943 yılı Zonguldak Üzülmezde doğdu. 1954 yılında Üzülmez İlkokulunu, 1960 yılında Mehmet Çelikel Lisesi'ni bitirdi. 1960-1961 yılları arasında üzülmez Plan Bürosunda Çalıştı. 1960 yılında İ.T.Ü Kimya bölümünü bitirdikten sonra, Üzülmez Kok Fabrikası Laboratuarında kimya mühendisi olarak çalıştı.2006 yılında Gebze Dil ovası'nda BASF-Sümerbank Türk Kimya Sanayinden emekli oldu. Evli ve iki çocuk babası olup, halen İstanbul'da yaşıyor.

Üzülmez Kok Fabrikası İş bankası tarafından Maden Kömür İşleri T.A.Ş (Türkiş) kuruluşu olarak 15.08.1934 de 63 nolu ocak baca ağzında Başbakan İsmet İnönü tarafından temeli atıldı. Fabrikanın açılışı 6 ekim 1935 tarihinde İktisat Bakanı Celal Bayar tarafından yapılmıştır.

İlhan Şiram, Kok Fabrikasının inşaat mühendislerinden İsmail Şiram'ın oğludur. İsmail Şıram, Kok fabrikasının yapım aşamasını tüm detaylarıyla fotoğraflayarak günümüze önemli belgeler bırakmıştır. Kok fabrikasına ve Üzülmez Bölgesine ait fotoğrafları ilk olma özelliğini taşır. Ulusal Kurtuluş Savaşından yeni çıkmış Genç Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk sanayi fabrikası olan kok fabrikası, zamanın en iyi teknolojisi ile yapılmış olup, yapım süresi çok kısa bir zamanda gerçekleşmiştir. Benzolden yağ çeşitlerine, naftalinden briket kömürüne kadar 32 çeşit mal üreterek, kömür sanayi ile birlikte yetmişli yıllara kadar sanayideki öncü görevini sürdürmüştür.

Zonguldak Nostalji

Editör: TE Bilişim