İsmet İnönü, 1933, 1934, 1935, 1937, 1938, 1939, 1940, 1941, 1944, 1949 ve 1959 yıllarında çeşitli nedenlerle ve çoğu madenler olmak üzere Zonguldak'a bir çok ziyarette bulundu. Bu ziyaretler, İsmet İnönü’nün Zonguldak’a ve kömüre verdiği değerin birer göstergesi olarak tarih notlarına geçmiştir.

Erken Cumhuriyet döneminde Zonguldak Kömür Havzasına önem verildiğini, madencilikle ilgili yapılan kanuni düzenlemelerden ve İnönü’nün başbakan sıfatıyla sıklıkla bölgeye yaptığı ziyaretlerden anlamaktayız. Bu bağlamda yaptığı ziyaretlerden en önemlisi 1933 yılında yaptığı ilk ziyaretidir.

İsmet İnönü 1930 yılında Zonguldak’a geleceğini vaat etmesine rağmen bu ziyaret ancak 1933 yılında gerçekleşmiştir. Zonguldak milletvekillerinin 14 Kasım 1933 tarihli telgrafıyla Başbakan İsmet İnönü’nün iki güne kadar Zonguldak’a geleceği haber verildikten sonra Zonguldak ve Kdz.Ereğli’de sokaklar, liman ve maden ocakları bölgesi defneler, bayraklar ve taklarla donatılarak karşılama hazırlıkları yapılmıştır. Başbakan İsmet İnönü ve beraberinde İktisat Bakanı Celal Bayar’ın yapacağı Zonguldak Kömür Havzası ziyareti şehirde büyük bir ilgi uyandırmış, Bu gezi nedeniyle madenciler ve kömür tüccarları havzanın gelişimi ve madenciliği ilgilendiren konular hakkında Başbakan’a ve İktisat Bakanına bilgi vermeye hazırlanmışlardır.

İsmet İnönü’yü karşılamak üzere Zonguldak Valisi Halit Aksoy ve Fırka Reisi Mithat Akif, Maden Müdde-i Umumu İsmail Hakkı, Emniyet Müdürü Osman Münir, Orman Müdürü Bekir Sıtkı, Baytar Müdürü Muhittin, Ziraat Memuru Cevdet, Vilayet Daimi Encümeni Azası’ndan İbrahim Ethem ve Tahir Karauğuz, Fırka Reisi Süreyya Rıfat, İş Bankası Müdürü Kemal ve Türkiş Şirketi Umum Müdürü Esat, Yardımcısı Sait Bey ve diğer eşraftan oluşan bir heyet motorlarla Kdz. Ereğli’ye gitmiştir.