1920’li yıllarda Zonguldak’ta varlıklı ailelerden biri Numan Ağaydı... Numan Ağa, Zonguldak’ta üç ünlü otelden birinin sahibiydi. Bu otellerden birisi şimdiki Yeni Cami ile Gazipaşa Caddesi’nin birleştiği noktadaki ‘İstanbul Oteli’ idi... Vilayet binası karşısında ‘Palas Oteli’ ve diğeri de iskelenin yanında denize sıfır noktasında Numan Ağa’nın oteliydi…

O günkü koşullara göre lüks sayılan bir oteldi. Şimdiki İsmet İnönü Heykeli’nin bulunduğu noktanın deniz tarafındaydı, tabi o zaman kordon boyu yoktu, park yoktu, bölge taşlık, kumluk bir sahildi, iskeleyle bugünkü vilayet binası arasındaki, Kılburnu denilen yerdeki otelin adı ‘İhsaniye Oteli’ idi…

Henüz il olmadan önce Zonguldak’ın yönetim binası Yeniçarşı’daydı 1923’den sonra valilik binası olarak hizmet verdi, 1931 yılından sonra günümüzdeki vilayet binasından önceki yerine taşındı.

Atatürk’ün 26 Ağustos 1931 tarihinde yaptığı Zonguldak ziyaretinden sonra kent tamamen değişti. Gazipaşa Caddesi’ne yeni ismi verilmesiyle birlikte yol güzergahındaki binalar yenilendi. Ahşap iskele yıkılıp beton iskele yapıldı, Karakol iskelenin karşısına taşındı, hemen yanına Gümrük binası, yolun karşısına İl Belediye Sarayı inşa edildi. Belediye binasının zemin katında ‘Fenerler ve Denizyolları’ acentesi, çarşı karakolunun karşısındaki yerine geçmeden bu binada hizmet verdi. Daha sonra ilkokul ve son zamanlarda şehir kulübü olarak çalıştırıldı, bina halen tarihi önemini korumaktadır… Cadde devamında şehrin zengin ailelerinden Barlıların yaptırdığı Barlı apartmanı, yanında PTT binası ve Halkevi sıralandı…

Atatürk ve İnönü heykelleri yapılmadan önce İhsaniye Otelinin bu alanda olduğunu belirtmiştik, arka sırasında bulunan Barlı Apartmanı’nın sahipleri bu otelin, görüntülerini engellediğini söylüyorlardı. Oteli istimlak ettirip yıktırmak istiyorlardı. Atatürk’ün ölümünden sonra, ki o zaman otel sahibi Numan Ağa da ölmüştü, bu defa aynı çevreler heykelleri yapmak için girişimleri yenilediler. Bunun üzerine otelin yeni sahipleri de İnönü Heykeli’nin dikilmesine kendi gönülleriyle izin verdiler. Böylece istimlak gerçekleşti ve otel yıkıldı. Sonra da oraya İnönü Heykeli, vilayet önüne Atatürk Heykeli yapıldı (1946). bunlardan İnönü heykeli aynı zamanda, Anadolu’da dikilen ilk İsmet İnönü Heykeli’dir. İnönü’nün kendi memleketi Malatya’ya yapılan heykel ikincidir.

Alanda çevre düzenlemesiyle birlikte sahilde Belediye park ve bahçesi de bu yıllarda yapılandı.