Karaelmas diyarı Zonguldak’ın, taş kömürü maden ocaklarında bilindiği gibi üç kuvvet çalışmalarını sürdürmektedir. Bunları aşağıdaki şekilde sıralamak mümkündür.

Makine gücü, İnsan gücü, Hayvan gücü…

A-MAKİNE GÜCÜ

Günümüzün şartlarına göre, teknolojisin en son sistemli makineleriyle donatılmaya çalışılan kömür üretimine büyük bir hız verilmek istenerek, yukarıdaki güçlerden faydalanılmaktadır. Ocak içi ve ocak dışı makine günü havzada büyük bir önem taşıyarak her geçen gün insan ve hayvan gücünün yerini almaktadır.

B-İNSAN GÜCÜ

Çaydamar, Üzülmez, Karadon, Kozlu, Kandilli, Amasra Azdavay bölgeleri taş kömürü maden ocaklarında yaşamlarını sürdüren insan gücü gün de 8 saatten üç vardiye üzerinden çalışmaktadır. Maden işçilerinin 24 saatlik yaşamlarını 5 bölüm üzerinden tanımlamak mümkündür.

1-8 saat çalışma

2-Mesaiden sonra banyo

3-Yemek

4-Kahvehane ve sinema

5-Uyku

Ocağa çalışmak üzere giren her işçi, bütün emniyet tedbirlerini başındaki nezaretçinin denetiminde alır, güvenlik için işçinin başında durur. Ocaktaki iş bitiminden sonra, üstündeki demirbaş techizatı teslim ederek banyosunu yapmak üzere hamama gider. Kirli iş elbisesi yerine temiz elbiselerini giyerek yemekhaneye gider.

Günde üç öğün verilen yemekler ise, sabahları çorba, öğlen ve akşam yemekleri ise üç kaptan oluşan sofrasında etli nohut, fasulye, pilav, komposto, meyve, ekmek ve mevsimlere göre çeşitli sebze yemeklerinden oluşan günlük gıdalar, beslenme uzmanlarının yapmış olduğu günlük 4 bin kaloriden aşağı olmamaktadır. Bunların dışında madencilere ocağa girerken yanında bulundurmak üzere, kuru katık tabir edilen, zeytin, peynir, reçel, ekmek ve meyve suyunu ocak içinde çalışırken açlık gereksinimini gidermek üzere verilmektedir.

İşçiler, ocak dışı yaşamlarında başta istirahat etmeyi tercih ederler. Bu saatlerde kahvehanede sıcak çay ve ya soğuk her türlü meşrubat içerek sohbet etmekte, içtikleri meşrubatlara piyasanın yarı fiyatını ödemektedirler. Bunun yanı sıra bir yerli bir de yabancı menşeli haftada iki film ücretsiz olarak isleyebilirler. Günlük yaşamını bu şekilde sürdüren maden işçisi, yarın işe gideceğini düşünerek yatakhanelerine çekilerek yorgunluğunu uyuyarak giderir. Ocaktaki işine dinlenmiş vücut ve dimasına güvenerek kazmasını alabildiğine sallayarak kömür üretimini arttırmaya gayret gösterir,karaelmas diyarının kara kaşlı, kara gözlü yiğit evlatları… Bu madenciler A ve B gurubu olarak bir ay madende çalıştıktan sonra, bir ay köyünde kalarak tarlasını çiftini sürüp evindeki çocuğunun gıdasını da topraktan çıkarmaktadır.

C-HAYVAN GÜCÜ

Taşkömürü maden ocaklarında giderek azalan hayvan gücü ise, makine ve insan gücünün erişemediği bölümlerde görevini sürdürerek kömür üretimine katkıda bulunmaktadır. Bunların bakımı ve beslenmeleri, veterinerlerin yaptığı tertip üzerinden çalıştırılarak beslenmeleri sağlanmakta, insanlara gösterilen ihtimam gibi bu hayvanlara da E.K.İ. bünyesinde gereken önem gösterilmektedir.

(y.yıldırım-Günaydın Gazetesi-Kasım 1980)

Editör: TE Bilişim