1989 yıllında Çatalağzı gençlerinin desteği ile belediye başkanı olmuştu.
O sene SHP`den aday adayı olarak iki kişi yarışmıştı.Biri Çatalağzı Ortaokul Müdürü Bektaş ASLAN, diğeri ise Çatalağzı`nın delikanlısı Okan Surat.
ANAP iktidar olduğu dönemde ,ANAP`li belediye başkanının çalışmalarını ve iş imkanlarının olmamasından rahatsız olan Çatalağzı gençleri,Okan SURAT isminde birleşir ve destek verirler.
1989 yılında yapılan Yerel Seçimde Erdal İNÖNÜ başkanlığında ki SHP`nin adayı Okan SURAT seçimi alır.
1994 seçimlerine kadar oldukça başarılıdır.O dönem Çatalağzı`nın çoğu gençleri belediyeye kadroya alınır.
Bu sebep ile 1994`de fark atarak seçilir.
Yeni dönemde meclis üyelerinin anlaşmazlığı ve Zonguldak Il Başkanı Şerafettin Turpçu ile olan arkadaşlığı da yara alır.Zonguldak Spor Salonu`nda yapılan Genel Kurulu`nda küfürlere varan söylemler yaşanır.Okan Surat bu sebep ile parti disiplinine verilir. Çoğunluğu Turpçu`nun Çatalağzı`nda ki SHP`li kanadı arkadaşlarından oluşan CHP parti örgütü (Bende örgütteydim .Aralarında en genç bendim.Daha Zonguldak il örgütü`nde ki entrikaları bilmediğimden, örgüt kararına uydum.Üstelik belediye de çalışıyordum. Bunun sonucunda Rah. Okan Surat beni top sahasına çizgi çizmeye yollamıştır ve bir süre belediyeden uzaklaştırmıştır.Yinede parti örgütünün kararına uymak zorundaydım.
O dönem başkan Ankara`da olduğu sıralarda resmi olmayan evrakları imzasını taklit edebildiğimden dolayı benim atmam konusunda talimat verebiliyordu.Bayram tebrik kartları o yıllarda elle yazılıyordu.Benim el yazım çok ilginç ve değişik olduğu için,bir gecede oturup onun adına 2000 adet tebrik kartını elle yazdığımı hatırlıyorum.)

SHP`nin Genel Başkanı Erdal İnönü`nün parti başkanlığından istifa etmesi ile ve SHP- CHP`ile birleşmesi sonucunda İktidar ortaklığını da kaybetmesi , Çatalağzı Belediyesi`nde kaynak sıkıntısı yaşanır.Rahmetli Okan Surat bu dönemde başka bir partiye geçmeyi bile düşünür.

Rah.Okan SURAT çabuk sinirlenir ama bir süre sonra siniri geçerdi. Bazen duygusal kararlar alırdı, bazen inat. Karşındakinin makamına bakmadan sinirlendiğini hemen belli ederdi.Ama onun tavrı olduğunu bilen herkes bundan alınmazdı.Bazen de çocukça şakalar yapardı.
Onun döneminde Koç Grubu`nun Çatalağzı`na (bugün Eren Enerji`nin olduğu alana) çimento fabrikası yapma girişimi oldu.Onu, çevreye zararlı olacağı gerekçesiyle engellemiştir.

Okan Surat 26 Haziran 1997 yıllında arkadaşları ile gittiği Göçükaltı Tepesi`nde kalp krizi geçirir.
Ben Çatalağzı Belediyesi`nde ilk gazetemi onun başkanlığında çıkarmıştım.
Benim o gün hatırladığım; Yaka Köyü`nden aşağı başkanın makam arabasının hızla inmesi idi. Caddeden geçerken arabanın altı caddede hız engelleyici tümseklere vuruyor ve ateş çıkararak Zonguldak yönüne gidiyordu. Bir şey olduğunu anladık.
Aradan bir süre geçtikten sonra Okan Surat`ın ölüm haberi gelmişti.
Başkan hastaneye yetişemeden yolda vefat etmiş.
Okan Surat`ın cenazesi o zamana kadar görülmemiş bir kalabalık ile Çatalağzı Asri mezarlığına defnedildi.

Allah gani gani rahmet eylesin.

(Bu fotoğrafı bir arabanın üstüne çıkarak çekmiştim)

Hayati YILMAZ
Zonguldak Tarih

Editör: TE Bilişim