Emniyet Oteli, Zonguldak’ta Fransızlar döneminden günümüze gelen sektörün kilometre taşlarından biridir. Fransızlar madenleri işletirken, 1’inci katında 16 odayı muhasebe birimi olarak kiralamışlar, giriş katı lokanta, han ve yanında 15 at kapasiteli ahır olarak çalışmış. Ahır ve atlar, dönemin imkanları sebebiyle Zonguldak’a gelen üst düzey insanların ulaşım imkanı olmuş.

1932 yılında şimdiki mimarisine kavuşan Emniyet Oteli, bir dönem Zonguldak’ın konaklama ihtiyacı yanında, eğlence ve lokanta sektörüne de hizmet vermiştir.

1979 yılından 1994 yılına kadar 1’inci kat “Emniyet Polikliniği” adı altında “sağlık alanında ilk özel hastane” diyebileceğimiz bir hizmeti de Zonguldaklılara sunmuştur.

Otelin, Zonguldak’a gelen konser kafilelerine, sanatçılar ve siyasetçilere de konuk evi olmuş tarihi bir yanı da vardır. Zevk Sinema ve Tiyatro Salonu’nun konserlere açık olduğu yıllarda, yakınlığı sebebiyle otel tercih edilmiştir. Bu yüzden köşeye bakan balkonlu odaları sanatçı ve siyasetçilerin tercihli kaldığı, Halkın gözünün balkonlardan ayırmadığı, balkona çıkan sanatçı ve siyasetçilere el sallayarak sevgi gösterisi yaptığı. Şimdi moda olan balkon konuşmalarının da yaşandığı eski bir mekandır…

Zeki Müren’in Zevk Sinema Salonu’nda verdiği konser öncesi otel balkonundan selamlarken yapılan tezahürat kent hafızaları arasındadır.

Otel tarihine düşülmesi gereken bir başka konu ise, İsmet İnönü’nün yaptığı Zonguldak ziyaretlerinde Emniyet Otelinde misafir edilmesidir. Kaldığı oda, halen korunan 3’üncü kat 313 numaralı odasıdır.

İsmet İnönü, zaman-zaman otelde konaklamıştır. Bu özellikten hareket edilmiş olmalı ki, otelin önündeki caddeye “İsmet Paşa Caddesi” ismi verilmiştir.

3’üncü kat 313 numaralı oda ve koridorda asılı 100 yıllık ayna tarihin yaşatılması adına sevindirici.



Yüksel Yıldırım(2019)
Zonguldak Nostalji

Editör: TE Bilişim