Yaklaşık 4 milyon 250 bin memur ile 2 milyon 200 bin memur emeklisini ilgilendiren  6.Dönem Toplu Sözleşme süreci başladı. Memur ve emeklilerin 2022 ve 2023 maaş zamları ve sosyal hakları bu sürecin sonunda belirlenecek. 
6.Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde Memur-Sen ,Türkiye Kamu-Sen ve KESK’in  katılımı ile gerçekleşiyor. İmza yetkisi yetkili konfederasyon Memur-Sen’e ait.
Bu yıl ilk defa toplu sözleşmelerde Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen birlikte hareket ediyor. 
Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen 2022’de yüzde 21, 2023’te yüzde 17 zam, her yıl için de yüzde 3 refah payı ve ek olarak 600 lira da seyyanen zam talep etti.
Konfederasyonların ortak talepleri arasında, memurlara 3 bin 600 ek gösterge verilmesi de yer alıyor. 
Hükümetin memurlar için teklifini sunmasının ardından  Ağustos’un üçüncü haftasına kadar da müzakerelerin tamamlanması gerekiyor.
Anlaşma sağlanmazsa, zam oranını kamu hakem kurulu belirleyecek.

11 üyeden oluşan kamu görevlileri hakem kurulu üyelerinin 7’si Cumhurbaşkanı 4’ü ise sendikalar tarafından seçiliyor. 
Dolayısı ile toplu sözleşme masasında anlaşma sağlanmaz ise kamu hakem kurulunda hükümetin teklifinin dışında bir artış mümkün gözükmüyor. 
Memur ve emeklinin sırtındaki en büyük yük enflasyon . 
Elektriğe, suya, doğalgaza temel gıda ürünlerine yıl içinde ardı ardına gelen zamlar hayatı her geçen ay daha da zorlaştırıyor. 
Faturalar, memurun ve emeklinin kâbusu haline geldi. 
Her geçen gün eriyen maaşlarla yoksulluk sınırı (9 bin 450) arasında ki makas açıldıkça açılıyor. 
Pandemi ile birlikte kendini iyice hissettiren geçim derdine çare olunması, memur ve emeklinin 2 yıl boyunca rahat bir nefes alması için sendikaların taleplerinin dikkate alınması gerekiyor. 
Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen Toplu Sözleşme masasına taleplerini ortaklaştırmak güçlü bir şekilde oturdular. 
Taleplerini ortaklaştırması kadar kamu çalışanlarının hakları konusunda toplu sözleşme süreci boyunca birlikte hareket etmeleri de çok anlamlı olacak. 
Memur ve emeklinin yüzünün gülmesi için bu birliktelik gerekirse her türlü demokratik tepkinin, eylem ve etkinliğin gerçekleştiği bir mücadeleye dönüşmeli.
Sendikal kaygılar bir kenara bırakılmalı. Emek ve ekmek için mücadele edilmeli . 
Memurun ve emeklinin enflasyona yenileceği maaş zammı hükümetin olduğu kadar sendikaların da sınıfta kalması anlamına gelir. 
Her zaman olduğu gibi en büyük bedeli memur ve emekli öder. 
Kalın sağlıcakla.

Haftanın Sözü
Ne yârdan geçerim ne serden 
Ne denizlerden 
Ne gökyüzünden ama… 
Bırakmıyor son gördüğüm, Bırakmıyor geçim derdi. 
Orhan Veli Kanık