Daloğlu Turizm'in düzenlediği Güneydoğu Turu'na katılan Zonguldak ve Bartınlı misafirler; medeniyetler beşiği Güneydoğu Anadolu'yu keşfederek, Fırat ve Dicle'nin bereket taşıdığı topraklar olan Mezapotamya'da binlerce yıllık kültür mirasını içinde saklayan bu yerin hikayelerini yerinde dinledi, öğrendi.
Doğası, tarihi, kültürel mirasları, gurme lezzetleri, mimari güzellikleri farklı kılan bu coğrafyayı yakından tanıyan heyet, ilk olarak Adıyaman'a gitti. Nemrut Dağı eteklerine kurulmuş Atatürk Barajı'nı her yerden gören binlerce yıllık tümülüsleri gezen ekip, Şeytan Geçidi de denilen Nymphois (eski Kahta) Köprüsü'nden geçerek, Kommagene Krallığı'nın kurulduğu Nemrut Dağı'na dik merdivenler sonunda ulaştı. 2000 yıldır antik dünyanın gizemlerinde saklı kalan bir krallık ve onların ölümsüzlüğü hedeflemiş krallarının heykellerini ziyaret edilerek gizemli hikayelerini dinledi.

Kültür ve tarihe tanıklık ettiler... 

Dinlerin ve Medeniyetlerin buluştuğu, 33 uygarlığa beşiklik etmiş, Dünya'nın en uzun ve yüksek Sur'u bulunan, 12.400 yıllık tarihi ve Müze şehir Diyarbakır'da; Anadolu'nun ilk camii Diyarbakır Ulu Camii ve Hanlar ziyaret eden grup, Anadolu'nun taşlara yazıldığı kentte bambaşka kültür ve tarihe tanıklık etti.
Mezopotamya'nın en önemli yerleşim yerlerinden birisi olan Dara Kenti'nde kaya içine oyulan yapılardan oluşan geniş bir alanda kalıntılara şahit olan ekip, taş işçiliğinin muhteşem örneklerinin yer aldığı Midyat turu attılar. Ekip daha sonra gece ışıklarının en güzel yansımalarının yer aldığı tarihi Mardin sokaklarını gezme fırsatı buldu. 

Tarihi İpek Yolu'ndan Şanlıurfa'ya... 

Peygamberler Şehri Hz. İbrahim’ in doğduğu, Hz. Eyüp’ ün yaşadığı, Hz. İsa tarafından kutsanan müze şehir Şanlıurfa'da 'Bilinen En Eski Heykel' ve sayısız tarihi eseri canlı görerek yaşayışları dinleyen heyet yeni bilgiler öğrenirken, Hz. İbrahim'in Urfa Kalesi'nden ateşe atıldığında düştüğü yer olarak bilinen Balıklı Göl ve çevresinde adeta huzur buldu.
'Tarihin zirve noktası' olan Göbeklitepe'de 10 bin yıl öncesine şahit olduktan sonra 'Saklı Cennet' Halfeti'de tekne turu atarak eğlenceli anlar yaşadı.


Gaziantep Arkeoloji Müzesi’ ni gezen heyet, Dünyanın ikinci büyük Mozaik Müzesi'ne giderek Zeugma Antik Kenti’nden getirilen mozaikler ile dünyaca ünlü Çingene Kızı mozaiğini yakından görme fırsatı buldu.
Tarihsel gezinin ardından Gaziantep merkezinde panoramik Gaziantep Kalesi manzarası eşliğinde Bakırcılar Çarşısı ile baharat çeşitlerini bulabileceği pazarı gezdi. Gezi ekibi son olarak Adana'ya geçerek burada tarihi yerleri gezme fırsatı buldu.
Büyük Güneydoğu Turu'nda tüm tarihi ve doğal güzelliklere şahit olan ekip, vakit geçirdiği her gün ve akşamında yöresel yemekleri tadarak ve farklı damak tadı içecekleri ile yeni deneyimler elde etti.