Türkiye’nin ve Zonguldak’ın en uzun soluklu dergilerinden Şehir’in 153. sayısı çıktı.

Zonguldak’ın Devrek ilçesinde aylık kültür, edebiyat ve sanat dergisi olarak 18 yıldır aralıksız yayın yaşamını sürdüren iki aylık Şehir dergisi Mart-Nisan 2022 tarihli sayısıyla 153.kez okur karşısına çıktı.

Aralık 2004 tarihinde gazeteci, şair ve yazar İbrahim Tığ tarafından kurulan dergi, Devrekli şair Rüştü Onur’un vasiyetinin yerine getirilmesi amacını güdüyor. Rüştü Onur, 12 Eylül 1940’ta Necati Cumalı’ya yazdığı mektubunda, “Ey benim mektuplariyle huzur bulduğum ve avunduğum kardeşim. Şehir’de buluşacağız. Her ne pahasına olursa olsun Şehir çıkacak… Şehir okuyucu kitlesinin karşısına yeni bir atmosferle çıkacak.” diyordu. Ancak Rüştü Onur, çıkarmayı çok istediği “Şehir” dergisini, ömrü yetmediği için çıkaramamıştı.

Onun bu isteğini kendilerine bir vasiyet kabul eden; İbrahim Tığ’ın öncülüğünde yayın hayatına başlayan Şehir’in kapağında Türk Halk Müziği’nin güçlü sesi, sanatçı Hale Gür, “Halk müziği sadece bir müzik değil, bir toplumun tarihi, coğrafyası, yaşam biçimi, ahlak anlayışı, değer yargısı, kısaca yaşamın ta kendisidir. Her bir türkü tarihi belge niteliğindedir” açıklamasına yer verilirken, İbrahim Tığ’ın kendisiyle de yaptığı söyleşide dergide yer alıyor.

Dergide Hüseyin Alemdar, Prof. Dr. Hayrettin İvgin, Barış Erdoğan, Döndü Açıkgöz, Murat Müfettişoğlu, Kusey Tangüler, Mine Ömer, Sertaç Boyacıoğlu, Mehmet Özçataloğlu, Hayrı Sarı, Vedat Yazıcı yazılarıyla, Fatma Ünker, Elmas Lüye, Fazilet Ünsal Eliaçık, Afi Can, Şenol Gürel öyküleriyle, Murat Yazıcı, Altay Öktem, Mücahit Aygören, Can Ceylan, Eren Şahin, Fahrettin Koyuncu, Durmuş Taşdemir, Burak Tokcan, Mehmet Binboğa, Necati Arslanmirza, Bahri Loş, Zeynep Kasap, Muharrem Akman, Bülent Güldal, Yaşar Karaman, Nevzat Konşer,Mehmet İş, Çiğdem Sarıoğlu, Kemal Bayrakçı,Ersin Engin, Serhat Kızıl şiirleriyle ve Kürşat Coşgun da çizimiyle yer alıyor.

Şiirin merkezde olduğu bir şiir dergisi anlayışıyla, bir derya olan Türk şiirine katkı sunmaya çalışan Şehir, 26 bin nüfuslu Devrek’ten ülkeye açılan bir edebiyat kapısı olma özelliğini de sürdürüyor.

Editör: TE Bilişim