Devleti Aliyye ne demek sorusu birçok tarih sevdalısının merak ettiği konular arasında yer alıyor. Osmanlıca bir kelime olan Devleti Aliyye tarih kitaplarında sıklıkla karşılaşılan kelimelerdendir. Devleti Aliyye kelimesinin kullanılmasında birçok farklı nedenden bahsetmek mümkün olabilir. Bu kelime Osmanlı Devleti’ne has bir kelimedir. Hatta birçok Osmanlıca eserde ‘Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye’ olarak bir kelime grubu ile karşılaşmanız da mümkündür. Bu kelime grubu Osmanlı Devleti’nin bir lakabı şeklinde kullanılmaktadır.

Büyük devlet Osmanlı anlamına gelen bu kelime Osmanlı fermanlarında sıklıkla kullanılan bir tamlamadır. Son derece önemli olan Devleti Aliyye kelimesi günümüzde de tarihle ilgilenen kişilerin sıklıkla karşılaştığı bir kelimedir. Devleti Aliyye ne demek sorusuna yanıt vermek gerekir ise bu kelime büyük devlet anlamına gelmektedir.

Devleti Aliyye ne demek sorusuna yanıt vermek gerekirken bir yandan da bu büyük devlet olarak tanımlanan devletin özelliklerini de bilmek gerekir. Yani Büyük Devlet olarak tanımlanan bir devletin de kendine has özellikleri vardır. Devleti Aliyye Osmanlı fermanlarından tarih kitaplarına kadar birçok yerde sıklıkla karşılaşılacak kelimeler arasında yer alıyor.

Devleti Aliyye Tamlamasının Özellikleri Neler

Devleti Aliyye ne demek sorusuna yanıt verebilmek için bu tamlamanın özelliklerini bilmek gerekir. Bu tanımlamalara göre kelimenin daha da net bir şekilde anlaşılması sağlanabilir. Devleti Aliyye ne demek ve özellikleri nelerdir sorusuna şu şekilde yanıt vermek mümkün olabilir:

  • Osmanlıca metinlerde tamlamalar kullanılırken sıfatlar isimlerden sonra kullanılır.
  • Bu kural hem Arapça hem de Farsçada geçerli bir kuraldır.
  • Günümüz Türkçesinde ise sıfatlar isimlerden önce gelir.
  • Devleti Aliyye kelimesinde ise devlet isim olarak Aliyye ise sıfat olarak kullanılmıştır.
  • Günümüz Türkçesinde büyük devlet kelime grubunda ise büyük sıfat, devlet isimdir.
  • Osmanlıca tamlamalarda isim ve sıfatı bir araya getirmek için çeşitli seslerden yararlanılırdı.
  • Bu sesler i, e, a gibi sesli harflerdir.

Bu özellikleri incelediğinizde Devleti Aliyye tamlamasında da sıfat ve ismi bir araya getirmek için ‘i’ sesinden yararlanılmıştır. Bu detaylar tamlamanın oluşturulma şekli hakkında net bilgiler vermektedir. Devleti Aliyye tarih kaynaklarında karşınıza çok fazla çıkabilecek kelimeler arasında yer alır. Bu nedenle bu kelime grubunun anlamını bilmek kaynaklardan edinebileceğiniz bilgiler açısından büyük bir önem taşımaktadır.

Devleti Aliyye Ne Anlama Gelir?

Devleti Aliye ne demek sorusu oldukça merak edilen bir konudur. Devleti Aliyye Büyük Devlet anlamına gelen bir tamlamadır. Bu anlamın dışında yüksek devlet anlamına da gelmektedir. Osmanlı Devleti için kullanılan bu kelime grubu devletin yüceliği ve büyüklüğü hakkında bilgi vermektedir. Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye şeklinde kullanılan devlet ismi hem imparatorluk içerisinde hem de dışında devletin büyüklüğünü vurgulamak için kullanılmıştır.

Osmanlı Devleti 13. Yüzyılın sonlarında kurulmuştur. 20. Yüzyılın ilk çeyreğine kadar da varlığını devam ettirmiştir. Anadolu’da kurulan devlet zamanla sınırlarını okyanus ve çöllere kadar ilerletmiştir. Bunun yanında zamanla savaşlarla ve yapılan anlaşmalarla birlikte sınırları değişmiştir. Osmanlı Hanedanlığından toplamda 36 padişah hüküm sürmüştür. Devlet 623 sene yaşamıştır. İlk olarak Bey olarak anılan padişahlar, 1383 tarihinden itibaren de Sultan olarak anılmıştır. 1517 tarihinden itibaren de Sultan unvanı yanında Halife unvanını eklemişlerdir.

Dünya tarihinde çok önemli bir yer edinmiş olan Osmanlı Devleti, yüzyıllar boyunca yaşamayı başarmıştır. Avrupa ve diğer tüm kıtalarda adından bahsettiren bu imparatorluk için Devleti Aliyye kelimesi her zaman kullanılmıştır. Günümüzde de Devleti Aliyye kelimesini en çok tarih kitaplarında görmek mümkün olabiliyor.

Editör: TE Bilişim