Çok Yönlülük: Hayatınızda Değişimlere Ayak Uydurabilmek Artık Daha Kolay

İnsan, doğası gereği kendinde birçok yararlı ve zararlı özellikler taşıyabilir. Kişiliğini bu özelliklere göre kuran insan, yaşamı boyunca elde ettiklerine ve elde edemediklerine bu özellikleri ile sahip olur ya da olamaz. Bu bahsedilen özelliklerden insan için en faydalısı olanlardan biri de; çok yönlülük.

Evrimsel süreç dahi göze alındığında, insan ırkının çok yönlü olabilme özelliği birçok avantajı beraberinde getirmiştir. Kendisini evrim süreci boyunca şu an ki durumuna getiren adaptasyon yeteneği, çok yönlülük özelliğinin bir getirisidir.

Hayatında özverilerde bulunan, kendini gelişime adayan bir bireyin bu konuda yapacağı en iyi tanımlamalardan birisi de ‘’ çok yönlülük: hayatta değişimlere ayak uydurabilme sanatı ‘’ tanımlaması olabilir.

Çok Yönlülük Nedir?

İnsan, gelişime açık bir varlıktır. Süreçler boyunca sağladığı gelişimi, kendisinde bulundurması gerek bazı insani özellikler ile sağlanabilir. Çok yönlülük nedir diye düşünecek olursak eğer, birçok tanımlamadan ya da eylemden bahsedebiliriz. Çok yönlü gelişkin birey, aynı zamanda kolay adapte özelliğini de içerisinde taşır.

Çok yönlü olmak, birden fazla durumun, eylemin altından başarı ile kalkabilecek donanıma sahip olmak olarak tanımlanabilir. Bu tanım gereği, hayatında birçok şeyle başarı ile uğraşabilen birey, yaşam standartlarını ve sürecini iyileştirebilir. Aynı zamanda uyum yeteneğini de geliştirerek daha başarılı bir duruma gelir. Kişisel gelişim bakımından kişinin hayatında birçok olumlu etki bırakır.

Çok Yönlülük Nasıl Kazanılır?

İnsan, süregelen hayatı boyunca birçok eylemde bulunur. Uzmanlık seviyesi artırılan her eylem başka bir eylemi daha kolay yapabilme becerisini de beraberinde getirir.  Çok yönlülük özelliğini geliştirmek için ise, başka alt eylemlere ve oturmuş özelliklere sahip olmak gerekir. Bu özelliklerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Uyum sağlama yeteneği
  • Azimli Olmak
  • Sabırlı olmak
  • Güçlü bir karaktere sahip olmak
  • Üst seviyede sahip olunan öğrenme yeteneği
  • Gelişime açık olmak

Bu özellikler sayesinde şekillenen birey, çok yönlülük yetisi de kazanmayı başarır ve hayatını daha yaşanabilir standartlara getirerek içsel huzur ve mutluluğu yakalayabilir.

Çok Yönlü Olmanın Pratik Sonuçları

Çok yönlü insan, pratik sonuçlar alması gereken eylemlerde tek düze olan başka bir bireyden daha başarılı olacaktır. Çünkü çok yönlü olmanın getirisi olan gelişime açık olma özelliği sayesinde kendi benliğini sürekli ileri bir noktaya taşıyıp, daha başarılı sonuçlar elde edecektir.

Sağlanan tatmin duygusu da kişinin özgüvenini geliştirerek bireysel yaşam kalitesini üst seviyelere çıkaracaktır. Bireysel yaşam kalitesinin artması sonucuyla kişi, daha uyumlu ve çevresinde bulunan insanlar için daha faydalı hale gelecektir.

Özellikle çocuk yaşta, gelişime açık halde bulunan genç bireyler, çok yönlülük kazanmak için eğitilmelidir. Bu niteliği kazanma aşamasında da birçok faydalı özelliği kendisinde bulundurmaya başlayacak insan, bu kademeli yükseliş ile bireysel tatmini sağlayacak bir kişiliğe de sahip olmuş olacaktır.

Çok Yönlü İnsan

Bir sanat olarak değerlendirilebilecek olan hayat, üzerine düşünülmesi ve boş yere harcanıp öylece geçirilmemesi gereken bir şeydir. Hayat sanatı, yapılması zor, azim, kararlılık, sabır gibi özelliklerin yanında çok yönlü insan olmak özelliğini de içinde barındırıyor.

İş hayatında, özel hayatında birçok eylemde bulunan insan, çok yönlülük özelliği ile içerisinde bulunduğu eylemlerin sonuçlarını pozitif hale getirmekte hiç de zorlanmaz. Negatif sonuçlar elde etse dahi yeni uğraşlar, yeni hedefler belirleyip yoluna kolayca devam edebilir. Felsefede de kendini kurmak, inşa etmek zorunda olan insan, anlam arama yolcuğunda tatminkar bir şekilde ilerleyebilir. Anlam dünyasının dışında da içinde bulunduğu işlerde, ilişkilerde çok yönlülük özelliği sayesinde belirli bir kalitenin üzerine çıkıp mutlu bir hayat sürebilir.