Zonguldak Kozlu Belediyesi Meclis Üyesi Murat Birinci’ye yönelik silahlı saldırının arsından bazı zorular yanıt bekliyor.
Yaşanan tüm tartışmaların ötesinde neden ve sonuçları arasındaki süreci sizler için analiz ettik

Bir 
Kozlu Belediye Meclis Üyesi Murat Birinci’ye yönelik saldırının üzerinden üç gün geçmesine rağmen saldırgan yakalanamadı, teslim de olmadı. Öncelikle Birinci’ye geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor ve kınıyoruz.

İki
Saldırı ve saldırgana yönelik çok ilginç iddialar var. Birinci, saldırıdan karşı çıktığı imar düzenlemelerini, Belediye Başkanı Ali Bektaş ve müteahhit lobisini sorumlu tutuyor. Veya beyanları bu yönde.

Üç
Öncesinde biraz geçmişe bakalım. Birinci ile Bektaş’ın aralarının çok iyi olduğu biliniyordu. Son seçimde Ak Parti’den aday olmak isteyen Birinci, istediğini alamayınca CHP adayı Cengiz Bank’ın listesinden meclise girmeyi başardı. Birinci’nin yüklü miktarda para vererek kendisini ilk sıradan aday gösterdiği iddiaları CHP içinde de hep gündem oldu. Birinci, geçtiğimiz aylarda CHP’den ihraç edilerek bağımsız meclis üyesi olarak göreve devam etti. Kozlu’da yüksek kat ve imar kirliliği nedeniyle çok tartışılan inşaat piyasasının durmasına neden olan davaların açılmasının mimarı oldu. İnşaatlar durdu.  Yeni ruhsatlandırma son buldu. Bu durum sadece başkan Bektaş’ın değil müteahhitlerin ve arsa sahiplerinin de tepkisine neden oldu. Bazen sokakta yaprak kımıldamasa Birinci hedef gösterilir oldu. Bu arada Birinci’nin elindeki bazı gayrimenkulleri yüksek fiyatlardan müteahhitlere sattığı iddiaları da gündemden düşmedi.

Dört
Güpe gündüz yaşanan saldırıyı yapan maskeli kişinin neden hala yakalanamadığı merak ediliyor. Merak edilen bir başka konu da yakalandığı veya teslim olduğu taktirde ne diyeceği. Aslında Kozlu daha çok buna kilitlenmiş durumda. Ne diyecek? Bu konuda da farklı senaryolar var.
Vuran veya vurduran kişinin müteahhit lobisi ile pazarlık içinde olacağı ve başkan Bektaş’a mesaj vermeye çalıştığı bu iddialardan biri.

Beş
Son dönemde Bektaş’ın Birinci’yi hedef alan açıklamalarına bakarak bu saldırıyı Birinci’nin iddia ettiği gibi Bektaş’ın yaptırdığını veya neden olduğu ifadeleri tartışmaya çok açık. Çünkü Bektaş’ın veya Bektaş’ın yakın çevresinin böyle bir şeye yeltenmesi uzaktan veya yakından içinde olması demek siyasi intihar. Aksine Bektaş’ın böyle bir saldırı ile anılmak istemeyeceği aşikar. 

Altı
Bu saldırı sonrası ortaya çıkacak sonuçlar gelecek dönemin sandık sonuçlarını etkileyecektir. Bektaş’ın böyle bir olayla anılmasını isteyenler arasında Murat Birinci’den çok bazı Ak Partili isimler gelebilir! O isimlerin dolaylı da olsa temaslı olduğu isimler işin arka planında saklanmış olabilir!
Bu saldırının altından çok alakasız bir iş de çıkabilir veya saldırgan yakalanması durumunda ceviz kabuğunu doldurmayan bir neden de gösterebilir. Mesela bir seyyar balıkçılar meselesi. Veya başka ticari bir gerekçe. Ama bu kişi çıkıp Murat Birinci’ye yönelik birikmiş öfke ve tepkiden etkilendiğini de söyleyebilir. 

Yedi
Bu saldırı her ne kadar hedefte olan Murat Birinci’ye yönelik yapılmış olsa da Murat Birinci üzerinden Ali Bektaş’a da gözdağı ve tehdit olarak görülebilir!