Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın son olarak 28 Şubat 2022 tarihinde Meclis Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, bölgede ilk heyelanın oluştuğu tarihten bu yana yaklaşık 1 yıl geçmesine rağmen hiçbir önleyici tedbirin alınmadığına dikkat çekilirken, bölgeye, “çelik ağ germe, istinat duvarı örme, zemin çivisi çakma, kaya ankrajlama, beton püskürtme, drenaj açma ve kaya şev stabilitesini sağlama gibi heyelan önleme sistemlerinin uygulanması gerektiği” belirtildi.
 
Bakan Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle sunulan soru önergesinde, şev bölgesinde yoğun araç trafiğinin bulunduğu, kaldırımının yayalarca kullanıldığı yolda ve heyelan riski nedeniyle trafik güvenliği açısından çeşitli sakıncaların oluştuğunun altı çizilirken, Yavuzyılmaz’ın önergesinde şu detaylar yer aldı:

“26 Mart 2021 tarihinde Zonguldak- Ereğli D010 Karayolunun, Zonguldak istikametinde, Polis Evi Kavşağı mevkiinde meydana gelen heyelan kent ulaşımında aksamalara neden olurken, can kaybının yaşanmadığı olayda bir facianın eşiğinden dönülmüştür. 

Söz konusu yerde 2021 ve 2022 yıllarında farklı tarihlerde benzer heyelan hareketleri görülürken, ilk heyelanın oluştuğu tarihten bu yana, aradan yaklaşık 1 yıl geçmesine rağmen, bölgede heyelanların önlenmesi adına hiçbir çalışma başlatılmamıştır.
  
Yoğun araç trafiğinin bulunduğu, kaldırımının yayalarca kullanıldığı yolda, heyelan riski nedeniyle trafik güvenliği açısından çeşitli sakıncalar oluşmaktadır. 

Bu bağlamda, 
Bölgede ilk heyelanın görülmesinden bu yana yaklaşık 1 yıl geçmesine ve ara ara benzeri heyelan olayları yaşanmasına rağmen, heyelandan korunma ve heyelan zararlarının azaltılması adına bir çalışmanın başlatılmamış olmasının nedeni nedir? 

Bölgedeki heyelan oluşumları ve şev kısmı, bugüne kadar Bakanlığınıza bağlı uzmanlarca incelenmiş midir? Bölgede benzeri heyelanların yaşanmaması için hangi önleyici tedbirlerin alınması planlanmaktadır? 

Bölgeye, çelik ağ germe, istinat duvarı örme, zemin çivisi çakma, kaya ankrajlama, beton püskürtme, drenaj açma ve kaya şev stabilitesini sağlama gibi korunma sistemlerinin uygulanması düşünülmekte midir?

Yolun söz konusu kısmı karayolu araç ve yaya trafik güvenliği açısından uygun hale getirilebilecek midir? Kayaların düştüğü yolda araç ve yaya güvenliği açısından oluşan tehlikelerin azaltılması için gerekli ışıklı uyarı, ikaz ve trafik levhaları yeterli şekilde bulundurulmakta mıdır?”