Zonguldak Ereğli ilçesinde roman vatandaşların yaşadığı Bakırlık Köyü, kırsal kalkınma planlarıyla ve devletin roman vatandaşlara verdiği destekle son 20 yılda büyük değişim yaşadı. 750 nüfuslu köyde işsiz kimse olmadığı gibi köy sakinleri tarımın yanı sıra gittikleri meslek kursları sayesinde gemi tersanesinde de çalışıyor.


Karadeniz Ereğli ilçesine 15 kilometre uzaklıktaki Bakırlık Köyü, diğer köylerden farklı olarak roman vatandaşların yaşadığı köy olarak öne çıkıyor. İlin tek roman köyü olma özelliği taşıyan Bakırlık’ta devletin roman açılımı sayesinde son 20 yılda büyük bir değişim yaşandı. Vatandaşlar, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün açtığı kurslarla ‘iyi tarım’ uygulamalarını öğrenerek atıl durumdaki arazilerde yetiştirdikleri meyve ve sebzelerle gelirlerini arttırdı. Kendi istihdamlarını yaratan köy halkı, ayrıca aldıkları meslek eğitimleriyle Ereğli ilçesindeki gemi tersanelerinde iş sahibi oldu. Köydeki değişimin mimarı uzun yıllar farklı şehirlerde çalıştıktan sonra köyüne dönen muhtar Rıza Demir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Roman açılımının kendilerine yol gösterdiğine dikkat çeken Demir, Türkiye’nin farklı yerlerinde yaşayan Roman vatandaşları da değişimi görmeye köye davet ediyor. Yerel kalkınma projeleri konusunda köylüyü bilgilendirdiklerini belirten Demir’in kadın istihdamına yönelik iki önemli projeyi de hayata geçireceklerini belirterek Zonguldak Valisi Mustafa tutulmaz ve ilgili kurumlara teşekkür etti.

İKİ ÇOCUĞUNU ÜNİVERSİTEDE OKUTTU
Köy sakinlerinden Rabia Kaçmaz ise borçla tarla alarak fındık üretimine başladı. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde aldığı kursun etkisi ve devletin çeşitli kurumlarından aldığı maddi destekle işini kısa sürede genişleten Kaçmaz, yılda 20 ton civarında fındık üretimi yapmaya başladı. Kaçmaz, iki çocuğunu da bu sayede üniversitede okuttuğunu söyleyerek devlet yetkililerine teşekkür etti.

Editör: TE Bilişim