Kdz. Ereğli Tarım İlçe Müdürlüğü'nde, 3 ayda görülemeyen işin Düzce'de 3 günde detaylı olarak tamamlandığını belirterek; "Buraya yatırım yapıyorum ancak burada işimi göremiyorum. 3 ayda sonucu çıkmayan toprak tahlilimi, Düzce üniversitesinden 3 günde almıştım. Başka konularda da yine Ereğli, Zonguldak değil, Düzce Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar (DÜBİT) tahliller biriminden yardım istemiştim. İsteğim para-pul değil. Ereğli'de, kurumlara verdiğim dilekçelerime yanıt bile alamıyorum. Benim plakam o günden sonra 67 değil, 81'dir. Ancak memleketime yatırımlarımı sürdüreceğim" dedi.

Karadeniz Ereğli ilçesinde emlak sektöründe faaliyet gösteren iş insanı İsmail Günay, tarım işiyle de uğraşarak, olmaz denileni başarıyor. Yaşadıkları süreçle ilgili değerlendirmelerde bulunan Günay, yetkililerin duyarsızlığından yakınarak, bu durumdan dolayı zarara uğradığını da iddia etti.

Karadeniz Ereğli'de, 2 seneye aşkın süredir görev yapan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Günaydın'ın iyi biri olduğunu ancak kurumdaki bazı memurların ilgisiz olduğunu öne süren Günay; "Yaklaşık iki sene önce bu pandeminin yoğun olduğu, yasakların gerçekleştirildiği dönemdi. Dağlıca köyünde 11 dönümlük bir arazi var hatta basına da çıkmıştı.

Bu arazi de domates üretimiyle alakalı bir çalışmamız vardı. Nisan ayının başlarıydı o dönemde toprak tahlili verdik. Nisan geçti, Haziran geçti, Temmuz geldi tahlil sonuçları çıkmadı.

Salgından dolayı anlayış gösterdik bekledik ancak aylar geçti. Normalde birkaç günde çıkması gerekiyordu. Muhatapta bulamadık. 

Bu tahlilin burada çıkmayacağını anlayınca ve Tarım İlçe Müdürlüğü'nden yeterli yanıt alamayınca çareyi başka yerde aradım ve buldum.

'TARLADA MAHSULÜMÜZÜN ZAYİİ OLMASINA NEDEN OLDULAR'

Düzce Üniversitesinden Uğur beye telefonla ulaştım. Kendisinden Allah razı olsun. Toprak alın gelin dedi. Kısa adı DÜBİT olan Düzce Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar analiz birimine gittik.

3 Temmuz 2020'de bu tahlili verdik. 6 Temmuz'da tam üç gün sonra detaylı toprak tahlilini bize verdiler lakin tarlada mahsul çökmüştü. Bunun sorumlusu Karadeniz Ereğli Tarım İlçe Müdürlüğü'dür.

Ben işin maddiyatında da değilim. En çok ihtiyacımız olan dönemde tarım yapmak istiyorum. Yeterli cevap bile alamadığım, birkaç günde halledilebilecek durumlar yüzünden projemin önü tıkanıyor, geciktiriliyor.

Örnek Düzce'dir. Üniversite de bu sonuçları detaylı olarak almamızın süreci üç günü geçmemiştir.

İlçe Tarım mı, İl Tarım mı, özel idaremi bilmiyorum ama ilçemizde laboratuvar olmamasıyla alakalı da sıkıntı. Sonuçlar buradan Zonguldak'a gidiyor. Yine de bu kadar süreç geçmemesi gerekiyordu.

Yaptığımız işin dönemi var, iklimi var, zamanlaması çok önemli kaldı ki üç ay sonra bile sonucu alamamıştık. Soruyoruz, yok Alaplı'da göreve gitti, yok hasta oldu, yok şöyle, yok böyle...

Tarım İlçe Müdürü Osman bey aslında iyi biri. Yanındaki iki görevliyle birlikte üretim yaptığım tarlaya geldi, orada gözlemler yaptı. Beni tebrik ettiler. Tavsiyeleri oldu, dikkate alıp uyguladım.

Elimizden geleni yaptık. Araziyi koruma altına aldık ve benzeri prosedür işlerini tamamladık" dedi.

ÜRETİM OLMAZ DENİLEN TARLADAN TONLARCA MAHSUL ALMIŞTI

Kdz. Ereğli Tarım İlçe yetkilileri tarafından "Orada domates olmaz" denilen tarladan 20 ton civarında ürün elde ettiğini söyleyen İsmail Günay, şu ifadelere yer verdi:

"Dağlıca köyündeki arazimizde domates üretmek için hazırlıkları yaptık ve yetkililere danışmak için Tarım İlçe Müdürlüğü'ne gittik. Tarım ilçe müdürü Osman bey arazimize geldi. Bunları da belirtiyorum. Gıdaya, tarlaya, ziraate yetişemiyor sanırım. Ben kurumdaki bazı memurlarla sıkıntılar yaşadım.

Domates üretmek istedim, orada olmaz dediler. 20 ton kaliteli mahsul ürettim. Yeterince ilgilensem daha fazlası da olurdu. İşte söylediklerimin altı dolu. Ben kurumlardan maddi destek beklemiyorum. Görevlerini yapmalarını talep ediyorum.

Bunu onlara da dedim, giden kaymakama da gelen kaymakama da derdimizi anlatamıyoruz, anlamak istemiyorlar anlasalar da olmuyor. Dert dediğim yatırım isteğim. Bu yatırımlar istihdama da yansıyacak potansiyeldedir. Gençlerimiz ailelerini bırakıp sanayi kentlerine , gurbete çalışmaya gidiyor.

İlçe tarımdakilere aslında teşekkürde etmem gerek. Burada domates olmazmış. Niye diye sordum; Dağlıca rakım yüksek, güneş yetersiz, nem var.

Ben hobi olarak yaptım, başardım diyerek, daha geniş olarak yapacağım dedim ve yaptım. Bölgeye örnek olmak istiyorum. Emin olun bu iş kazandırır. Zamanlama ve toprağa bakmak, ilgilenmek gerekiyor.

Belirli bir miktar yatırım ile kazandırır. Olmaz denilen yerde 20 ton domates ürettim ve sattım. Daha fazlası da olabilir. Tarımda para harcarsan kazanıyorsun. Benim maddi durumum iyi, bu işin ekonomisine ihtiyacım yok.

Bölgenin tarımına örnek olmak istiyorum. Hatta toprak tahlilini getirsinler bana bedava tohum bile dağıtırım. Bölge ekonomisinin gelişmesini istiyorum. Başka şehirlerde çiftçilerin altında son model araçlar gördüm. Burada neden olmasın? Topraklarımız bereketli.

Köylerde nüfus azalıyor, gençler başka şehirlere çalışmaya gidiyorlar. Yeri olan da gidiyor. Ben Ereğli'de işlerim yoğun. Sadece hafta sonları geliyorum Dağlıca köyüne. Yeterince ilgilenemedim. Yirmi ton domates oldu. Bu otuz tonda olabilir. İlçe tarımda olmaz diyen memurlarda görmüştür.

Olmaz denmişti. Dağlıca'da domates oluyor. Benim gibi girişimciler teşvik edilmeli ve üretim için yerler verilmeli. Talip olduğum yerler vardı vermedikleri gibi dilekçelerime yanıt bile alamadım. Bazı kurumlarda benim gibi yatırımcılara karşı ilgisizlik var. Bu projeler istihdamı da artırıyor.

Ben kimseden para, tohum, mazot desteği istemedim. Domates, biber, salatalık yeterince üretilir. Tarımda para yok diyenler yatmaya alışkın kişilerdir. İşte örnek. Tarımda para var."

YİNE SONUÇ ALAMAYINCA DÜZCE'YE MÜRACAAT ETTİK

Tarım İlçe Müdürlüğündeki bazı görevlilerin yanı sıra giden ve gelen kaymakamlarında ilgisizliğinden şikayetçi olan İsmail Günay şöyle devam etti:

"Başka projelerimizde vardı. Eski Kaymakam İsmail Çorumluoğlu'ndan Subaşı'nda araziyi istedik. Başka projeyi gerekçe göstererek vermedi ve o proje de yapılmadı. Orada yatırımlar yapıp istihdam sağlayacaktık. Sağ olsun engellenmiş oldu. Böyle kaymakamlar sayesinde ülkemiz yeterince gelişemez.

Geçen yıl bir ara verdim. Bu yılda, Soğanlıyörük'te 20 dönümlük bir yer var. Orada toprak hazırlığımızı yaptık. 20 kamyon gübre serdik. Buradaki işlemlerin organik olduğunu özellikle belirtiyorum.

İnşallah başarılı oluruz ki inanıyorum. Yine İlçe Tarım Müdürlüğünden araziye bakmalarıyla ilgili destek istedik. Sağ olsun yine gelmediler.

Arayacaklarını söylediler. Yaklaşık 2 hafta oldu arayan soran yok. Bekledik. Tekrar Düzce'de DÜBİT'e müracaat ettik. Üniversitede Mehmet Fatih Çakır diye öğretim görevlisi var. İlgilendi.

Ereğli'de, Zonguldak'ta görülemeyen işler Düzce'de kısa sürede halledildi. Benim plakam bundan sonra 81'dir. 67'de iş yapıyoruz ancak işimizi göremiyoruz.

Zonguldak Valiliği, Ereğli Kaymakamlığı destek olmuyor, Düzce üniversitesi destek oluyor. 2020'deki hadisede de Tarım İlçe Müdürlüğündeki yetkililerden, Zonguldak'tan tahlillerin çıkmamasından dolayı başarı oranımızda yüzde yüze varan düşüşler oldu.

CİMER'e de şikayet ettim. Giden kaymakamdan da gelen kaymakamdan da gerekli desteği alamıyoruz ki bu maddi destek değil. Bizim önümüz açılsın yeter. Destek olunmadığı gibi köstek olunuyor. Projelerimizi ve nasıl engellendiğini anlatmaya devam edeceğim..."

Karadeniz Ereğli ilçesine bağlı Dağlıca köyündeki tarladan geçen 20 ton domates toplandı. İsmail Günay, bu miktarın üzerinde verim sağlanabileceğini belirterek, İlçe Tarım Müdürlüğündeki bir yetkilinin, "Orada domates olmaz. İklim ve coğrafi koşullarından dolayı  verim alınmaz." dediğini iddia etti.

Editör: TE Bilişim