Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, kuvvetli yağışlar sonrası oluşan sel ve taşkında zarar gören Bölücek, Hamzafakılı ve Topçalı mahallelerinde incelemelerde bulundu, vatandaşları dinledi.

 Belediye olarak, zarar gören alt yapıyı süratle yapacaklarını açıklayan Başkan Posbıyık, kentin tarım alanı olan bu bölgenin sürekli sel baskınlarına maruz kaldığını ve seraların zarar gördüğünü belirterek; “Bölücek, Topçalı ve Hamzafakılı tarımın deposu. Üniversite bu bölge için bir proje hazırladı. Bu bölge 2 yılda bir sel baskını nedeniyle zarar görüyor. Devletten, üniversitenin hazırladığı, bu bölgeyi selden kurtaracak dere ıslah projesini yapmasını bekliyoruz” dedi.

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, selden zarar gören Bölücek, Topçalı ve Hamzafakılı mahallelerinde incelemelerde bulundu, vatandaşları dinledi. Posbıyık, bölgenin kentin tarım deposu olduğunu belirterek, “Devletten, bu bölgeyi selden kurtaracak, üniversitenin hazırladığı dere ıslah projesini yapmasını bekliyoruz” dedi.

Başkan Halil Posbıyık, beraberinde belediye meclis üyeleri, başkan yardımcıları, daire müdürleri ve teknik ekiple birlikte Gülüç Irmağı’nın taşması sonucu selden zarar gören Bölücek, Topçalı ve Hamzafakılı mahallelerini gezdi, vatandaşlarla görüştü. Bölücek Muhtarı İsmail Şişman, Hamzafakılı Muhtarı İsmail Mitat Altıay ve Topçalı Muhtarı Hasan Aksoy ile bölge halkını dinleyen Başkan Posbıyık, belediye olarak zarar gören alt yapıyı süratle yapacaklarını ancak kesin çözüm için devletin dere ıslah projesini yapması gerektiğini belirtti.

 Bölücek mahallesinde su altında kalan seraları da gezen Başkan Posbıyık, şunları söyledi:

“Bölücek, Topçalı ve Hamzafakılı’da en büyük tehlike köprünün olduğu yer. Orada dere ıslahı yapılması lazım. Bunun projesi üniversite tarafından yapıldı. Bir tek tatbikatı kaldı. Orada büyük bir şişme oluyor, özellikle Devrek tarafından sular bu tarafa doğru geldiği zaman bu bölgeler mahvoldu demektir. Her seferinde tarımın deposu olmasına rağmen, en çok tarım ürünlerinin bu bölgede yetişmesine rağmen her selde buralar mağdur oluyor. Vatandaş artık bıkmış vaziyette. Yol boyunca görüyoruz, vatandaş artık sel baskınları nedeniyle sebze ekmekten bıkmış, fındığa dönmeye başlamış. Çünkü artık bıkmış, sel nedeniyle hep zarar ediyor. Bu bölgede bir tedbir alınması lazım. Alt taraflar biraz iyi yükseltildi ama buralar sürekli selden zarar görüyor. Aynı zamanda dünyanın ürün sıkıntısına gittiği zamanda böyle tarım alanlarımızı korumalıyız. Buraların ürünlerinin Ereğli’yi, Zonguldak’ı beslediği biliniyor, acilen tedbir alınması lazım. Hamzafakılı’da bu selde hayvanlar ölüyordu, OSB oradan geçişe izin vermeyince sorun yaşanıyor. OSB oralara sahip çıkmış, geceleyin bekçi bekliyor, buradan geçirmem, diyor. Böyle bir anlayış olamaz. Buna isyan ediyor insanlar. Biz de Belediye olarak eksikliklerimizi gidermeye çalışıyoruz, yolları tamir ediyoruz. Zarar gören alt yapıyı yapıyoruz. Elimizden gelen her türlü gayreti gösteriyoruz. Mutlaka devletin bu bölgeye el atması lazım. Selden zarar gören arkadaşlarımıza geçmiş olsun diyorum.”

Bölücek Muhtarı İsmail Şişman da yaptığı açıklamada, “Sel felaketinde tarım ve sebze deposu olan açık havanın altındaki bölgedeyiz. Başkanımıza ziyaretleri için teşekkür ediyorum. Bütün seralarımız zarar gördü. Vatandaşın el emeği olan, ektiği, biçtiği ürünleri su altında kaldı. Yardım bekliyoruz” dedi.

Hamzafakılı Muhtarı İsmail Mitat Altıay da açıklamasında OSB yönetimine çağrıda bulunarak; “Allah razı olsun bizim Ereğli Belediyesi’nden hiç sıkıntımız yok. Belediyenin destekleri hiç bitmiyor mahallemize. Bu bir doğal afet. Bizim en büyük sıkıntımız OSB. Gecenin üç buçuğunda Muharrem Beşikçi abimizin çiftliği var, 100-150 büyük baş hayvanı var. Selde karşıya geçemedik. Köyden vatandaşlarımızı aldık. Organize’den karşıya geçmek istedik. Fakat gece 3.30’da organize kapıları açılmadı bize. Müdüre ulaşamadık, güvenliğin patronunu aradık, ‘Hayvanlar telef oluyor, burayı, kapıyı açın’ dedim muhtar olarak. ‘Benim yapabileceğim bir şey yok’ dedi. Bu doğal afet anında kapılar açılmayacaksa ne zaman açılacak. Doğal afette illa birilerinin ölmesi mi lazım bu kapıların açılması için” dedi.

Selde seralarının su altında kalması nedeniyle 100 bin TL zararı olduğunu belirten ve ERDEMİR yönetimine baraj kapaklarını bir anda açması nedeniyle tepki gösteren üretici Sinan Gültekin de şunları söyledi:

“İki yıl önce yine aynı oldu. Yaptırdım. Şimdi yine aynı oldu, 100 bin TL zararım var. Benim seram ırmaktan 250 metre yukarıda, 30 metre dediler, yardım etmediler. Her sene bunların cezasını biz mi çekeceğiz. Erdemir’li yöneticilere sesleniyorum. 1 haftadır sel felaketi olacak diye açıklamalar yapılıyor. Zamanında barajın bir-iki kapağını açın. Uyarıları dikkate alın. Ben bu zararı neyle karşılayacağım. Derdimizi anlatacak bir makam yok. İlla gidip Erdemir’de bekçilerle birbirimize mi girelim.”

Başkan Posbıyık, incelemeleri ardından, yapılması gereken çalışmaların biran evvel başlaması için ilgili ekibi görevlendirdi.