Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Kasım ayı Meclis Toplantısı’nda yaptığı gündem dışı konuşmada şehir merkezine cami yapılması konusundaki gelişmeleri anlattı.

Milli Emlak Genel Müdürü’nden sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’la görüştükleri bilgisini veren Posbıyık “Kent Meydanı Projesi’nin uygulanacağı yerin cami için uygun olmadığını ve gerekçelerimizi anlattım. Askeri lojmanların olduğu yerin uygun olacağını ifade ettim. Sayın Bakan, konunun incelenmesi için talimat verdi” dedi.

Kdz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Kasım ayı Meclis Toplantısı’ndaki gündem dışı konuşmasında çarpıcı açıklamalar yaptı ve şehir merkezine cami yapılması konusundaki gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Posbıyık şunları söyledi:

“Biz de Ereğli’de bir cami yapılmasından yanayız. Şehit cenazelerinde, Hac uğurlamalarında büyük sıkıntı çekiyoruz. Şehir merkezinde cami olmasını biz de arzu ediyoruz.

Geçtiğimiz günlerde üst düzey bir bürokrat vasıtasıyla Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne çağırdılar. Toplantıya gittik. Giderken 16-17 eskiz hazırladık. Yanımda Haluk Okur ve Mustafa Kılıç da vardı. Genel Müdür Yardımcısı katıldı,  verimli bir toplantı oldu. Kendilerine anlattık. ‘Cami lazım ama yer seçimi yanlış’ dedik. Sembol cami için yerleri gösterdik, ne gerekiyorsa yaparız, hafriyatına yardımcı oluruz, dedik. Kent Meydanı çevresinde belediye, emniyet, kaymakamlık binaları olacağını anlattık. Kent Meydanı Projesi’ni beğendiler. Askeriye bölgesinde lojmanların olduğu yerde cami yapılması uygundur, dediler.

KURUM: “MECLİSE GEREK YOK BAKANLIKTAN ÇÖZERİZ”

Ama aradan biraz zaman geçtikten sonra Çevre Bakanı Sayın Murat Kurum Özel Kalemi vasıtasıyla beni Ankara’ya davet etti. Tek başıma gittim. Yine orada Milli Emlak Genel Müdürü vardı; bizi iyi karşıladılar. Projeyi açtık, konuşmaya başladık. Kent Meydanı’na cami yapılması konusunu yeniden gündeme getirdi. Kendisine anlattım durumu. Buraya cami olmaz, Meclis’ten de geçmez, dedim. Başkan, dedi, ‘Meclis onayına gerek yok. Çevre Bakanlığı’ndan gereken düzenlemeyi yapacağım. Yeter ki destekle”…

Sayın Bakan’a anlattım; Bu konuları bildiğimi sanıyorum. Dolayısıyla bu caminin burada olmaması lazım. Ben grubum haricinde hareket etmem, dolayısıyla buraya Kent Meydanı yapıyoruz, yakında başlayacağız, dedim.

SAYIN BAKANI İKNA ETTİĞİMİ SANIYORUM

Netice olarak Sayın Bakanı ikna ettiğimi düşünüyorum. Askeri lojmanların ne kadar olduğunu sordu. Kemer’de yerleri var. Güvenlik sınırına girmek için lojmanları taşımak istiyorlar, dedim. Milli Emlak Müdürü’yle konuştular. Binaları yıkıp, cami yapabilir miyiz, dediler. Bakan talimat verdi MSB ile görüşmelere başlayın, dedi. Aradan geçen zamanda ne gibi bir gelişme oldu bilemiyorum.”

POSBIYIK: “EREĞLİ’YE YATIRIM YAPMIYORSUNUZ”

İlerleyen zamanda sohbet devam etti. ‘Zonguldak’ı nasıl görüyorsunuz’ dedi. Sayenizde her tarafa yatırım yapılıyor, benim vilayetim olduğu için mutlu oluyorum ama bir taraftan kıskanıyorum, dedim.

Ereğli’ye bir şey yapmıyorsunuz, dedim. ‘Bizim yapmamıza gerek yok. Erdemir var. Güçlü bir yer. Ereğli kendi kendine yapar’ dedi. ‘Siz de bu lafları mı söylüyorsunuz. Sayın Vali de bürokratlar da aynı şeyi söylüyor. Bu anlayış sizde de var dedim. Üzüldüm’ dedim.

‘Bir dönem Erdemir devletteyken yüksek maaşlar vardı. Tersanelerde 7-8 bin kişi çalışıyordu. Şu an perişan vaziyette, etmeyin eylemeyin’ dedim.