Mazot fiyatlarında yaşanan artış ve yapılan yasak avlanmanın önüne geçilememesi nedeniyle, Kdz. Ereğli’de vatandaşlar balık tüketmekte zorlanıyor.

Kdz. Ereğli’de yaklaşık 25 yıldır balıkçılık yapan Bilal Sezgin (40); mazot fiyatlarında yaşanan artış ve önüne geçilemeyen yasak avlanmalar nedeniyle, bu sene balık sezonunun kendileri için verimsiz geçtiğini söyledi.

Sezgin, vatandaşlara pahalı balık satmaktan utandığını belirtirken; sürecin böyle devam etmesi halinde balıkçığı bırakabileceğini ifade etti.

Sezgin, konuşmasında şunları kaydetti:

“Balık çeşitlerimiz ve fiyatlar bugün itibariyle şöyle; Mezgit 70, Barbun 80, Hamsi 50, Çiftlik Çupra 100, Levrek 120, Yerli Somon 100 TL.

“VATANDAŞA PAHALI BALIK SATMAKTAN UTANIYORUM”

Balık fiyatlarının yüksek olmasından dolayı alım gücü zayıf, bu nedenle de satışlarımız durgun. Biraz daha ucuz olursa hareket olur, herkes de balık yemiş olur. Biz bile tezgâhımızı dilediğimiz gibi dolduramıyoruz. Pahalılıktan dolayı çeşit balık alamıyoruz. Vatandaşa pahalı balık satmaktan utanıyorum. Elimizde imkân olsa da balığı ucuza versek de halkımız yese, ama yapamıyoruz.

YASAK AVLANMALAR DA BALIĞIN TÜKENMESİNE NEDEN OLDU

Mazotumuz yüksek, mazot fiyatları yüksek olunca balıklara yansıyor, halka yansıyor. Yasak avlanmalar da balığın tükenmesine neden oldu. Bu nedenle çiftlik balıklarını müşterilerimize veriyoruz. Yetkililere bir şey demiyorum, çünkü ne desek de fark etmiyor. Ne desek bizim için boş. Bizi dinleyen yok zaten, dinleselerdi bu zamana kadar böyle olmazdı. 25 senedir bu işi yapıyorum, böyle giderse devam etmeyi umuyoruz ama zor gibi gözüküyor.”

VATANDAŞ, FİYATLARA TEPKİLİ

Emekli devlet memuru Adil Özdoğan, balık fiyatlarının yüksek olmasına tepki gösterdi. Özdoğan; balığın az olmasının nedeninin, balığı tutan kişilerin denizi kurutmalarından kaynaklandığını savundu.

Mazota gelen zamlar nedeniyle de fiyatların daha da yükseldiğini dile getiren Özdoğan, şu eleştirilerde bulundu:

“Balık sezonu bu sene çok verimsiz, fiyatlar çok yüksek. Bunun nedeni de balığın az oluşu, ama esas balığı kurutan balığı tutanlar.

BALIĞIN HEPSİNİ TOPLAYIP GÜBRE OLARAK YOLLUYORLAR

Evvelki sene reisin birine ‘Bu balığı bitireceksiniz dedim’, balığın hepsini toplayıp gübre olarak yolluyorlardı. ‘Bitmez, bitmez’ dedi ama görüyorsunuz hamsi bu sene 40 lira, 50 lira. Çiftlik balığına düştük, Levrek alıyorum kilosu 120 lira. Üç tarafımız deniz. Ne yapacağız, ne edeceğiz 120 liraya Levrek yiyeceğiz. Çocuklar da geldi, 4 tane aldık. 2 kilo 240 lira. Emekli devlet memuruyum. Haydi buyurun siz de yiyin. Mazot uygun şekilde balıkçıya verilmeli, üretim yapmalıyız. Sebze, meyvemiz de çok pahalı. Tarıma destek vermezsek bu ülke batar. Hayvancılığa destek vermeliyiz.”

Editör: TE Bilişim