Zonguldak’ın Ereğli ilçesi Karadeniz Ereğli Girişimci ve Yönetici İş Kadınları Derneği’nin Batı Karadeniz İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (BAKZİFED) ve Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKFONED) işbirliği ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel ‘söyleşi’ etkinliği düzenlendi.

7 Mart Pazartesi günü Tatoğlu Kültür Merkezinde düzenlenen etkinliğe Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, BAKZİFED Başkanı İsmail Külah, Kdz. Ereğli TSO Başkanı Arslan Keleş, SYDV Başkanı Abdullah Hasçelik, Belediye Başkan Yardımcıları, STK yöneticileri ve vatandaşlar katıldı. Protokolün salona girişi sırasında emekli İl Çalışma Müdürü Fazilet Öztürk’ün Önay Alpago’ya çiçek takdim etmesi anlamlı bir jest olarak kayıtlara geçti.


EFES, KÜLAH VE POSBIYIK GÜNÜN ANLAMINA DİKKAT ÇEKTİLER

Sunumlarını ve moderatörlüğünü Gülhan Yıldız’ın üstlendiği program, saygı duruşunda bulunması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Karadeniz Ereğli Girişimci ve Yönetici İş Kadınları Derneği Başkanı Nilgün Efes’in günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından BAKZİFED Başkanı İsmail Külah kısa bir konuşma ile katılımcılara teşekkür etti. Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık ise konuşmasına “biz sizin bildiğini erkeklerden değiliz Nilgün(Efes) hanım” esprisi ile başladı. Serpil Veral’ın Ereğli’ye gelmekle hayatında önemli bir eksikliği giderdiğini ve tekrar davet ettiğini belirten Posbıyık, konuşmacılar ile katılımcılara “hoş geldiniz” diyerek Ereğli’de kadın haklarına önem veren belediyecilik yapıldığını söyledi.

YILDIZ SORDU, VERAL İLE ALPAGO CEVAPLADI

Söyleşi kısmında ise Moderatör Gülhan Yıldız’ın soruları üzerine; Türkonfed Başkan Yardımcısı ve Sütaş Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serpil Veral ile Kdz. Ereğli’nin yerli ailelerinden Devlet Eski Bakanı, Hukukçu-Akademisyen Önay Alpago, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün ne anlam ifade ettiği, kadın erkek eşitliği konusu ve kadınların demokratik hukuksal-hakları gibi sorularını cevaplandırarak sunumlarını yaptılar.


“MÜCADELE” VE “EŞİTLİK” VURGUSU!

Alpago, konuşmasında kadınlar gününün aynı zamanda bir mücadele günü olduğuna dikkat çekerken, Veral ise “ben meseleye insan hakları açısından bakıyorum. Bu eşitliği sağlayamazsak demokrasi ve kalkınmayı başaramayız. dedi. Mustafa Kemal Atatürk’ün., Bir toplum,  bir  millet  erkek ve kadın denilen iki cins insandan meydana gelir. Mümkün müdür ki, bir toplumun yarısı topraklara zincirlerle bağlı kaldıkça, diğer kısmı göklere yükselebilsin! ” sözünü hatırlatan Veral, “kadın-erkek birlikte yan yana yürümenin önemi ortada” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim