Zonguldak Tarih Editörü Hayati Yılmaz Kdz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın son açıklamalarından sonra “Zonguldak`ın abisi olması gerekirken ayrıştırıcı ,bölücü bir açıklama yaparak tepkileri üzerine çekti.” diyerek “Halil Posbıyık fos çıktı” ifadelerini kullandı.

Hayati Yılmaz’ın paylaşımı şu şekilde:

“75 yaşında olan Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık`da "Fosss" çıktı..

Siyasete ANAP ile başlayan daha sonra da CHP`de devam eden Posbıyık hem yaşı hem de siyasi tecrübesi ile birleştirici olup, Zonguldak`ın abisi olması gerekirken ayrıştırıcı ,bölücü bir açıklama yaparak tepkileri üzerine çekti.

Bu açıklamaları ile halen ANAP kafasında biri olduğunu kanıtladı.

Bu bize ANAP`lı abileri hatırlattı.

Zaten bu şehrin başına ne geldiyse, "abi" dediklerimizden gelmedi mi ?

......

Yıl 1990

Büyük Madenci Grevi`nden sonra; bir daha böyle bir şey yaşanmaması ve Zonguldak maden işçisinin gücünü kırmak için şehri böldüler. İlk önce Bartın il yapıldı sonra Karabük.

Bir de erken emeklilik ve emekli olanların tekrar çalışmasını sağlayan yasa çıkınca bir çok kişi başka illerde çalışmak için Zonguldak`tan ayrıldı.

Zonguldak`ın nüfusu 1997 sayımında yarı yarıya düşürüldüğü gerçeği ortaya çıktı.

Bunu yapan kimdi acaba ?

Tabi ki Zonguldak`ın abisi denilen kişiler.

Zaten bu şehrin başına ne geldiyse, "abi" dediklerimizden gelmedi mi ?

…………..

Posbıyık Ereğli`nin Zonguldak`tan daha fazla nüfusa sahip olduğunu söylüyor:

Yıl 2012

Merkez İlce nüfusu 234 bin. Ereğli`nin 130 bin civarında.

Devreye yine abiler giriyor ve Zonguldak Merkez`e yakın iki belde ilçe yapılıyor.Kilimli ile Kozlu

Bu aslında Ereğli`de Bozane`yi ilçe yapmak gibi bir şeydi.Zira Merkez`e bu kadar yakın beldelerin ilçe yapılması da siyasi bir karardı.

Hatta ilçe yapabilmek için nüfusları şişirildi.

Bunun üzerine Zonguldak Merkez ilcenin nüfusu 125 bine düşerken, Ereğli 145 binde kaldı. Aslında Ereğli gelişmiyor, Zonguldak bölünüyordu.

Bunu yapan kimdi acaba ?

Tabi ki Zonguldak`in abisi denilen kişiler.

Zonguldak Merkez`e öyle kafayı takmışlardı ki; "Merkez`i Çaydeğirmeni`ne taşıyalım" diyen abiler bile çıktı.

Zaten bu şehrin başına ne geldiyse, "abi" dediklerimizden gelmedi mi ?

…………..

Benim kolumu keseler "ben Boluluyum" diyemem hatta Zonguldak İstanbul`a bağlansa, ben İstanbulluyum demem......Yemin ederim bunu asla kabullenemem.Ben Zonguldaklıyım.

Bu aidiyet duygusuzdur.

Posbıyık 75 yıl sonra nasıl "Düzceliyim" diyebilecek acaba ?

Çıkarları uğruna bunu diyecek siyasetçiler gördüm.

Zaten bu şehrin başına ne geldiyse, "abi" dediklerimizden gelmedi mi ?

......................

Sadece Zonguldak´ta değil, Mesela Almanya`da bulunduğum şehirde durum aynı..Zonguldaklılar Derneği var,Çaycumalılar Derneği var,Devrekliler Derneği var. Perşembelilerin var. İlk başlarda herkes bir dernekte birleşmişken sonradan anlaşamamış ve ayrılmışlar. Kendi köylerin derneklerini kurmuşlar.Durum böyle olduğunda beş benzemez bir şey ortaya çıkıyor.Kuvvetler bölünüyor.Liyakatli olmayanlar derneklerin başında oturmaya devam ediyor.Bütün bunlar ihtiyaçtan değil,kavgalar neticesinde duyulan kin, nefret, öfkeden kaynaklanan ayrışmalar.Kalıp mücadele etmek yerine, ayrışmayı çözüm sanmışlar.Bu durum Zonguldak`tan başka nerede var ?

Oysa,Zonguldak il yapılırken, ortak kültür ,ortak geçmiş, coğrafya, ,iklim özelikleri,yemekleri, halk dansları, her alanda ortak bir yaşamı olan insanların olduğu ildir.

Bu ayrışmayı kim yaptı dersiniz ? Yine abiler.

Zonguldak`ın abisi dedikleri kişiler.

Zaten bu şehrin başına ne geldiyse, "abi" dediklerimizden gelmedi mi ?

........

Zonguldak`ın toplam nüfusu 595 bin, Ereğli Belediye Başkanı 595 bin kişiyi ilgilendiren bir konuda ahkam kesmesi terbiyesizlikten başka bir şey değil. 75 yaşında, muhtemelen bir daha aday olmayacak biri nasıl böyle bir talepte bulanabilir? Ne hakla! Zonguldak babasının malı mı ?

Abilerden bıktık, usandık artık.

Zaten bu şehrin başına ne geldiyse, "abi" dediklerimizden gelmedi mi ?

......

Posbıyık`ın bu açıklamalarına, ne CHP Merkez ilçe ,ne de Zonguldak CHP il Başkanı`ndan tepki geliyor. CHP`den bir tek tepki veren Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı oldu.Aynı partiden olmasına ramen.

Zonguldak Tarih Sayfası olarak bizim sloganımız ne idi ?

"Partinden önce memleketini sev" helal olsun Bülent başkana.

Umarım Zonguldak`ta kötü şöhreti olan bu "abiciliğin" imajını değiştirir?

Bizim, Zonguldak-Karabük.Bartın`ı hem ekonomik hem kültürel hem de tarih gibi unsurlarla birleştirici söylemler geliştiren abilere ihtiyacımız var.

Zonguldak`ta "abi" diye seçilen CHP il Başkanı Murat Pulat sesiz.AKP`nin açıklamalarında her yanlışı eleştiren İlçe Başkanı Ebru Uzun sesiz.

Bu sözü bir AKP li söyleseydi sesiz olur muydu acaba ? Bu iyi bir siyaset anlayışı değil,memleketimiz ne çektiyse bu anlayıştan çekti.

Ebru uzun Zonguldak`in ablası olmaya aday,ayni hatayı neden yapıyor ?

Bu şehrin başına ne geldiyse abi diyeceğimiz kişilerden geldiğini bilmiyor mu ?

..............

Diyeceğim o ki; 75 yaşında Zonguldak`ın abisi olması gereken, Halil Posbıyık resmen "Fosssss" çıktı...

Bölücülerden bize abi olmaz ....

...........

Son olarak şunu yazayım.

Yaklaşık 3 senedir ,Zonguldak Tarih Sayfasını yönetiyorum. Araştırmalarımı gün be gün yayınlıyorum.Emek veriyorum.Dinlenme zamanımdan çalıyorum.Bazen özel hayatımı hiçe sayıyorum.Bunun en büyük sebeplerinden biri ,bölgenin tarihini yazarak Zonguldak`ta bir bütünlük, birliktelik sağlamasına küçük de olsa katkı sunmak.. Ama koskoca koltuk sahibi bir belediye başkanının,Zonguldak`ın abisi dediğimiz birinin "bir sözü" , bizim bu uğraşımızı "boşa kürek çeken biri" haline getiriyor ya !

Olmaz olsun sizin abiliğiniz           

Yazıklar olsun.”

Editör: TE Bilişim