Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan esnafa kira desteği için detayları kamuoyuna duyurdu. Yapılan açıklamada; "Toplam 1 milyon 239 bin 438 kişiye 3 ay süreyle ayda 1000 lira destek ödemesi yapacağız." ifadelerine de yer verilmişti

Bu açıklamaların ardından CHP Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Op. Dr. Eylem Ertuğ Ertuğrul açıklanan paketin esnafın sorunlarını çözmeye yeterli gelmeyeceğini belirterek hayal kırıklığı olduğunu ifade etti.

İlçe Başkanı Ertuğrul’un açıklaması şu şekilde:

“Nihayet salgın kapsamında esnafa kira, KDV, stopaj vb. destek önlemleri açıklandı. Toplamı 5 milyar TL’yi ancak bulan bu destek paketi, milyonlarca esnafın sorunlarını çözmeye asla yeterli değildir.

Salgının başlangıcından itibaren en olumsuz etkilenen kesimlerin başında ücretli-dar gelirlilerle birlikte küçük esnaf ve işletmelerin geldiğini sürekli şekilde dile getirdik. Esnafa kira, fatura desteği verilmesi, nakdi hibe desteği sağlanması gerektiğini vurguladık.

İktidar bu çağrı ve uyarılarımızı hep duymamazlıktan geldi. Şimdi, kısmi kapanma ve sokağa çıkma yasaklarıyla ağırlaşan ekonomik tabloda nihayet küçük esnafı hatırladı ve sınırlı bazı destekler vadetti. Esnafa sağlanacak hibe desteği 3,7 milyar lira, kira desteği ile birlikte toplam 5 milyar TL olarak açıklandı. En azından böyle bir esnaf destek paketinin hazırlanması olumlu, çağrılarımızın doğruluğunu teyit eder nitelikte, ancak çok yetersiz!

Kira yardımının ne zaman başlayacağı belirsiz, şayet 2021 yılı başından itibaren uygulamaya girecekse, TBMM’de kabul edilen 2021 bütçesinde böyle bir ödeme kalemi ve ayrılan tutar yok! Kira yardımı esnafın kendisine mi, mal sahibine mi yapılacak? Doğrudan esnafa ödenecekse muhtemelen esnaf bunu ev sahibine vermek yerine daha öncelikli kendi ihtiyacı için kullanacaktır, zira esnafın borcu katlanılamayacak hale gelmiştir. Ödeme mal sahibine yapılacaksa o zaman milyonlarca kira kontratının işleme alınması, incelemeye konu olması gerekecektir. Bu da kira yardımı ödeme sürecini uzatacak bir durumu ortaya çıkartacaktır!

Yıllardır market zincirlere karşı esnafın korunması, ayakta kalabilmesi için gerekli yasal düzenlemeleri gündeme getirmeyen iktidarın,  toplumun orta direğini oluşturan esnafın çöküşünde payı ve sorumluluğu büyüktür. Pandemi süresince büyük marketlerin ciro ve kar miktarları gözle görülür bir şekilde artmış, ancak  küçük işletmeler bundan tam tersine negatif etkilenmiştir.

Market zincirlerinin sokak aralarına kadar yayılması, her semte bir AVM politikası esnafı tükenme aşamasına getirdi!  Şimdi salgın nedeniyle başlatılan bu küçük desteklerin kapsamı genişletilmeli, ilave önlem ve katkılarla esnafın bu dönemi en az hasarla atlatması sağlanmalıdır.

Bu çerçevede her alanda sıklıkla kampanya başlatan, seferberlik ilan eden iktidara önerimiz, bir ESNAF SEFERBERLİĞİ başlatılmasıdır.

Açıklanan destek önlemlerine ek olarak;

Açıklanan kira desteğinden çok kısıtlı bir kesim yararlanacaktır. Kapsamı genişletilmeli, kira desteği tutarı ve hibe desteği güncel koşullara uygun artırılmalıdır. 500-750 TL arasında önerilen kira yardımı esnafın kirasını karşılamıyor!

Kamunun araç-servis ihtiyacı şoför esnafı odalarıyla işbirliği halinde işsiz kalan servis esnafından yapılmalıdır.

Toptan gıda ve temizlik malzemeleri üretici ve tedarikçilerinin, market zincirlerine verdikleri indirimli fiyattan ve en az 6 aya kadar vadeli olarak küçük esnafa da temin etmeleri sağlanmalıdır.

Esnaf odaları da üyelerini kooperatifleştirip, toptan üretici ve tedarikçilerden üyeleri için toplu alım yaparak indirim imkânlarını genişletecek yapılanmalara gitmelidir.

Mahalle bakkalı, manavı, manifaturacısı vb. yapılacak alışverişleri teşvik edecek, özendirip destekleyecek kamu spotları hazırlanarak TV’lerde yayınlanması yoluna gidilmelidir.

Mahalle esnafı yıllarca veresiye defteri ile hane halklarını faizsiz, karşılıksız finanse ederek bir yaşam biçimini ayakta tutmuştur. Veresiye Defteri kabaran ailelerin kapısına bankalar gibi icra göndermemiştir. Bu gelenek ve yaşam tarzı yaşatılmalıdır. Bunun içinde  küçük esnafımız daha fazla desteklenmelidir.

Destek paketleri, “günü kurtarmak, bir şeyler yaptık demek” için olmamalıdır. Gerçekten doğal bir afet olan pandeminin yaraları sarılmalıdır.

Aylardır çağrılarımızı dikkate almayan ancak şimdi söylediğimiz noktaya gelen iktidara, yukarıda sıraladığım önerileri de esnafa ve hanelere destek kampanyası seferberliğine dahil etmesi, ortak akıl ve toplumsal dayanışmayla bu katkıların daha da genişletilmesi yollarının aranması çağrımızı yineliyoruz!

Açıklanan paketin mağdur olan esnaf ve sanatkârların derdine derman olamayacağını, birikmiş borçlarının faizleriyle birlikte hiç ödenemeyecek hale geleceğini söylemek zorundayız!

Acilen Esnaf Seferberliği başlatılmalıdır”