3. Uluslararası Açık Su Yüzme Yarışları için Kdz.Ereğli'ye gelen Devlet eski Bakanı Kürşad Tüzmen, Kdz. Ereğli Belediyesi’nin karşı çıkmasına rağmen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ısrarla yüzme yarışlarının da yapıldığı sahildeki Amfi Tiyatro alanını kapsayan alana cami yapma kararına karşı çıktı. ‘Topluma ve halka karşı karar alınmaz’ diyen Bakan Tüzmen, “Burada belediye meclisinin kararına uyulmadan tutup sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kararıyla bu iş tepeden yapılacaksa o zaman bir daha biz bu etkinliklerimizi nerede yapacağız. Spor nerede olacak, sanat etkinlikleri nerede olacak, bunların da hesaplanması lazım. Halka rağmen siyaset herkese zarar verir, sadece bir kişiye değil.  Doğru olanı doğru yere yapmak lazım. Kimsenin tepkisini almadan vatandaş ne istiyorsa ona uygun yapalım. Siyasi bir inatlaşmanın kimseye yararı olmadığını düşünüyorum” dedi.  Belediye Başkanı Halil Posbıyık da baskı ve zulüm gördüklerini belirtti.

3. Uluslararası Açık Su Yüzme Yarışlarında dereceye girenlere plaketleri verildi. Yarışlar için Kdz.Ereğli'ye gelen Devlet eski Bakanı Kürşad Tüzmen  5 kilometrelik parkuru yaş kategorisinde ilk sırada tamamladı.

Ödülünü Belediye Başkanı Halil Posbıyık ve eşi Neriman Posbıyık’ın elinden alan Bakan Tüzmen, Ereğli sahiline yapılması hedeflenen cami ile ilgili olarak ve Erdemir’in etrafına saçtığı kirlilik hakkında  açıklamalarda bulundu.

ERDEMİR, BELEDİYEYE YARDIM ETMELİ

Tüzmen, şunları söyledi:

"Türkiye’nin ve dünyanın en güzel yerlerinden birisi Kdz. Ereğli. Başkanımız Halil Posbıyık, 25 senedir belediye başkanlığı yapıyor. Halkın sevdiği bir insan, herkesle beraber siyaset yapıyor. Ben yüzerken sağ kulaçı attığım zaman Türk Bayrağı ve güzel tepeler gördüm, sol kulacı attığım zaman son derece değerli Türkiye’nin en büyük ihracatçılarından ERDEMİR’i görerek yüzdüm. İkisi şehri tamamlıyor. Burada son derece güzel bir alt yapı var, bir sanayi kümeleşmesi var, turizm kümeleşmesi var ancak yüzerken duyduğum hidrojen sülfür kokusu da var. Bu kirliliği yaratan ERDEMİR’in belediyeye yardımcı olması lazım. 3 bin metre koşanlar göremedi ama 5 bin metre koşanlar gördü, açıkta su masmavi, cam gibi. Bize yakışan turkuaz renkler. Türk kıyılarının renginde.

TOPLUMA VE HALKA KARŞI KARAR ALINMAZ

Bir dalga, hiçbir zaman diğer dalganın aynısı değildir. Bir dalganın sesi, diğer dalganın sesiyle aynı değildir. Allah’ın yarattığı bir şey bu. Biz yüzerken aynı zamanda ibadetimizi de yapıyoruz.  Burada yüzenlerin de Allah'ın her yarattığı dalganın birbirinden farklı olduğunu, aynı parmak izlerimiz gibi, Allah'ın yarattığı dalganın sesinin de birbirinden farklı olduğunu, kumda, kıyıda bıraktığı izin de farklı olduğunu anlayarak onlar da ibadet yaparlar. Bunu geniş anlamda düşünmek lazım.  7 milyar insan hepsi birbirinden farklı. Bunlar bizim kendi dinimize sahip çıkmamızı sağlıyor. Ancak biz spor yaparken bizim bu spor etkinliğimizin yapıldığı alanın, gerekçesi ne olursa olsun ibadet alanına çevrilmesi bizim bu spor etkinliklerimizin yapılamaması anlamına gelir. Şimdi topluma karşı karar alınmaz, halka karşı karar alınmaz. Alınsa da uzun süreli olmaz. Spor ve sanat siyaset üstüdür.  Siyaset altta halkla beraber olmaktır. Tabi ki doğru siyaset. Üzerine spor eklersiniz,  sanat en üstündedir. Sporu ve sanatı karşınıza aldığınız zaman aslında halkı besleyen ana damarları kurutmuş olursunuz. Tabi ki ibadethaneye ihtiyaç varsa yapılsın ama ben eminim ki belediyemiz çok daha uygun bir yer gösterecektir.  Burada belediye meclisinin kararına uyulmadan tutup sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kararıyla bu iş tepeden yapılacaksa o zaman bir daha biz bu etkinliklerimizi nerede yapacağız. Spor nerede olacak, sanat etkinlikleri nerede olacak, bunların da hesaplanması lazım. Halka rağmen siyaset herkese zarar verir, sadece bir kişiye değil.  Doğru olanı doğru yere yapmak lazım. Kimsenin tepkisini almadan vatandaş ne istiyorsa ona uygun yapalım. Siyasi bir inatlaşmanın kimseye yararı olmadığını düşünüyorum.  Bakacağım ben de ilgileneceğim, ben de elimden geleni yapmaya çalışacağım.

Bize bu imkanı hazırlayan, çok güzel misafirperverliğini yapan Kdz. Ereğli’nin değerli Başkanı Halil Posbıyık başta olmak üzere tüm belediye çalışanlarına teşekkür ederim.”

POSBIYIK: BASKI VE ZULÜM GÖRÜYORUZ

Belediye Başkanı Halil Posbıyık da konuşmasında şunları söyledi:

“Sayın Bakanım 2 önemli konuya parmak bastınız. Bizim konularımıza parmak basan yok burada, sadece zulüm var. Birinci konu, denizdeki kirlilik ERDEMİR’e ait kirlilik. Bizim derin deşarjımız var. Bize yardım ediyorlar mı, hayır. Hatta biraz daha Ereğli halkından tırtıklamaya çalışıyorlar. Diğer konu, bu yarışları yaptığımız alana amfi tiyatroyu da kaldırarak cami yapmaya karar verdiler. İtiraz ettik, bir kalemde itirazları sildiler, devam edeceğiz, dediler. Halk istemiyor, isteyen Üsküdar’da bir hoca efendi varmış. Sayın Cumhurbaşkanımızın da hocasıymış Mustafa bey diye biri. O geliyor, buralarda geziyor ve karar alıyor. Ama Ereğli halkının, 118 bin insanın kararını dinlemiyorlar. Parası olan da, olmayan da bu sahilde nefes alıyor.  Çay içecek parası yoksa bile 3 kilometreyi yürür, kendini rahatlatır. İbadethanenin olduğu yerde insanlar rahat giyinir, rahat hareket edebilir mi? Şortlu insanlar geçebilir mi oradan. Festival yaptık daha yeni. 1 milyon kişi vardı alanda. Festivalleri de yapamayacağım. Yüzme yarışlarını yapamayacağım. Amfi tiyatroda kültür, sanat etkinlikleri yapamayacağım.  Yazık günahtır bu kente. 8 tane yer gösterdim onlara. En güzel yerlerde, çok büyük araziler. Projesini de belediye olarak biz yapalım dedim.  Caminin yapımına da yardım edelim ama bırakın bizim boğazımızı sıkmayı. Boğazımızı sıkıyorlar, boğmaya çalışıyorlar, haykırıyoruz bizi kimse duymuyor. “

Konuşmaların ardından 3. Açık Su Yüzme Yarışları’nda kategorilerinde dereceye girenlere ödülleri verildi ve sonunda hatıra fotoğrafı çekildi.