Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Ereğli İlçe Başkanı Op. Dr. Eylem Ertuğ ERTUĞRUL yüksek fiyatlarla ilgili basın açıklaması yaptı. Ertuğrul sürekli artan fiyatların cep yaktığına değinirken, hayat pahalılığı vurgusu yaparak hükümetin suçluyu market raflarında aradığını iddia ederek sordu: "Suçlu kim?"

İşte İlçe Başkanı Ertuğrul'un o açıklaması

Son zamanlarda sürekli gıda fiyatlarının arttığı, cep yaktığı,  orta ve düşük gelirlilerin  düşen alım gücü ile birlikte beslenme alışkanlıklarının değiştiği, fakir ve yoksul kesimin ise gıdaya erişemediği bir dönem yaşamaktayız. Sağlıksız beslenen nesilin yanında açlığa dayalı hergün yeni  toplumsal acıların yaşandığı  bu dönem  AKP iktidarının 20 yıllık yanlış politikalarının sonucu  olmasına rağmen iktidar sorunu görmezden gelip suçu tek başına marketlerde aramaktadır.  Oysa Marketlerdeki fiyatlar neden değil sonuçtur. Bugünleri özellikle yerli ve milli tarımı gözardı eden, ithalata dayalı  gıda teminini marifet sayan, kendi çiftçisini başka ülkelerin çiftçilerine  ezdiren sorunlara kolaycı ve kısa vadeli çözümler üreten yanlış politikalar getirmişir.
Sorunun çözümü öncelikle girdi fiyatlarının kontrol edilmesi, çiftçinin daha etkin bir şekilde desteklenmesi, kolay girdi temini, üretim planlaması, ürünlerin pazarlanmasında aracıların azaltılması vb. orta  ve uzun vadeli  tedbirlerden geçmektedir.
Bilindiği gibi tarım ve gıda ürünlerinin üretilmesi tohum, fide, fidan, gübre, zirai ilaç,işçilik, mazot, gibi temel giderler ile birçok yan giderlerin kullanılması ile mümkün olmaktadır.
Üretim sonucu oluşacak fiyat bu girdi maliyetlerinden fazla olsun ki çiftçi kazansın. Bu maliyetler düşük olsun ki tüketiciye ucuz ürün ulaşsın. Tarlada şu fiyat ,rafta şu fiyat denilerek arada çok fark olduğundan yakınılıyor.  Oraya gelene kadar kullanılan araçlar ucuz mu? Kaç aracıdan geçiyor? Taşıma ve lojistik maliyetleri nedir?
Baştan sona sorunlar yumağı dururken sadece marketlerde fiyat kontrolü ile sorunun çözüleceğini düşünmek havanda su dövmekten ve algıları, okları başka yerlere yöneltmekten başka bir şey değil. Ha bu arada ürün tarlada çok ucuza satılıyorsa ucuz üretildiğinden değil. Çiftçi ürün tarlasında kalmasın diye zararına satıyor  ya da   tarlada bırakıyor.
Son bir yıla baktığımızda;
●En önemli girdilerden gübrede fiyatlar ortalama olarak yüzde 150'yi aşmış durumda.
●Çiftçinin kullandığı tohumlukların fiyatları ortalama yüzde 20-25 oranında arttı. 
●Mazot fiyatları yüzde 20'nin üzerinde arttı.
● Karma yem fiyatlarındaki artış etlik piliç yeminde yüzde 61,80 olurken, yumurta eminde yüzde 45,62 oldu. Süt yeminde yüzde 54,78 ve besi yeminde de yüzde 52,62 oranında artış yaşandı. 
 
Bunlar en temel girdiler. Zirai ilaç,Elektrik, kira, işçilik, kredi faizi gibi bir çok girdi artan fiyatlarla birlikte çiftçinin belini büküyor. Borçlu olmayan çiftçi yok.
Çiftçi fahiş girdi fiyatlarından üretemiyor. Tarım bitti. Hayvancılık bitti.  Hal böyleyken hükümet suçluyu market raflarında arıyor. Şimdi Kamuoyuna soruyorum.
Suçlu kim??

 

Editör: TE Bilişim