Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kdz.Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası’ndaki “Tahkim ve Arabuluculuk Hizmetleri Şubesi’nin açılışını yaparken, Keleşler Park Otel’de istişare toplantısına katıldı.
Kdz.Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı, AK Parti Zonguldak eski Milletvekillerinden Fazlı Erdoğan, Kdz.Ereğli önceki Belediye Başkanlarından Murat Sesli, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Demir, Kdz.Ereğli  TSO Başkanı Arslan Keleş, Alaplı TSO Başkanı Recep Ocak, Kdz.Ereğli  TSO Yönetimi ve çalışanları tarafından karşılanan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu,ilk olarak Kdz.Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası’ndaki “Tahkim ve Arabuluculuk Hizmetleri Şubesi’nin açılışını yaptı. 
Açılıştan sonra Keleşler Park Otel’de istişare toplantısına katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, toplantı öncesinde gazetecilere açıklamada bulundu.
Hisarcıklıoğlu, Kdz.Ereğli’nin kıt araziye rağmen, gerek sanayi, gerek tarım ve gerekse de turizm olarak Batı Karadenizin ve Zonguldak’ın parlayan yıldızı olduğunu söyledi.
Hisarcıklıoğlu,  “Benim Kdz.Ereğli’ye yedinci gelişim. Güçlü çeliğin, Osmanlı çileğinin, her ne kadar Erdoğan bey göremesede! Çileği sorup duruyordu, asırlık çınarlarıyla geleceğin şehri Kdz.Ereğli. Beni ve arkadaşlarımı muhabbetle karşıladığınız için teşekkür ediyorum. Çok şükür Pandemi döneminde Mart 2020 yılından bu yana hepimiz birbirimizi özlemiştik ama bitti birlikte olabilme fırsatı bulduk.Az önce Arslan Keleş kardeşimizin belirtti gibi Batı Karadenizin ikinci gücü Kdz.Ereğli. Zonguldak’ın da en gelişmiş ilçesi. Hem sanayi, hem tarım,hem turizm, hem de OSB’miz var bu kıt araziye rağmen.Demir çelik sanayi burda, tersanecilik burda, ülkemizin yassı çelik ihtiyacının yüzde 40’ını tek başına Ereğli karşılıyor. Geçtiğimiz hafta açıklanan Türkiye’nin en büyük 500 şirketinin içinde iki tane Ereğli’li firmamız var.Balıkçılık burda, çilek var, nitelikli insan gücü burda. Gördüğünüz gibi Kdz.Ereğli hem Batı Karadenizimizin, hem Zonguldak’ın parlayan yıldızı. Kdz.Ereğli’nin gelişmesi ve kalkınması için çalışan Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanına, Meclis Başkanı ve meclise, genel sekreterimize, çalışan kardeşlerime huzurunuzda teşekkür ediyorum.”dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kdz.Ereğli TSO’nun akredite oda olduğunu hatırlatarak, “Arslan kardeşim, ayrıca benim Ankara’da mesai arkadaşım. Kendisi Dış İlişkiler Komisyon Başkan Yardımcısı. Ankara’da beraber çalışıyoruz, sizleri en iyi şekilde temsil ediyor. Ereğli TSO’muz akredite oda yani 5 yıldızlı o da yani baktığımız zaman Uluslararası Alanda Paris, Berlin, Londra odaları hangi standartta hizmet veriyorsa, Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri de aynı standartlarda hizmet veriyor.Bu yönetim anlayışından dolayı Yönetim Kurulumuza,Başkanımıza, Meclisimize çalışan tüm kardeşlerime, genel sekreter başta olmak üzere tüm kardeşlerime teşekkür ediyorum.Bu çağdaş vizyonlarından dolayı kutluyorum hepsini. “şeklinde konuştu.

EREĞLİ’YE OKUL 
Kdz.Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Arslan Keleş’in talebiyle Odalar Birliği olarak karar aldıklarını ve TOBB olarak Kdz.Ereğli’ye okul inşaa edeceklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:
“Yine diğer bir konu mesleki eğitimdi önemliydi. Yıllardır mesleki eğitim odaları bünyesinde  olsun, bize nitelikli elemanı biz kendimiz yetiştirelim istiyorduk. Her bakanlık döneminde bunu açmamıza rağmen bize eski Rektör, şimdi ki bakan Mahmut Bey Allah razı olsun bizim burada önümüzü açtı ve 116 tane Meslek Lisesi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin altındaki oda ve borsalar vasıtasıyla hamilik yapılıyor. Ereğli’deki bir okulumuza Ereğli Ticaret ve Sanayi Odamız hamilik yapıyor. Buradaki çocuklar inşallah imtihanlara girdiler Allah yardımcıları olsun. Bura da da baktığımız zaman geçen yıl doluluk oranımız yereldeki odalarımızın sahip çıktığı meslek liselerinin doluluk oranı %97. Devletin himayesinde olan meslek liselerindeki  doluluk oranı ise %70’ler civarında. Yani yirmi puan fark var. Millet size güveniyor, sizin sahiplendiğiniz okullardaki çocuklarınızın iş garantisi olacağına inanıyorlar onun için veriyorlar. Yine Arslan kardeşimizin talebiyle, Odalar Birliği olarak karar aldık.İnşallah TOBB olarak burada Kdz.Ereğli’de bir okul inşaa edeceğiz. Hayırlı olsun, kendilerine teşekkür ederim, bu okul işine sahip çıktıkları ve Kdz.Ereğli’ye okul kazandırdıkları için. Az önce sizinle güzel bir işe aracılık ettik. Tahkim ve Arabuluculuk Hizmetleri Şubesi’ni açtık. Bizim yıllardır Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak Batı Hukukunda var olan,biz de unutulmuş olan tahkim meselesi yoktu. Bizim eskiden kültürümüzde var olan ahilikte iki tüccar arasındaki uyuşmazlıkta ahi ocağında çözülürdü. Yani kadıya gidilmezdi. Fakat sonrasında biz bunu unuttuk, batı bizden keşfetti aldı, başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere, batının her gelişmiş ülkesinde arabuluculuk ve tahkim var. Yani Ahilik teşkilatı ne iş yapıyorsa onlarda aynısını yapıyordu.Biz bunu yıllardır uğraştık sağolsun Cemil Çiçek bakanımızın Bakanlığı döneminde, Adalet Bakanlığı döneminde bunun çalışmalarını bitirdik, diğer Bakanlarımızın da katkılarıyla artık hayata geçti. Yani iki tüccar arasında anlaşmazlık olursa mahkemeye gitmeyecek. Kendi aranızdaki uyuşmazlıklarda burayı kullanabilirsiniz. Birde bu merkezde helalleşebiliyorsunuz.  Her iki tarafta davalı da davacı da helalleşiyor, bundan güzel bir şey olabilir mi? Bir de tüccar tüccarın dilinden anlar.Çok güzel bir yer dizayn etmişler, bütün arkadaşlarımı kutluyorum, böyle modern bir yer yaptıkları için, sizin için de çok önemli.”
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, birlik ve beraberliğe her zamankinden daha çok ihtiyaç olduğunu belirterek,ümitsizliğe düşülmemesi gerektiğini vurgulayarak sözlerini şöyle noktaladı:
“Son olarak şunu söylemek istiyorum, lütfen birbirinizi ötekileştirmeyin, siyasi fikrinden, etnik kökeninden, mezhebinden, farklı düşüncesinden dolayı ötekileştirmeyin. Birlik ve beraberlikle yürekler atarsa, sonuca ulaşırsınız. Ama herkes ayrı baş çekerse etrafımız ateş çemberi, düne göre daha çok bir araya gelmemiz lazım. Bakınız kuzeyiniz öyle, doğunuz öyle, güneyiniz öyle, batımızda da sıkıntılar var, onun için bir araya gelip, birbirimizi beğenmemezlik değil, Allah hepimize beyin vermiş, farklı düşüneceğimizin farklı yaratmış,birbirimize benzemiyoruz,farklı olabileceğimizi kabullenip oturup fikirlerimizi istişare edeceğiz. İstişare sonucunda da ortak akılda hep beraber yürüyeceğiz. Ben gelecekten ümitliyim, hiçbir zaman ümitsiz olmadım. Ticarette olduğum, sanayici olduğum için ümitsiz değil. Bir ikincisi kültür gereği inançsız değilim. Kültürüm gereği inançsız değilim.İnançsızlık, ümitsizlik bize yakışmaz. Onun için Allah yolumuzu, yolunuzu açık etsin. 

Editör: TE Bilişim