Ereğli gündemini işgal eden Ereğli sahiline cami yapılması konusunda tartışmalar devam ederken Ereğlili bir grup vatandaş Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın başalttığı sondaj çalışmalarına tepki göstermek için eylem yaptı.

3 gün önce başlayan çalışmalara tepki gösteren Kdz. Ereğli Çevre Platformu Üyeleri, bugün yine Amfi Tiyatroda buluşarak imza kampanyası başlattı. Kampanyaya bazı siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar destek verirken; dün konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Avukat Yakup Okumuşoğlu bugün de bir açıklama yaparak, Anayasanın ilgili maddeleri ve kıyı kanununa göre sahil bandına yapı yapılmasının hukuka aykırı olduğunu söyledi.
Okumuşoğlu, şunları kaydetti:

‘Bugün saat normalde 11’de bir imza kampanyası başlatacaktık. Buradaki dolgu üzerine yapılmak istenen yapı ile ilgili olarak buranın uygun olmadığını belirtecektik. Bununla ilgili olarak kaymakama başvuru yaptığımızda, Kaymakamlığın kamu düzeninin ve güvenliğinin bozulacağı gerekçesiyle bize izin vermedi. O yüzden buraya bir masa koyamadık. Çadırımızda biz bunu yapacaktık ve on gün boyunca bunu yapacaktık, yine yapmayı düşünüyoruz burada. Kaymakamlığın kamu düzeni ve güvenliği ile ilgili olarak izin vermemesini uygun bulmuyoruz, çünkü burada yapmak istediğimiz şey bizim kamu düzenini güvenliğini bozmak değil, bir hak arama hürriyeti. Gerek anayasanın 56. maddesi, gerek anayasanın 17. maddesi, gerekse de kıyı kanunu gereğince bu alanda böyle bir yapının yapılması hukuka aykırıdır. Hukuka aykırılığı engellemesi, gerekenlerin hukuka uygun olan bir şeyi engellediği bir noktadayız. Maalesef, vaziyetimiz bu. Ama biz bu bildiğimizi söylemeye devam edeceğiz. Kıyıda böyle bir yapının olması, 38 metre yüksekliğinde bir yapı olmaz. Şu anda, şu güneş şurada, o yapı buraya yapılırsa şu an biz gölgede olacağız ve bu kentin bütün siluetini bozmuş olacaktır. Bununla ilgili olarak dediğimiz gibi idari işlemlerde istediğimiz zaman yargı yolunu kuracağız ama bununla ilgili olarakta Tüm kentimizde bu caminin bu yerin cami için uygun olmadığını, sadece cami yapılmaması gerektiğini ifade etmeye devam edeceğiz. Kamuoyunu aydınlatmaya devam edeceğiz. Biz camiye karşı değiliz, ama caminin sahile yapılmasına karşıyız. Bunun doğru bir şekilde anlaşılmasını istiyoruz arkadaşlar. Bu sebeple burada imza kampanyamıza yapmış olduk. Devamı da gelecek bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz ve hak arama hürriyetinin ve kamuoyunu aydınlatma yükümlülüğümüzü ve ifade hürriyetimize sonuna kadar kullanacağız.’

Editör: TE Bilişim