CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Kdz. Ereğli’nin kurtuluşunun 102’inci yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Kdz. Ereğli’nin Kurtuluş Savaşı’nda 10 gün içinde kendini kurtaran ilk ilçe olduğuna vurgu yapan Ünal Demirtaş; “8 Haziran 1920 tarihinde Fransızlar tarafından işgal edilen Kdz. Ereğli’de, Türk insanının cesareti ve eşsiz mücadelesi ile esaret dönemi,10 günde sona ermiştir.  Bu özelliği ile Karadeniz Ereğli, Kurtuluş Savaşında 10 gün içinde kendini kurtaran ilk ilçe unvanına sahip olmuştur. 4 bin 500 yıllık şanlı tarihi ile Kdz. Ereğli, geçmişten bugüne taşıdığı birlik ve dayanışma duyguları ile Cumhuriyet’in aydınlık yolunda yürümeye devam etmektedir” dedi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş mesajında şunları ifade etti;

“Kdz. Ereğli, 8 Haziran 1920’de, Fransızlar açısından işgal edilmiştir. O dönemde taş kömürünün en önemli enerji kaynağı olması ve Kdz. Ereğli Limanı’nın  da stratejik öneme sahip olması nedenleriyle, Fransızlar bir kruvazör, iki targidobot, iki gambot ve bir nakliye gemisiyle Ereğli açıklarına gelmişlerdir. Fransızların gelişmiş silahları karşısında, başta Nimet Efendi olmak üzere Ereğli’liler azim ve inançla mücadele etmeye başlamışlardır. 1909 yılında Ereğli’de kaymakamlık yapan ve 23 Nisan 1920’de Ankara’da toplanan TBMM’de Bolu mebusu olarak seçilip, temsil eden Tunalı Hilmi Bey, 2 gün boyunca Fransızların kesilmeyen bombardımanı sonucunda, Kdz. Ereğli’nin düşme ihtimali karşısında Mustafa Kemal Atatürk’e bir telgraf çekmiş ve yardım istemiştir. Mustafa Kemal Paşa aynı gün verdiği cevapta, “Ereğli’den Fransızların tardı için tedabire tevessül edilmiş ve her taraftan Kuvva-i Milliye Bolu’ya çıkartılacaktır, o zamana kadar mahalli Kuvva-i Milliye ile idare edin” diyerek, Fransızlarla her türlü temas ve müzakereden kaçınılması için Tunalı Hilmi Beye talimat vermiştir. Bu cevap üzerine harekete geçen Tunalı Hilmi Bey, Ereğli Müdafai Hukuk Cemiyeti üyeleri ve Devrek’ten gelen vatanseverlerden 50 kişilik bir ekip oluşturarak Fransızlara karşı direnişi örgütlemiştir. Azim, inanç ve Kuva-i Milliye ruhu ile Kdz. Ereğli’de verilen mücadele sonucunda Fransızlar 18 Haziran 1920’de işgali sona erdirmek ve Ankara Hükümeti ile bir antlaşma imzalamak zorunda kalmıştır. Bu anlaşma ile işgal devletleri Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün başlattığı hareketi de resmen kabul etmiş olmuştur.

Bunun yanında Milli mücadele döneminde, Alemdar Gemisi ile 9 Şubat 1921’de Kdz.Ereğli açıklarında destansı bir mücadele verilmiş ve bu savaşta şehit olan Recep Kahya da Kurtuluş Savaşımızın tek deniz şehidi olma onurunu kazanmıştır.

Bu duygu ve düşüncelerle, Karadeniz Ereğli’mizin düşman işgalinden kurtuluşunun 102’inci yıldönümünü kutluyor, başta Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, Tunalı Hilmi Bey, Nimet Efendi ve silah arkadaşları olmak üzere, Kurtuluş Savaşı’nda kahramanlık destanı yazan tüm şehit ve gazilerimizi bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.”